Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky.Ptám se za mojí kamarádku,protože neví jak postupovat.
Mají půjčku u české spořitelny,a tento měsíc neměli dostatek peněz na strhnutí splátky.Banka je upozornila telefonicky i písemně.Příkaz měli k 15.11.Teď ji má přijít rodičák 3800kč a splátka je 5000kč.Vezmou ji ten rodičák na úhradu alespoň části dluhu?Díky za radu
Ahoj, pokud na účtě není daná částka ke strhnutí, nestrhne si banka nic.
Ne, musí tam být celá částka. Jakmile se celá objeví na účtu, teprve potom banka strhne.
Mimochodem, bacha na vysoké úroky za každý den prodlení. Ale je pravdou, že s většinou z nich se dá domluvit. Nemají např. pojištění proti neschopnosti splácet?
A půjde ji těch 3800 vybrat aspoň?Chtějí tu půjčku zaplatit až 10.Manžel nedostal vůbec výplatu prý ![]()
To nevím, ale měla by jít, protože banku nezajímá, kolik tam je, není, pouze že tam není dostatek pro banku. A to si nemohou 1200 půjčit třeba od rodičů a dát to tam, aby si to banka strhla a měli klid?
Jinak, když nedostal teď, příští měsíc určitě výplatu dostane?
To právě ani sama neví jestli dostane teď výplatu.Každopádně by měli v prosinci zaplatit 2 splátky.A když to zaplatí z mateřský,asi nebudou mít jiný peníze.No jo no.Bude se muset nějak zařídit.
s půjčkama není žádná sranda, raději bych byla o suchém chlebu a tudíž zaplatila půjčku, než nezaplatila 2× po sobě. naskáčou úroky a podle smlouvy můžou taky chtít tu půjčku zaplatit ihned celou
ynax píše:
s půjčkama není žádná sranda, raději bych byla o suchém chlebu a tudíž zaplatila půjčku, než nezaplatila 2× po sobě. naskáčou úroky a podle smlouvy můžou taky chtít tu půjčku zaplatit ihned celou
No to jsem ji taky říkala,ale nijak si to k srdci nevzala.Ale zase 3 roky spláceli včas,tak snad pro jednou jim vyjde banka nějak vstříct.Ale nemůže sedět na zadku a zajít tam třeba ![]()
Včera byl zajímavý článek na Novinky.cz právě o pojištění neschopnosti splácet(ikdyž tam to popisovali spíš co se týká zdrav. stavu, dlouhodobé nemoci atd.). Lidé se připojistí a pak v mnoha případech zjistí,že zrovna oni (a k ním miliony dalších) jsou výjimky a zrovna na ně se pojištění nevztahuje (snad jsem to popsala dobře - prostě můžeš mít pojištění, ale jen málokomu to pojištění pomůžea pojišťovna za něj splátky zaplatí. ![]()
Jinak já bych taky šla do banky, situaci jim vysvětlila a poprosila od odložení splátek na pár měsíců.
Liduš88 píše:ynax píše:No to jsem ji taky říkala,ale nijak si to k srdci nevzala.Ale zase 3 roky spláceli včas,tak snad pro jednou jim vyjde banka nějak vstříct.Ale nemůže sedět na zadku a zajít tam třeba
To je naprosto jedno, že 3 roky spláceli ok… banka není charita, aby vycházela vstříc…a už vůbec ne, když se na to prostě dlužník vykašle. Tak ono vlastně každýho věc, že jo… ale u splátek to fakt není sranda. Má kamarádka - pomáhala jsem jí s tím, takže jsem viděla i papíry a počítala - splátky 5tis. měsíčně, měla půjčku 300 tis. měla každý den cca 300,– navrch za den prodlení.
Jinak k tomu, že vyjde vstříc - v tom případě bych se okamžitě sbalila, naklusala do banky, přesně na konkrétní pobočku, kde jsem si brala úvěr, a vysvětlila situaci. Možná by vstříc vyšli, ale chce to spolupráci. A jinak kamarádce teda hodně štěstí.
Mimochodem, myslím, že se dá to pojištění proti neschopnosti splácet dokoupit i později, tak bych nad tím asi zauvažovala, když mají jen rodičovský příspěvek a manžel nestabilní práci.
danik píše:
Včera byl zajímavý článek na Novinky.cz právě o pojištění neschopnosti splácet(ikdyž tam to popisovali spíš co se týká zdrav. stavu, dlouhodobé nemoci atd.). Lidé se připojistí a pak v mnoha případech zjistí,že zrovna oni (a k ním miliony dalších) jsou výjimky a zrovna na ně se pojištění nevztahuje (snad jsem to popsala dobře - prostě můžeš mít pojištění, ale jen málokomu to pojištění pomůžea pojišťovna za něj splátky zaplatí.Jinak já bych taky šla do banky, situaci jim vysvětlila a poprosila od odložení splátek na pár měsíců.
Chce to číst smlouvy, když uzavírám o tom pojištění - protože pojištění proti neschopnosti splácet v případě ztráty zaměstnání, nevyplacení mzdy/platu, není typické, ale sjednává se navrch ke klasickému pojištění.
Nepíšeš o jakou půjčku jde, jak je vysoká atd. Ale platí jedno: při neschopnosti splácet předem (ví to přece předem, že tam nebude ty peníze mít!) kontaktovat nejlépe osobně banku a jednat s nimi. Dá se vyjednat mnohé - snížení splátky, pauza ve splácení atd. Pokud to nechá proběhnout, nezaplatí a dělá mrtvého brouka, je to špatné. Můžou přijít sankce (viz. smlouva). Takže rychle do banky a domluvit se, než přijdou horké chvilky
. A pro příště krátkodobé půjčky raději ani nebrat (pokud je to hypotéka, tak to je jiná
). Platí, že věc na kterou si půjčuješ, musí mít delší životnost, než je doba splácení. Dům je O.K. Dovolená není O.K.
Tak snad jí to pomůže. ![]()
Oni to psali spíš obecně o tom zdraví, že když se člověk zraní, bu'd zalhal, že nesportuje - porušení smlouvy, nebo sportuje a dalo se to očekávat - pojistka se na něj nevztahuje apod.
Opravdu se dá připojistit už v době, kdy má člověk problémy s platem?
Neřekne si pojišťovna,že je to ze strany klienta „vyč.ranost“ a nezamítne to?
Holky díky.Já ji na to radši půjčím,ať není ještě ve větších sračkách
Nějkaý pojištětí si platí k tomu prej.
danik píše:
Oni to psali spíš obecně o tom zdraví, že když se člověk zraní, bu'd zalhal, že nesportuje - porušení smlouvy, nebo sportuje a dalo se to očekávat - pojistka se na něj nevztahuje apod.Opravdu se dá připojistit už v době, kdy má člověk problémy s platem?
Neřekne si pojišťovna,že je to ze strany klienta „vyč.ranost“ a nezamítne to?
Já nepsala, když má problémy s platem, ale že v průběhu nabrané půjčky… je to otázka, ale myslím, že by to jít mohlo, ale jaké tam budou podmínky, netuším…
Vím právě, že jsem to připojištění kamarádce radila - a ona si ho pak vzala - myslím po roce, nebo jak dlouhé době, splácení. Pokud je to jeden výkyv ve výplatě mzdy, problém by být neměl. Pokud už je zaměstnavatel na dně, ani výhledově platit nebude, tak asi ne, no… ostatně, já bych do krátkodobých půjček, jak psala Afrodité, nešla. A když už by to nešlo jinak, jedině s připojištěním na všechno a se smlouvami pročtenými několikrát…