Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky,
poslední prohlídka a výtěr u gynekologa v 36tt prokázala nějakou infekci a přítomnost streptokoka. Prý se to má léčit antibiotiky. Sestřička mě „uklidnila“, že to má každá třetí těhulka a že mi dají atb až v porodnici před porodem. Jsem z toho trošku nervózní, měla jste to některá taky?
Díky za rady
Lenka
Ahoj Leni,
muzu te uklidnit, mela sem to taky. Vyter byl MASIVNE POZITIVNI, Dr to tam mela napsany z laborky cervene, takze sem vyfasla hned nejake ATB cipky na zavadeni a u porodu me hned PA zavedly kanilu a dostala sem asi 5 davek ATB behem a po porodu. Nic prijemneho, ale da se to prezit.
Preju hezky zbytek tehu, bezproblemovy porod a hlavne KLID!!!
Ahoj,
tak já mám nález streptokoka ojedinělý, ale předpokládám, že antibiotika taky dostanu. Žádná hrůza to prý není - každý ho v těle máme, jen má holt někdo smůlu že je zrovna ve špatnou dobu na špatném místě, tak se to musí ošetřit, aby se mimču nic nestalo.
Přeju zdravé mimi
Díky moc za odpovědi! Mě jenom zmátlo to, že jsem nedostala žádná antibiotika hned, jenom zprávu do porodnice, aby mi je při porodu dali…to ty atb stihnou zabrat?
L.
Ahoj, mně dali při porodu jen jednu injekci ATB a bylo. Při druhém těhu jsem streptokoka už neměla, takže v pohodě. Ale není to nic hrozného…
ahoj
Lenzenko - já měla pozitivní u Michala i Matěje… vyskytuje se normálně v pochvě a nepřeléčuje se protože tam ničemu nevadí… vadí - resp mohl by vadit při porodu. Když se to stihne, při porodu ti podají ATB, která ochrání miminko.
Tak to bylo i u mě v prvním případě u Michala - porod se vlekl, a nakonec skončil sekcí.
V druhém případě mi jsem se po píchnutí plodové vody během pěti minut otevřela z 4 cm na 10 a hned tlačila a ATB mi nestihla být podána. V tom případě mají být podána přímo miminku… Ale pozor dle nejnovějšího - už ani to není třeba - já se ujištovala asi 10×… miminko se první tři dny jen víc monitoruje a měří se mu teplota, když je všechno v pořádku, tak se to obejde i bez ATB…
Byla jsem z toho dost vyplašená protože jsem všude četla, že když je streptokok, musí být ATB… ale fakt jsem se snad všeho personálu optala jestli je to v pořádku že je Matěj nedostal… a podle všech to v pořádku bylo…
A nezdá se že by nebylo:O)))))
Ahoj, taky jsem měla streptokoka, po příjezdu do porodnice (měla jsem to hned na sál) mi dali ATB v infuzi, ale malej dostal celkovou sepsi a měl ATB do žíly a pak ústy
![]()
Nechci nikoho strašit, jen má zkušenost ![]()
Ahojky,
měla jsem to taky u obou porodů…první byl dlouhý,tak jsem to dostala v infuzi několikrát,tak tam se to stihlo určitě…a druhý rychlý-sice mi to stačili dát,ale pak byl malej asi do hodiny venku a v pohodě…jak už někdo psal-3 dny mu měřili teplotu,měli jsme monitor dechu a vše v pohodě,atb nedostal. U prvního mi kvůli tomu nepíchli vodu,aby to stačilo působit-prý by to mělo být 4 hodiny před narozením mimi…pak to ale stejně trvalo ještě dalších 10 hodin:o)))..podruhé praskla voda sama a jak už jsem psala,působit to asi nestihlo.ale i tak vše ok…a ta infuze mi nijak nevadila,trvalo to asi 5 minut…tak neboj.
Terez
ono je to tak - nekteri doktori davaji cipky behem tehotenstvi, nekteri ne, muj dr treba rikal (ikdyz mi je dal), ze je to stejne jedno, protoze tak jako tak mi atb daji pri porodu, protoze by se mi to po tom preleceni stejne zase mohlo objevit. a nakonec musim rict, ze jsem za toho streptokoka byla i vdecna
- totiz praskla mi voda, ale neprichazely stahy, tak mi porod prave kvuli nebezpeci infekce znacne urychlili oxytocinem, takze porod trval jen par hodin. asi jedine neprijemne bylo to, ze jsem kvuli tam atb byla porad „uvazana“ na kapacce, coz pak v tech bolestech a pri cestach na wc apod. bylo dost neprijemne. v kazdem pripade se toho vubec nedes, pozitivni streptokok B je opravdu hodne casta vec.
Ahoj ten ster na streptokoka se dela kazdemu? ja jsem totiz uz 38puls 1 a ster se nekonal ![]()
Ahoj, chci se zeptat z čeho ten streptokok je
mám jít na monitor v pondělí a vim jen po telefonu, že tam ten streptokok mám a nevím jak to bude doktorka řešit. jde mi o to jestli když mi dá atb ted tak už asi nesmíme souložit, ne
nebo se musí léčit i ten muj
jsem 37tt má se dodržovat nějaká speciální pravidla ![]()
Take jsem mela streptokoka.
Neni z niceho konoretniho…nekdo ho proste ma nekdo ne. Tobe samotne neublizi a na partnera se neprenese.
V porodnich cestach se ale muze prenest ne mimi a zpusobit nejake obtize (napr zanet spojivek atd).
V dobe porodu Ti daji kaoacku s ATB aby se zabranilo prenosu na mimi.
U nas byli vse ok.
Zadna zvl pravidla dodrzovat nemusis ![]()
@1976 Ahoj,měla jsem ho při druhém těhotenství, několik dní před porodem mi na gyndě předepsali čípky 2× denně po dobu 5 dní, v porodnici by ti měli dát tu kapačku s antibiotikama, kterou jsem já nestihla kvůli překotnému porodu, ale malý je vpořádku ![]()
@1976 streptokok se nachází běžně v těle a žádné problémy nevyvolává. Řeší se to jen před porodem, protože může ohrozit mimčo při průchodu porodními cestami. Léčba není žádná, jen bys měla nejpozději 2h před porodem (naorzením mimča) dostat antibiotika kapačkou. Ideálně teda dvě dávky. Já jsem u prvního dítka streptokoka měla, ATB mi dokapaly hodinu před nerozením a pak jsme ve zprávě měla naspané, že to opatření bylo nedostatečné, sestra chodila první den malého časteji kontrolovat, ale jinak nic. Je úplně v pořádku. U druhého dítka 2roky poté jsem streptokoka NEměla!!!. A kdyby jo, nestihlo by se nic, narodil se 25minut po přijetí na porodní.
Tak se neboj. Jen moc neotálej s odjezdem do porodnice. My dřív nemohli, fakt jsem netušila že už rodím. ![]()