Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Tak, jak to popisuješ Ty, tak moc šanci nemá. Důležité ale je, jak to ve skutečnosti je. Na úřadě má bydliště hodně lidí, i na první pohled „slušných“. Nikdy jen tak z vlaku nevíme, co se přesně stalo a proč to tak je. Ale soud to zajímat bude. I když bydliště má na úřadě, soud bude zajímat, kde přesně bydlí, klidně jeho domov může navštívit sociální pracovnice a můžou posoudit, že má kvalitní vztah s přítelkyní, se kterou bydlí, mají další dítě a vedou spořádaný rodinný život.
Pokud tam ale fakt bydlí na černo - myšleno tak, že přítelkyně ho nikde neuvádí(ani bych se jí nedivila, pokud je to tak, jak píšeš),tvrdí, že s ním nežije a nezapočítává se jí do případných sociálních dávek, tak se toto určitě nestane, protože ta žena si tam ve svém vlastním zájmu a zájmu svého dítěte nikoho nepustí.
Pokud skutečně zažádá o střídavku, budou zjišťovat podmínky, ve kterých žije a kde ve skutečnosti bydlí. Jen tak na dobré slovo mu ji nikdo nepřiklepne.
A dluhy nejsou překážkou ve styku s dítětem, i otec, který má dluhy, má nárok na rozšířený styk nebo střídavou péči, pokud má určité zázemí..Pokud bude platit alimenty, ty mají přednost před veškerými pohledávkami a musí být vyplaceny jako první(buď exekucí na plat nebo pokud mu vyjde insolvence, bude to řešit insolvenční správce).
Kdyby mi vyšla ta insolvence, je to pro něj ta nejlepší varianta.
@Jana206 ano je to přesně jak píšeš, ona pobírá sociální dávky, příspěvek na bydlení a zkrátka vše jako samoživitelka, ale on tam u ní bydlí a samozřejmě jí na vše přispívá, mají společné peníze, tudíž ona ty peníze od státu pobírá neoprávněně. On ještě ke všemu má teď zažádáno o tu insolvenci. Alimenty jako takové mi nikdy neplatil, řešili jsme to splácením té půjčky, ale dává mi čím dál míň a míň. Neustále vyhrožuje tou střídavkou a já se ho bojím. Nikdy jsem mu ve styku s dítětem nebránila, včera jsem to udělala poprvé, protože moji rodiče si s ním chtěli promluvit a on byl úplně nepříčetný, poslal je do pr… tak jsem mu včera poprvé nedala dítě, zavolal na mě policajty, ale nic nezmohl, protože žádný papír nemá. teď je takový klid před bouří, nic se neděje, nevím co si o tom myslet, protože on není takový, že by to nechal být…jsem z toho neklidná, bojím se bude dělat problémy ![]()
Pokud pobírá jen příspěvek na bydlení a nezapočítává si ho do přídavku a neuváděla ho do formuláře pro rodičovský příspěvek, tak to není žádný průser a neoprávěné pobírání dávek, protože do příspěvku na bydlení se skutečně počítá jen ten, kdo má v bytě trvalý pobyt. Může tam bydlet fakticky dalších deset lidí, přispívat na domácnost a nikdo to zkoumat nebude. Tato dávku je tak nastavená a platí to i naopak - je problém, když tam má někdo trvalý pobyt a má příjem, tak je složité ho vyloučit z okruhu společně posuzovaných osob.
Co se týče dávek státní sociální podpory, prostě tak přísné nejsou a on a jeho přítelkyně můžou kdykoliv bez rizika jakéhokoliv „postižení“ podepsat na úřadě papír, že zahájili společnou domácnost k datu..
Pokud pobírá dávky hmotné nouze, tak tam by to byl problém veliký, ale pokud žijí a hospodaří dohromady, nepředpokládám to. To riziko problémů by jim nestálo za to.
Nerozumím ale, že píšeš, že není takový, že by to nechal být a dosud nepožádal soud o úpravu styku. Kdyby mu na tom tak záleželo, tak by to měl dávno vyřešené. I když na druhou stranu, doteď problémy nebyly.
Fakt záleží, jak to doopravdy je. Soud nebude ani tak zajímat bydliště na úřadě, ale kde a jak fakticky žije. Pokud jeho přítelkyně pobírá jen dávky státní sociální podpory, jak jsem psala výše, nehrozí jim nic, žádný postih. To je díra v zákoně, co není přímo zakázáno, je „dovoleno“..Ona se taky může obhájit tím, že to mají tak, protože má otec dluhy a bojí se, aby do jejich společné domácnosti nepřišli exekutoři a nezabavili majetek. Z praxe vím, že to má tak hodně lidí v podobných problémech.
Pokud eventuálně měla nárok na porodné díky tomu, že uvedla, že s ním nežije, je možné, že ho bude muset vrátit, ale to by byl opravdu jediný, jediný postih u těchto dávek. Navíc to ale není automatické, protože oni mohou napsat, že zahájili společnou domácnost třeba k dnešnímu datu, chápeš.
Co se týče střídavky, záleží, kolik dítěti je, jestli je kojeno, jak daleko bydlí otec..A taky na jakého narazíte soudce, jestli je tomu nakloněn nebo ne. U nás na soudě, dvě soudkyně, které soudí rodině-právní spory, střídavce nakloněny nejsou, respektují dlouhodobé kojení, v podstatě se přiklánějí, že dítě minimálně do 3 let patří k matce. Otcové dostávají klasický styk „ob víkend“. Ale co vím, tak všude to tak není. A taky, jak je otec zaměstnán, kde by dítě bylo v době jeho nepřítomnosti - účelem střídavé péče není to, aby se o něj starala přítelkyně, která má navíc vlastní děcko nebo babička.
@Jana206 Píšete to pěkně. Opravím dvě věci. Exekutor přijde tam, kde se domnívá, že dlužník pobývá (bez ohledu na TP), u porodného se nebere v potaz, zda spolu rodiče žijí, jen jejich příjem.
K zakladatelce: mám zato, že střídavku chce otec pouze z důvodu, aby se vyhnul placení alimentů. Být vámi, nechám to být, pouze vyhrožuje. Musí vědět, že péče o dítě je dražší než alimenty a taky jeho stávající partnerka nemusí mít ze střídavky radost.
@Anonymní píše:
ona pobírá sociální dávky, příspěvek na bydlení a zkrátka vše jako samoživitelka,
tak u příspěvku na bydlení je zrovna naprosto jedno, jestli u ní její přítel bydlí nebo nebydlí, pokud má trvalé bydliště na úřadě, tak se stejně nepočítá a nijak ho zatloukat nemusí
takže samozřejmě, pokud fakticky bydlí u přítelkyně (trvalé bydliště je jenom evidenční údaj) a společně vychovávají její dítě, tak je to pro sociální pracovnice i pro soud plus. dluhy a insolvence, to by nejspíš byl boj mezi vašimi právníky, který by byl přesvědčivější, ale obecně vzato spousta rodin je zadlužených a nikdo jim kvůli tomu děti neodebírá.
takže hlavní otázka je, jestli opravdu má zájem o střídavku a půjde si za ní, nebo jestli jsi ho jenom zahnala do kouta a on vyhrožoval, ale až se uklidní, tak ji pustí z hlavy.
mmch pokud je tak zadlužený, že přestává platit dohodnutou sumu, tak bych hodně rychle začala řešit exekuci na výživné, protože výživné sice patří mezi přednostní pohledávky, ale neznamená to, že všechno, co mu exekutor sebere, jde nejdřív na výživné a teprve co zbyde, jde jinam… to platí jenom u části mzdy, u další části záleží, v jakém pořadí exekuce přišla ![]()
Přiznám se, že přesně nevím, co pobírá, ona má rodičovský příspěvek, ten úplně nejnižší 3800 a zbytek prostě pobírá sociální dávky, já se v tom nevyznám, vím, že bere něco na bydlení, přídavky a tak, aby jí to udělalo to životní minimum na dva lidi. Ona je vedená jako samoživitelka. Ale přece nemůže být braná jako samoživitelka, když on tam bydlí a přispívá penězi, ona NENÍ samoživitelka, sdílejí společnou domácnost, jen on se prostě tváří, že tam není ![]()
@Anonymní píše:
Přiznám se, že přesně nevím, co pobírá, ona má rodičovský příspěvek, ten úplně nejnižší 3800 a zbytek prostě pobírá sociální dávky, já se v tom nevyznám, vím, že bere něco na bydlení, přídavky a tak, aby jí to udělalo to životní minimum na dva lidi. Ona je vedená jako samoživitelka. Ale přece nemůže být braná jako samoživitelka, když on tam bydlí a přispívá penězi, ona NENÍ samoživitelka, sdílejí společnou domácnost, jen on se prostě tváří, že tam není
u příspěvku na bydlení opravdu může
jinak tedy docela mě fascinuje, jak vždycky všichni přesně vědí, co jejich ex-next-sousedi-známí… mají nebo nemají vyplněné ve formulářích pro sociální dávky a co pobírají či nepobírají
jinak životní minimum pro matku a dítě není ani pět tisíc. pokud má tvůj ex nízký příjem, nejspíš by se jim i vyplatilo ho uvádět ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám podaný návrh na svěření dítěte do péče, ale počítám s tím, že ex s tím neue souhlasit a bude chtít střídavou péči. Má na ni šanci, když má zaždáno o insolvenci, nemá trvalé bydliště (to má na úřadě), nemá vůbec žádný majetek, dluhy, kam se podívá a bydlí načerno u své přítelkyně s níž má další dítě?
ano, má šanci. Můj ex má dluhy jak sviň, insolvenci schválenou, ale není to důvodem, proč by nemohl o dítě pečovat. Jen edit - když dočítám - pokud se přijde na to, že on bydlí s babou a neoprávněně pobírá soc. dávky, tak je bude vracet, navíc bude čelit trestnímu stíhání. Ale např nemůže pobírat příspěvek na bydlení, když má TP na úřadu, to je kravina. Co se týče exekutora, ten nechodí jen na TP, chodí všude, kde si myslí, že dotyčný bydlí. A co se týče porodného - důležité je, kdo je v RL, nikoliv, zda spolu bydlí.
@Anonymní píše:
Přiznám se, že přesně nevím, co pobírá, ona má rodičovský příspěvek, ten úplně nejnižší 3800 a zbytek prostě pobírá sociální dávky, já se v tom nevyznám, vím, že bere něco na bydlení, přídavky a tak, aby jí to udělalo to životní minimum na dva lidi. Ona je vedená jako samoživitelka. Ale přece nemůže být braná jako samoživitelka, když on tam bydlí a přispívá penězi, ona NENÍ samoživitelka, sdílejí společnou domácnost, jen on se prostě tváří, že tam není
u příspěvku na bydlení je to možné, pokud on ta nemá TP, tak není vedený jako člen domácnosti. U hmotné nouze by to bylo něco jiného. Ale na příspěvek na bydlení nemá jeho přítomnost žádný vliv.
Opravdu se nedomnívám, že ta nová přítelkyně s dítětem pobírá dávky hmotné nouze. U dávek hmotné nouze je nutné, až na vzácné vyjímky, které se dnes k vůli dřívějšímu zneužívání už téměř nevyskytují, mít soudně určené výživné. Pochybuji, že by jim to za to stálo - vyřizovat si rozsudek o výživném a ještě riskovat, že jim na to přijdou. Pravděpodobně bere jen příspěvek na bydlení, možná přídavek na dítě, pokud se jí podařilo vyloučit ho z okruhu společně posuzovaných osob, pokud má ale nízký příjem, tak to nemá význam a rodičák, který je daný.
@blecha72 Co se týče toho exekutora, znám případ, kdy hrozilo odemčení bytu - přišel doporučený dopis na adresu, jak správně píšete - exekutor se domníval, že tam dlužník pobývá. Žila tam matka se svým dítětem a jejich společným dítětem. Stačilo jediné - matka zašla na exekuční oddělení soudu a podepsala čestné prohlášení, že u ní dlužník nebydlí a nepřebývá tam - TP tam neměl, ale samozřejmě tam přebýval..
Lidí, kteří mají dluhy, je v dnešní době bohužel hodně, chápu ten strach a zatloukání, jak se dá.
@Anonymní píše:
Tak tohle mě velmi pobavilo
Vy určitě víte, jak přesně to mezi nimi je, jste nejlepší přítelkyně a jeho nová se vám svěřuje?
Zajímavé, že se člověk vždy tará o druhé, než si zamete před svým prahem ![]()
Ano, také nechápu, o co přesně paní v dotazu jde. Pochybuju, že je někdo v dnešní době tak blbej, že by si nadělal průser s neoprávněně vyplacenými dávkami. Domnívám se, že dotyčná paní bere jen příspěvek na bydlení a tam ho udávat nikde nemusí. A pokud už spolu nějakou dobu žijí a mají dítě, určitě to mají nějak ošetřené, navíc pokud dotyčná žije v pronajatém bytě a má smlouvu u pronájmu, tak se ani exekutora obávat nemusí. Zažila jsem ze zkušenosti u známé, která si pronajímala plně vybavený byt, a takhle to měla zapsané v nájemní smlouvě, když došlel exekutor kvůli dluhům syna, pobral pouze drobné věci, telefon atd, na vybavení sáhnout nemohl. A mimochodem, pokud mu o dítě opravdu jde, tak se střídavou péčí problém mít nebude, prostě řeknou s přítelkyní, že od té a té doby spolu udržují společnou domácnost a je to, ale to jste asi slyšet nechtěla. Jenže dluhy neluhy, otec v právu je.
Ahoj, mám podaný návrh na svěření dítěte do péče, ale počítám s tím, že ex s tím neue souhlasit a bude chtít střídavou péči. Má na ni šanci, když má zaždáno o insolvenci, nemá trvalé bydliště (to má na úřadě), nemá vůbec žádný majetek, dluhy, kam se podívá a bydlí načerno u své přítelkyně s níž má další dítě?