Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@milwinka píše:
Proč tak agresivní reakce jen proto, že někdo má jiný názor a jiné zkušenosti než ty? A ještě k tomu dětská lékařka, které projde ordinací nespočet dětí… To, že ty ses s tím zatím ještě nesetkala neznamená, že to neexistuje. Já bych taky do té doby, než jsem měla děti, nevěřila, že může streptokok způsobovat rýmu… ale moje děti jsou toho také příkladem a naše dětská lékařka to také tvrdí (a to chodíme k jiné dětské dr. než je autorka článku).
On to sem pise asi tak 10 tydne
.
Tak uz ho to asi neba furt dokolecka.
@milwinka píše:
Proč tak agresivní reakce jen proto, že někdo má jiný názor a jiné zkušenosti než ty? A ještě k tomu dětská lékařka, které projde ordinací nespočet dětí… To, že ty ses s tím zatím ještě nesetkala neznamená, že to neexistuje. Já bych taky do té doby, než jsem měla děti, nevěřila, že může streptokok způsobovat rýmu… ale moje děti jsou toho také příkladem a naše dětská lékařka to také tvrdí (a to chodíme k jiné dětské dr. než je autorka článku).
Takže zrovna v ČR je takové unikum, že pyogenní streptokok způsobuje i rýmu a kašel? Že jsem nečetl žádný přehledový článek v časopisu s vysokým impact factorem, kde by toto někdo popisoval. To abychom přepsali učebnice mikrobiologie.
Ale pro mě za mě ať se všechny kašle přeléčují ATB. Už teď se kliničtí mikrobiologové budí v noci hrůzou z narůstající bakteriální rezistence. Evergreen je zánět průdušek. Mnozí mají spojeno, že zánět průdušek se musí léčit ATB. Ale to vůbec není pravda! U dětí bývá vstupně vždy virový, bakteriální superinfekci můžeme předpokládat u dlouhotrvajících horeček (72 hodin a více) a/nebo neideální odpověď na symptomatickou léčbu (kortikoid + bronchodilatans).
To jsou ty slavné stěry při kašli a rýmě. Takže máme virózu a v nose např. vyroste zlatý stafylokok, pyogenní streptokok, pneumokok apod. A dělají se závěry - za kašel a bolesti v krku může např. ten stafylokok (pozn.: ten kašel a bolesti v krku nikdy nedělá). A nasadí se celkově ATB. Každý soudný mikrobiolog vám řekne, že u těchto případů jsou stěry z krku a z nosu zcela k ničemu.
@Doctus
Tak to je fajn, že tvoje děti na to trpí. Moje děti bohužel ano, takže u nás to známe až moc dobře. Ze dne na den žlutozelená zadní rýma, horečka/teplota, dítě unavené. Na bolest v krku si ještě nikdy nestěžovaly… aspoň ne sami od sebe, maximálně tak na cílený dotaz že občas trochu jo, ale žádná typická angina. A ve výtěru z krku i nosu vyšel strept. pyogenes masivně na 3 křížky a po Ospenu ústup potíží. Vždy tam měli jen samotného streptokoka, žádného stafylokoka ani nic jiného neměli.
@milwinka píše:
@Doctus
Tak to je fajn, že tvoje děti na to trpí. Moje děti bohužel ano, takže u nás to známe až moc dobře. Ze dne na den žlutozelená zadní rýma, horečka/teplota, dítě unavené. Na bolest v krku si ještě nikdy nestěžovaly… aspoň ne sami od sebe, maximálně tak na cílený dotaz že občas trochu jo, ale žádná typická angina. A ve výtěru z krku i nosu vyšel strept. pyogenes masivně na 3 křížky a po Ospenu ústup potíží. Vždy tam měli jen samotného streptokoka, žádného stafylokoka ani nic jiného neměli.
Kdo trpí a na co trpí?
Proč se žlutozelená zadní rýma nepřeléčila lokálním ATB (ona by teda přešla i bez toho…)? Proč zrovna celková ATB? V hrdle byl šílený nález? A upřímně - zrovna pyogenní streptokok nevyžaduje celkovou ATB léčbu, obavy z post-streptokokových komplikací už nejsou na místě. Ale v myslích mnoha lidí (bohužel i lékařů) je zakořeněno, že streptokokový angína bez ATB je pomalu vlastizrada.
Na emiminu máme i mikrobioložku (@Havlova), která s bakteriemi pracuje každý den. O nárůstu rezistence bakterií vůči ATB by mohla hodně dlouho vyprávět.
@Doctus píše:
Kdo trpí a na co trpí?Proč se žlutozelená zadní rýma nepřeléčila lokálním ATB (ona by teda přešla i bez toho…)? Proč zrovna celková ATB? V hrdle byl šílený nález? A upřímně - zrovna pyogenní streptokok nevyžaduje celkovou ATB léčbu, obavy z post-streptokokových komplikací už nejsou na místě. Ale v myslích mnoha lidí (bohužel i lékařů) je zakořeněno, že streptokokový angína bez ATB je pomalu vlastizrada.
Na emiminu máme i mikrobioložku (@Havlova), která s bakteriemi pracuje každý den. O nárůstu rezistence bakterií vůči ATB by mohla hodně dlouho vyprávět.
Celková atb dostalo, protože mělo k té rýme 3 dny horečky, únavu a vyšel tam ten streptokok masivně. Po Ospenu už je bez teplot a postupně přestalo huhňat, sopel se odbarvil a o dost zmírnil. A s mikrobiologem to probráno taky bylo i s dětskou doktorkou a alergolozkou. Teď je to týden a 4 dny od prvních příznaků, Ospen bere teď 5.den a už smrka jen světlý sopel v daleko menším množství, nehuhna a celkově už se cítí dobře.
@milwinka píše:
Celková atb dostalo, protože mělo k té rýme 3 dny horečky, únavu a vyšel tam ten streptokok masivně. Po Ospenu už je bez teplot a postupně přestalo huhňat, sopel se odbarvil a o dost zmírnil. A s mikrobiologem to probráno taky bylo i s dětskou doktorkou a alergolozkou. Teď je to týden a 4 dny od prvních příznaků, Ospen bere teď 5.den a už smrka jen světlý sopel v daleko menším množství, nehuhna a celkově už se cítí dobře.
Kdybys to nenasadila, ustoupilo by to taky
.
@Lucie_Sx píše:
Kdybys to nenasadila, ustoupilo by to taky.
To si nemyslím. Loni se nám takhle táhla takováto rýma asi měsíc, nakonec to skončilo oboustranným zánětem středního ucha a nakonec stejně pomohly až atb.
@milwinka píše:
To si nemyslím. Loni se nám takhle táhla takováto rýma asi měsíc, nakonec to skončilo oboustranným zánětem středního ucha a nakonec stejně pomohly až atb.
To je otazka. Chce to hodne podporit imunitu, at maka. To je takova nejjistejsi cesta.
@Lucie_Sx píše:
To je otazka. Chce to hodne podporit imunitu, at maka. To je takova nejjistejsi cesta.
To se snažíme. Bere dlouhodobě Bactoral - orální probiotikum, loni přes zimu jsme dávali i nosní probiotika Rinogermina, pak na imunitu Hlíváka, Preventan junior, pak Lichořeřišnici a rybí tuk. Ale ty celkový atb mívá jen tak cca 1× za rok, loni teda 2×, prostě úplně se tomu nevyhneme… a to už je i po operaci nosní mandle…
@milwinka píše:
To se snažíme. Bere dlouhodobě Bactoral - orální probiotikum, loni přes zimu jsme dávali i nosní probiotika Rinogermina, pak na imunitu Hlíváka, Preventan junior, pak Lichořeřišnici a rybí tuk. Ale ty celkový atb mívá jen tak cca 1× za rok, loni teda 2×, prostě úplně se tomu nevyhneme… a to už je i po operaci nosní mandle…
Blby, no. Soucasne deti jsou proste furt na hromade. Muzem se jen dohadovat, cim vsim to je zpusobeno, tech faktoru je vic, ale normalni to rozhodne neni.
@milwinka píše:
@Doctus za prvé je chlap, ne ženská. Za druhé je to velmi dobrý lékař, a věřila bych upřímně řečeno spíš jemu než Vaší dětské. Nemluvě o tom, že některé mamYnky by fakt cpaly ATB na všechno, to je holý fakt.
Jenže někdy méně je více. ![]()
@vanilka90
Já naštěstí naší dětské doktorce věřit můžu. A určitě necpe antibiotika na všechno. Syn měl antibiotika naposledy loni v listopadu a od té doby až teď. A s třídenní horečkou 38,6°C, zadní hustou žlutozelenou rýmou a takovýmto nálezem z výtěru z krku i nosu jsem opravou ráda, že mu ten Ospen dala a že chodíme zrovna k ní.
@milwinka píše:
Já naštěstí naší dětské doktorce věřit můžu. A určitě necpe antibiotika na všechno. Syn měl antibiotika naposledy loni v listopadu a od té doby až teď. A s třídenní horečkou 38,6°C, zadní hustou žlutozelenou rýmou a takovýmto nálezem z výtěru z krku i nosu jsem opravou ráda, že mu ten Ospen dala a že chodíme zrovna k ní.
Dělat stěr z nosu je úlet. Další úlet je toto přeléčovat celkovým ATB, když stačí i lokální. Víte, v oblasti hlavy a krku nejsou zákopy, to znamená, že ze zadní klenby nosohltanu to má streptokok poměrně blízko k ústní části hltanu. Tudíž by lokální ATB kleplo přes prsty i toho v hltanu, něco by tam doteklo (když se to nadávkuje pořádně).
A kdyby někdo chtěl vykládat nesmysly, jak se pygenní streptokok musí léčit celkovými ATB 10 dnů, ať se probere. Nejsme v 70. letech, kdy revmatogenní kmeny byly v populaci více rozšířené. Pak čteme různě na internetu, jak streptokoky řádí, šíří se panika, že lidstvo zanikne, když není penicilin. Ještě nikdo se neodvážil říci Lidé, neblázněte, pyogenní streptokok není žádný satanáš, streptokoková angína se v moderní medicíně považuje za samolimitující onemocnění a u naprosto drtivé většiny pacientů se zcela bezpečně obejde bez ATB. Přitom důkazy k bezpečnosti tohoto postupu jsou již delší dobu k dispozici.
Místo toho až z panického strachu ze streptokoka se přeléčují ATB virové faryngitidy. Což přispívá už k tak nevalné dostupnosti ATB. Přitom ATB by mělo být až nevyhnutelné léčebné opatření. Čím více se bude s ATB plýtvat na zbytečnosti, tím dříve dospějeme do stavu, že bakteriální infekce nebudou nikoho rozrušovat, protože je nebude čím léčit. Válku proti ATB rezistenci bakterií nelze dle aktuálně dostupných poznatků vyhrát.
Máte i výsledek stěru z krku? A po kolika dávkách ATB horečky odezněly?
@milwinka píše:
@vanilka90
To neni stav, ktery by nedal bez leku
.
Pak tady nebrec, ze je furt nemocny a na hromade a ty nevis, co s nim.
Navic jakmile toho streptokoka vymlatis, tak se na uvolnene misto stejne nastehuje cosi dalsiho (tam to proste fakt neni prazdny prostor) a muzete jet v zacarovanem kruhu infekci, kdy imunita pujde premirou leku do haje uz uplne.
@Doctus píše:
Dělat stěr z nosu je úlet. Další úlet je toto přeléčovat celkovým ATB, když stačí i lokální. Víte, v oblasti hlavy a krku nejsou zákopy, to znamená, že ze zadní klenby nosohltanu to má streptokok poměrně blízko k ústní části hltanu. Tudíž by lokální ATB kleplo přes prsty i toho v hltanu, něco by tam doteklo (když se to nadávkuje pořádně).A kdyby někdo chtěl vykládat nesmysly, jak se pygenní streptokok musí léčit celkovými ATB 10 dnů, ať se probere. Nejsme v 70. letech, kdy revmatogenní kmeny byly v populaci více rozšířené. Pak čteme různě na internetu, jak streptokoky řádí, šíří se panika, že lidstvo zanikne, když není penicilin. Ještě nikdo se neodvážil říci Lidé, neblázněte, pyogenní streptokok není žádný satanáš, streptokoková angína se v moderní medicíně považuje za samolimitující onemocnění a u naprosto drtivé většiny pacientů se zcela bezpečně obejde bez ATB. Přitom důkazy k bezpečnosti tohoto postupu jsou již delší dobu k dispozici.
Místo toho až z panického strachu ze streptokoka se přeléčují ATB virové faryngitidy. Což přispívá už k tak nevalné dostupnosti ATB. Přitom ATB by mělo být až nevyhnutelné léčebné opatření. Čím více se bude s ATB plýtvat na zbytečnosti, tím dříve dospějeme do stavu, že bakteriální infekce nebudou nikoho rozrušovat, protože je nebude čím léčit. Válku proti ATB rezistenci bakterií nelze dle aktuálně dostupných poznatků vyhrát.
Máte i výsledek stěru z krku? A po kolika dávkách ATB horečky odezněly?
Naše dětská doktorka píše antibiotika na streptokoka. Dělají se vždy testy. Byla jsem s dítětem i u jiné doktorky a ta napsala taky antibiotika. Obou jsem se zeptala na to, že někdo nedává na angínu antibiotika. Vyslechla jsem si, jak dítě může dopadnout, co vše se mu může stát, co už na pohotovosti ta jedna lékařka zažila. K doktorce nechodím vždy hned, ale až po pár dnech, kdy vidím, že se to nelepší a kdy vidím, že už to asi jen s mými podpůrnými prostředky nepřejde. Jedno dítě mělo streptokoka dvakrát letos a pokaždé stejné příznaky, bolest v krku, špatný hlas, teploty. Nikdy předtím angínu dítě nemělo.