Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak poradit muzu co bych chtela delat ja. Coz je vam k nicemu. Poradit co byste mely delat vy neumim, kdyz vas neznam. ![]()
Pedagogické lyceum nebo tu tebou zmiňovanou zdrávku. Tam je totiž jistota práce 100%.
Tak zrovna s cestovním ruchem to uplatnění zas tak super být nemusí. Mám dvě spolužačky, které ten obor dělaly a jedna z nich dělala na recepci na Kypru, ta druhá se tomu stejně nevěnuje. To může ale dělat s jakoukoliv maturitou a znalostí jazyka. Pokud fakt neví, zkusila bych gymnázium, jestli je na tom fakt tak dobře s učením. Pak se vždycky může rozhodnout, co dál.
To se bude muset rozhodnout dcera co by jí víc bavilo. Cestovní ruch a pedagogika jsou dva rozdílné obory. Co se týče uplatnění, tak děti budou stále a bude stále třeba někdo, kdo by s nimi pracoval. Cestovní ruch nejspíš nyní nějakou dobu bude mít problém. Osobně bych ho studovat nyní nešla.
Naklonila bych se spis smerem k pedaku, i kdyz sama jsem kdysi cestovni ruch studovala. Kdyz vynechame soucasnou korona situaci, tak prace v cestovnim ruchu je casto ve dne v noci, vikendy, svatky, furt. To se da delat akorat par let po skola, za svobodna, bezdetna.. Zenska a detmi uz v tomhle oboru praci hleda spatne.
Z těchto dvou bude mít větší uplatnění s tou pedagogickou. Sestra také studovala cestovní ruch a po maturitě šla studovat jiný obor.
V cestovním ruchu to uplatnění nebylo moc ani předtím, natož v současné době. ![]()
Jestli je rozhodnuta, ze bude pokracovat vysokou. Tak pedag. lyceum. Jestli neni jistota, ze bude pokracovat. Tak SS pedagogickou, aby byla kvalifikovana pro skolku, druzinu hned maturitou.
To ped. lyceum ma konkretni zamereni? Mam pocit, ze znama ho delala ve Znojme a bez VS ji bylo k nicemu. Proste bez konretniho zamereni. Musela dal studovat.
A chce byt učitelka? Na ZŠ, MS…? Pak bych samozřejmě přemýšlela směrem, ze bude muset vystudovat vysokou. Pak lyceum, lepe gymnázium. Nebo ji bude stačit jen maturita a pak může dělat cokoliv, včetně cestovního ruchu. Když bude šikovná a bude umět jazyky, tak fakt jim asi bude jedno, odkud ma maturitu
Po lyceu z ní nic nebude a bude muset pokračovat ve studiu, takže záleží i na tom, jak dlouho je ještě ochotná studovat
na druhou stranu to má asi lepší uplatnění než ten cestovní ruch
osobně bych vybrala to lyceum, ale hlavně proto, že si tam sama sebe umím představit líp… co je lepší pro ni, těžko říct
Ahoj maminky, čí děti se dostaly na OA Dušní - IT nebo SSPŠ -IT nebo Podskalská - přírodovědné lyceum?
Bylo to vůbec reálné? Náročné přijímačky? Na co si dát pozor?
Děkuji.
@tabitta píše: Více
Nemají školy na stránkách ještě loňské výsledky? Z toho by se dalo usuzovat na náročnost a šance. Jinak před pár lety syn o SSPŠ uvažoval (chodil tam v rámci volnočasových aktivit a na škole se mu líbilo), ale nakonec si netroufnul. Na školu je opravdu nával a ten rok měli poprvé navíc ještě vlastní IT testy, nevěděl, co od nich čekat a nechtělo se mu jít do neznámého, dal přednost jiné škole. Co jsem tehdy tak po očku sledovala - syn na jedné škole byl asi v polovině žebříčku přijatých, na druhé byl první (obě IT školy). Když vezmu jenom CERMAT, tak na SSPŠ by se tehdy s těmi samými body umístil spíš až někde ke konci u dělící čáry přijat/nepřijat, takže ten IT test by určitě rozhodoval. ![]()
Moje dcera se rozhoduje o střední škole.

Je dost pravděpodobné že si bude vybírat. Také mi nepište že to máme přehodnotit a jít na zdrávku. Ta nepřipadá v úvahu i když by bylo v téhle době fakt uplatnění. Kdo ví co bude za 4 roky (po maturitě) 
Nejpravděpodobněji si bude si dávat pedagogické lyceum a cestovní ruch, ale možná ještě přemýšlíme o něčem jiném. Kdyby to tedy ale zůstalo takhle, který z těchto dvou oborů je z hlediska budoucnosti lepší? Který ji dá více do života?
Dcera se domnívá že by ji bavilo oboje a každou chvíli říká něco jiné. Je to s ní těžké
Nepište mi že to teď máme nechat koňovi a uvidí se jestli se vůbec dostane na oboje. Chceme to řešit beze stresu dokud máme dostatek času o tom přemýšlet. A ne pak jen jeden týden
Pouze mě zajímá váš názor co se týče těchto oborů, děkuji.