Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Miasofi no,když mu to bude procházet od začátku,tak asi velkou platební morálku mít nebude ani potom. Rozvod s tím nemá co dělat. Nárok na alimenty máš od rozchodu,nebo od data,které je uvedené v rozsudku. Když sebou necháš orat teď,zvykne si na to.
@andelka83 píše:
@Miasofi no,když mu to bude procházet od začátku,tak asi velkou platební morálku mít nebude ani potom. Rozvod s tím nemá co dělat. Nárok na alimenty máš od rozchodu,nebo od data,které je uvedené v rozsudku. Když sebou necháš orat teď,zvykne si na to.
No to máš bohužel pravdu, jeho platební morálka je otřesná. Nejen že neplatí alimenty, on neřeší nic. Neplatí ani pojištění, telefon, půjčky, prostě nic. Hlavně že má na pivo a na cigára. A vyzvednout si doporučený dopis z úřadu nebo od soudu ho ani nehne.
@andelka83 to je clověk, který nikdy neuznal, že mám pravdu. Samozřejmě ji neuznal ani tehdy, když vsichni věděli i on, že mám pravdu. Informace, které jsem mu já dala, byli špatné, nesmyslné, ale pokud tu samou informaci podal jeho kamarád, či si to vyčetl na jeho www stránkach tak to hned přijak za své a jsou 100% pravdivé.
![]()
Dobry den,
mam, prosim, dooplnujici dotaz ke stridave peci. Jsme jiz nekolik let rozvedeni, doted dcera v me peci a vidani pravidelne 2× v tydnu a jeden weekend za 14 dni, coz doted fungovalo: Situace se, bohuzel, vlivem zdravotnich komplikaci zmenila a ja jsem ex rekla, ze pokud nebude dodrzovat vei, tykajici se bezpecnosti a zdravi ditete, nebudu dite k nemu posilat, ale umoznim mu pobyt s ni u mne (nebydlime ve stejnem meste). Ex se po tomto jedinem incidentu rozhodl mi vyhrozovat a rekl, ze bude zadat stridavou peci nebo uplnou zmenu. Tak bych se chtela zepatat, zda s timto mate nekdo zkusenosti. Je mozne, zu mu vyhovi? S upnou zmenou nepocitam, to je jasne, nejsme zadny extrem, takze dceru mi „nevezmou“, ale jak v pripade upravy na stridavku? Ja nejsem, a priori, proti ni, naopak jsem, diky jeho laxnimu pristupu a nemocnosti ditete temer prisla o praci, protoze jsme s ditetem neustale doma, ale rozhodne bych nesouhlasila se stridanim po tydnu, aby dite jezdilo. Max bych byla ochotna pristoupit na rezim „stridame se mi u ditete“ v jednom byte.
Prosim tedy o nazory, jak si myslite, ze by to mohlo probihat.
Moc dekuji.
Ozivuji téma s dotazem.
Jaký je prosím postup stridava pece a alimenty?
Pokud mají rodiče rozdílné příjmy? Matka cca 14,500kc otec cca 70.000kc
Někdo říká, ze se alimenty i při střídavě péči vymezují, někdo zase ze si posílají navzájem tu stejnou částku.
Má někdo zkušenost?
@Kathuschka píše:
Ozivuji téma s dotazem.Jaký je prosím postup stridava pece a alimenty?
Pokud mají rodiče rozdílné příjmy? Matka cca 14,500kc otec cca 70.000kcNěkdo říká, ze se alimenty i při střídavě péči vymezují, někdo zase ze si posílají navzájem tu stejnou částku.
Má někdo zkušenost?
Já myslela že při střídavce alimenty nejsou, protože děti jsou u obou rodičů stejně
takže nikdo nikomu nic neplatí… zbytek je asi na domluvě, pokud jeden z rodičů bere víc.. ![]()
@Kathuschka píše:
Ozivuji země s dotazem.Jaký je prosím postup stridava pece a alimenty ?
Pokud mají rodiče rozdílné příjmy ? Já cca 14,500kc otec cca 70.000kcNěkdo říká , ze se alimenty i při střídavě péči vymezují, někdo zase ze si posílají navzájem tu stejnou částku.
Má někdo zkušenost?
Přítel měl syna ve střídavé péči a neplatili nic. Každý se staral když měl dítě u sebe. Měli ho oba stejně, takže je to i logické. Ale neměli tedy tak rozdílné příjmy a jeden po druhém to nevyzadovali. Záleží zda budeš ty chtít po otci nějaké peníze když má o tolik vyšší příjem a zda k tomu soud nějak přihlédne ![]()
Dite ma mit zajisteny stejny zivotni standard u obou rodicu. Pokud tedy ma matka vyrazne nizsi prijmy, neni schopna zajistit takovou uroven jako otec a soud by mel k tomu prihlednout a otci alimenty urcit. Uvedomme si, ze to nejsou penize pro matku, ale pro dite.
@Kathuschka píše:
Ozivuji téma s dotazem.Jaký je prosím postup stridava pece a alimenty?
Pokud mají rodiče rozdílné příjmy? Matka cca 14,500kc otec cca 70.000kcNěkdo říká, ze se alimenty i při střídavě péči vymezují, někdo zase ze si posílají navzájem tu stejnou částku.
Má někdo zkušenost?
Výživné nemusí být stejné. Pravděpodobně mu bude vymereno vyšší a bude vymereno i na Tebe,po dobu tří let od rozvodu.
Co znam z praxe,tak prijmy mají podobné a castky si posílají,i kdyz jsou stejné. Je to důležité ohledně danovych přiznání a socialnich davek. I kdyz je to na hlavu,svůj duvod to má.
@Kathuschka ano, při takovém nepoměru se výživné určí, ledaže by ho tedy rodiče nechtěli ![]()
Jsou tyto možnosti a záleží pouze na soudu:
3)Plati pouze jeden z rodičů.
@Kathuschka při takovém nepoměru příjmů se alimenty určit mají. Měly by,aspoň v nějaké nižší verzi, základní. My to tak máme,sice jsme se dohodli,ale soudkyně schválila jako adekvátní ( příjmy byly tehdy cca 6:24 tis). To jsou alimenty na běžné věci,na určité dorovnání úrovně,a taky nemáme vyloženě 50:50, já pečuju víc a v těch běžných dnech se výdaje nascitaji. Navíc se podílíme na výdajích jako škola, družina, stravné, kroužky,mhd, sportovní potřeby, tábory atd. Buď na střídačku nebo napůl nebo jinak.
@cecetka píše:
Dite ma mit zajisteny stejny zivotni standard u obou rodicu. Pokud tedy ma matka vyrazne nizsi prijmy, neni schopna zajistit takovou uroven jako otec a soud by mel k tomu prihlednout a otci alimenty urcit. Uvedomme si, ze to nejsou penize pro matku, ale pro dite.
To není úplně tak jasné. Dítě se má podílet na životní úrovni rodičů a tu můžou mít rozdílnou. Ale je v zájmu dítěte,aby rozdíl nebyl propastný.
Navíc zvlášť u malých dětí má žena právo i na výživné na sebe.
@Lainaire8 píše:
Já myslela že při střídavce alimenty nejsou, protože děti jsou u obou rodičů stejnětakže nikdo nikomu nic neplatí… zbytek je asi na domluvě, pokud jeden z rodičů bere víc..
Platí, oba, podle výše svých příjmů, respektive životní úrovně.
@Lama Lama píše:
Platí, oba, podle výše svých příjmů, respektive životní úrovně.
Ne vzdy .. ![]()