Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, ve ctvrtek nastupuje dcera cerstve 3 roky do skolky. Uz jde na me pomalu stres jak to zvladne
nedavam to ale pred ni najevo. Zustavali jste s ditetem na adaptaci prvni dny? Mam i stres z toho, jak se budou ucitelky na dceru divat jelikoz je to u ni stale cinstina
slova rika stale a umi pojmenovat vazne vsechno, ale ve vetach mluvit neumi..Dr rikala ze se ve skolce rozmluvi, ale desim se toho, jak deti budou umluvene a moje mala vubec - jen slova.. ![]()
@Deňa1995 Ty myslíš, že tříleťáci tam učitelce recitují a používají při mluvě přechodníky? Hoď se do klidu.
Oni si poradí.
Adaptace závisí na školce. U nás rodiče standartně být nemohli, k pobytu rodiče ve třídě s epřistupovalo až u dětí, co byly úplně mimo a opravdu byly schopné dvě hodiny v kuse to tam i po čtrnácti dnech prořvat.
Takže první dítě šlo do školky, úča řekla, ať si pro děti za hoďku přijdeme. Další dny tam byly některé děti jen 2 hodiny, jiné do oběda, některé i spaly, podle toho, jak již byly zkušené a jak rodiče potřebovali.
Druhé dítě už tam první den i spalo, neb byla mazák ze soukromých jeslí.
Příspěvek upraven 29.08.22 v 18:25
Myslím, že se zbytečné stresujes a pro tebe to bude náročnější než pro ni. U nás syn se neuměl obléct, vyslect a v pohodě. Spíš ji věř, že to dokáže. Jinak nevím jak myslíš zůstávat s dítětem, jako ve školce? To mi přijde mnohem horší než ji tam nechat dopoledne samotnou.
Dcera bere kapicky - Bachovy esence - namichane na miru kvuli nastupu do skolky. Placebo to asi uplne nebude - opravdu je videt zmena ![]()
@thalasan No prave, moje dcera je hodne spolecenska a myslim ze ikdyz bych odesla hned prvni den tak ani nevi ze odejdu, vesmes ji je to jedno
miluje deti, i dr rikala ze jde videt ze je hodne spolecenska, mamka mi prave rikala nezustavej tam s ni co kdyz si na to zvykne ze tam jsi s ni prvni dny a pak te tam bude chtit, taky jsem za to treba odejit hned a za hodinu dve si pro ni prijit
@Svistice To si samozrejme nemyslim, ale vidim kolem sebe same deti i co nemaji jeste 3 roky jak krasne mluvi, vim ze neni mala prvni ani posledni co takto nastoupi ale je to proste stres
![]()
@Deňa1995 Hlavně dítě musí vědět, co se bude dít, jak to bude probíhat. Aby mělo jistotu a bylo to pro něj v rámci možností předvídatelné a srozumitelné.
No, my musíme do práce, takže nějaká adaptace hoďku dvě.. nehrozí. Do konce příštího týdne bude chodit po obědě. Potom už asi spát. Pracuji už od dubna, je mu 3,5. A taky moc nemluví a hodně výrazů používá anglicky. Ale help me, socks, hungry..snad budou učitelky znát. Taky počítá a říká barvy. Věty nic moc. Do kroužku ani nikam pravidelně jsme nechodili. Jsem z toho taky dost na nervy. Z domu budeme vyrážet kolem 7h, později až se rozkoukame 7:10. Já mus být 7:45 v práci. No už ho vidím, jediné dítě, se kterým jsem si na mateřské mohla pospat a ne cumakovat od 5-6 jako u starších.
@Svistice píše:
@Deňa1995 Hlavně dítě musí vědět, co se bude dít, jak to bude probíhat. Aby mělo jistotu a bylo to pro něj v rámci možností předvídatelné a srozumitelné.
On se nechce o školce vůbec bavit.
Naše čerstvě tříletá taky teď jde poprvé. Já ji tam jen strcim a valím do práce, vyzvedne ji babička, ta může po O, já bych pro ni šla až po spaní, a to ten první den nechci. Holka mele furt, to se nebojim, ale zase se neumí oblikat a vyslikat, učím ji to od 2 let a prostě pořád nic… tak nahatou ji snad nenechají. Po těch čerstvě tříletých toho moc chtít nemůžou, jsou to ještě skoro mimina. Když šel syn ve 3 a 3/4, bylo to o poznání lepší. Zas druhý syn šel v necelých 3 letech a byla to úplná pohoda. Ale to je povahou, ne věkem. Dcera je povahou po druhém synovi, takže očekávám cirkus až do vánoc ![]()
@andelka83 píše:
On se nechce o školce vůbec bavit.
Že by bráchové zaúřadovali a dostal nalívárnu?
@Deňa1995 píše:
@thalasan No prave, moje dcera je hodne spolecenska a myslim ze ikdyz bych odesla hned prvni den tak ani nevi ze odejdu, vesmes ji je to jedno![]()
miluje deti, i dr rikala ze jde videt ze je hodne spolecenska, mamka mi prave rikala nezustavej tam s ni co kdyz si na to zvykne ze tam jsi s ni prvni dny a pak te tam bude chtit, taky jsem za to treba odejit hned a za hodinu dve si pro ni prijit
Fakt to nehrot a hod se do klidu, takhle i podvědomě ten stres můžeš přenášet. U nás je taky zákaz rodičů, já s tím souhlasím. Ona se s tebou za zadkem bude chovat jinak, ty budeš mít nutkání se nějak zapojovat, pomáhat jí atd. U nás taky byla adaptace, já jsme nechtěla, ale prý musí být, i když nastoupil až druhý týden
první den jsem ho po dvou hodinách nesla v náručí doma a syn řval, že chce zůstat
a to sice mluvil, ale měl šílenou výslovnost, Nikki mu nerozuměl, nezvládl sám na záchod, oblečení a boty byl problém
a ve školce ho strašně chválili
učitelky jsou zvyklé, ví co od děti mohou čekat a určitě pomůžou ![]()
Moje starší nechtěla chodit ze školky domu
to byla hrozná ostuda, všechny děti rvaly, když šly tam, jen moje, když mělo jít domů ![]()
@Tarinka píše:
Moje starší nechtěla chodit ze školky domu![]()
to byla hrozná ostuda, všechny děti rvaly, když šly tam, jen moje, když mělo jít domů
Naše nervaly, ale dostávali jsem pravidelně vynadani, že jdeme moc brzo (chapej před 16h).
A jeden čas trvalý na tom, že tam chtějí být poslední s hrozně si to užívaly. ![]()