Střídavá péče a kroužky

Anonymní
21.2.23 13:37

Střídavá péče a kroužky

Ahoj holky. Zajímal. by mě váš pohled na věc. Ideálně těch, co mají děti ve střídavé péči.
Mám ve střídavce 2 děti. Ex má novou partnerku, já jsrm s dětmi zatím sama. Kroužky vždy řešíme v září. Sedneme a dáme všechno nějak dokupy, aby to vsem stranám pasovalo časově, pracovně a pod.
Nedávno přišel ex, že dceři domluvil nový kroužek a bude tam chodit každé úterý v tolik a tolik hodin. Žádná diskuze. Což mě docela vytočilo a řekla jsem, že chci s dcerou o tom mluvit a uvidím. Naštval se. Prý to dceři nepřeju :roll: Dcera sama nevěděla, zda tam chce, bylo jí blbé jit proti komukoliv z nás. ( Přesně situace, které jsem vždy chtěla děti ušetřit :( ) Od té doby s tím pořád prudí. Nakonec jí tam prý bude vodit jen v jeho týdnu. Dceru kroužek nakonec docela baví. Ale je ve výsledku hodně časově náročný pro všechny. A on mě teď citově vydírá tím, že jsem hrozná matka a pro dceru to nechci absolvovat.
Nevím, co mám udělat. Samozřejmě nechci dceři bránit v ničem, co jí bude bavit, ale vím, že když ustoupím a zapojím se, bude to budoucna precedens a bude tak jednat pořád.
Jak by jste reagovaly? Nemůže přece něco vymyslet a druhého rodiče postavit pred hotovou věc. Navíc máme kroužků fakt hodně. V týdnu nemáme jediný volný den. Mladší dítě má kroužky 2, starší 3 z toho 2 jsou 2× týdně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6794
21.2.23 13:43

Nevodila bych tam dite. Svuj volny cas povazuju za posvatny. Dceri bych vysvetlila, ze na to uz nemam kapacitu, ale ze muze pozadat otce, aby to zajistoval on. Privezt/odvezt.
Taky bych exovi napsala jasny a strucny email, ze je to naposledy, co tak zasadni vec rozhodl beze me.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.23 14:00
@VitaminC píše:
Nevodila bych tam dite. Svuj volny cas povazuju za posvatny. Dceri bych vysvetlila, ze na to uz nemam kapacitu, ale ze muze pozadat otce, aby to zajistoval on. Privezt/odvezt.
Taky bych exovi napsala jasny a strucny email, ze je to naposledy, co tak zasadni vec rozhodl beze me.

To jsem udělala. Konfrontovala jsem ho osobně, aj zprávou, že takhle střídavá péče nemůže fungovat. Tak se stáhnul s tím, že kroužek bude jen v jeho týdnu. Ale zjistil, že mají nějaké zkoušky a vystoupení i v mém čase. Prostě to nejde rozdělit na sudý a lichý týden. Nabízel se, že jí tam bude vodit i tom mém týdnu. Ale to pro mě známená, že stejně budu muset tomu přizpůsobit náš program. A ve mě se to neskutečně pere. Vím, že to byla od něho křivárna, ale zároveň nechci, aby dcera měla pocit, že jí neco zakazuju :(

• Citovat
  • Upravit
6794
21.2.23 14:06
@Anonymní píše:
To jsem udělala. Konfrontovala jsem ho osobně, aj zprávou, že takhle střídavá péče nemůže fungovat. Tak se stáhnul s tím, že kroužek bude jen v jeho týdnu. Ale zjistil, že mají nějaké zkoušky a vystoupení i v mém čase. Prostě to nejde rozdělit na sudý a lichý týden. Nabízel se, že jí tam bude vodit i tom mém týdnu. Ale to pro mě známená, že stejně budu muset tomu přizpůsobit náš program. A ve mě se to neskutečně pere. Vím, že to byla od něho křivárna, ale zároveň nechci, aby dcera měla pocit, že jí neco zakazuju :(

Zeptala bych se vzdycky dcery - chces jit na zkousky nebo do aquaparku? Program bych nemenila, dala bych na vyber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.23 14:17
@VitaminC píše:
Zeptala bych se vzdycky dcery - chces jit na zkousky nebo do aquaparku? Program bych nemenila, dala bych na vyber.

Děkuji za pohled z venku. Včera jsem vážně přemýšlela nad tím, zda jsem ten vůl já.

• Citovat
  • Upravit
81500
21.2.23 14:36

Todle je těžký. Dost často je to obráceně, že matky organizují čas dětem v době péče otce. Každopádně, prakticky jakýkoli kroužek je nemožný bez dohody obou rodičů, pokud je střídavka po týdnu. Řešením je zeptat se dítěte, problém je, pokud jeden z rodičů manipuluje nebo je výrazně silnější a dítě se snaží vyhovět jeho přání.
Jedním s řešením je střídavka podle dní v týdnu - pondělky a úterky u jednoho, středa čtvrtek u druhého rodiče.
Jinak prostě ctít to, že je to tvůj čas s dítětem a neřídí ti ho.
Jako já bych dítě nechala a řešila to individuálně, týden po týdnu - pokdu by dítě jít chtěl, tak by šlo, pokud ne, tak nešlo. Pokud by ho to bavilo a chtělo chodit pravidelně a bylo na něj kroužků moc, zvážila bych jestli nezruším jiný kroužek.
Na nějaké principy, aby si nemyslel a podobně, bych si nehrála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
21.2.23 14:38

Myslím, že to aby dcera měla pocit, že jí něco zakazuješ mohl být i úmysl. Každopádně, pokud by tato situace někdy v budoucnu nastala u nás, tak za mě ne. Je nějaká domluva a ta se bude držet. Dceru bych nechala, ať si tam chodí v čase, kdy je u ex, ale ex bych řekla, že do mého týdnu tato aktivita prostě zasahovat nebude.
Nevím, kolik dceři je, ale myslím, že určité vysvětlení pochopí i mladší děti. Jednoduše bych dceři řekla, že ji v tomto kroužku nechci bránit, ale teď to nejde. Že budete mít jiný program, atd. Pokud chce, tak ať tam chodí, když je u táty. No a že vyzkouší jetsli jí to opravdu baví a na začátku příštího roku to provedete všichni společně a domluvíte se jako na všech ostatních kroužcích na začátku školního roku. Jestli bude ona chtít pokračovat v tomto kroužku nebo ne.
Rozhodně bych ex neustupoval, protože by toho mohl začít využívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.23 14:41
@Lama Lama píše:
Todle je těžký. Dost často je to obráceně, že matky organizují čas dětem v době péče otce. Každopádně, prakticky jakýkoli kroužek je nemožný bez dohody obou rodičů, pokud je střídavka po týdnu. Řešením je zeptat se dítěte, problém je, pokud jeden z rodičů manipuluje nebo je výrazně silnější a dítě se snaží vyhovět jeho přání.
Jedním s řešením je střídavka podle dní v týdnu - pondělky a úterky u jednoho, středa čtvrtek u druhého rodiče.
Jinak prostě ctít to, že je to tvůj čas s dítětem a neřídí ti ho.
Jako já bych dítě nechala a řešila to individuálně, týden po týdnu - pokdu by dítě jít chtěl, tak by šlo, pokud ne, tak nešlo. Pokud by ho to bavilo a chtělo chodit pravidelně a bylo na něj kroužků moc, zvážila bych jestli nezruším jiný kroužek.
Na nějaké principy, aby si nemyslel a podobně, bych si nehrála.

Přesné. Dítě chce vyhovět všem. Otec docela tlačí a otáčí to proti mě. A já nechci sklouznout do nějakého přetlačování ega, ale štve mě, že se mě manipulací snaží dotlačit, kam potřebuje.

• Citovat
  • Upravit
85544
21.2.23 14:41

Jeden krouzek vybrala s tatinek, deuhy by mohla vybrat s Tebou, jeden tyden vodis Ty i na ten jeho a druhy vodi on na ten tvuj, zbytek bych po domluve zrusila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.23 14:43
@Elea9 píše:
Myslím, že to aby dcera měla pocit, že jí něco zakazuješ mohl být i úmysl. Každopádně, pokud by tato situace někdy v budoucnu nastala u nás, tak za mě ne. Je nějaká domluva a ta se bude držet. Dceru bych nechala, ať si tam chodí v čase, kdy je u ex, ale ex bych řekla, že do mého týdnu tato aktivita prostě zasahovat nebude.
Nevím, kolik dceři je, ale myslím, že určité vysvětlení pochopí i mladší děti. Jednoduše bych dceři řekla, že ji v tomto kroužku nechci bránit, ale teď to nejde. Že budete mít jiný program, atd. Pokud chce, tak ať tam chodí, když je u táty. No a že vyzkouší jetsli jí to opravdu baví a na začátku příštího roku to provedete všichni společně a domluvíte se jako na všech ostatních kroužcích na začátku školního roku. Jestli bude ona chtít pokračovat v tomto kroužku nebo ne.
Rozhodně bych ex neustupoval, protože by toho mohl začít využívat.

Takhle to přesně cítím. Neustoupit a od září se domluvit co a jak. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.2.23 14:44
@blumen píše:
Jeden krouzek vybrala s tatinek, deuhy by mohla vybrat s Tebou, jeden tyden vodis Ty i na ten jeho a druhy vodi on na ten tvuj, zbytek bych po domluve zrusila.

Ona má kroužky 2, které jsme vybrali společně. Další jí vybral on. Ty předchozí jsou zaplacené. A nechceme je rušit v pololetí. Do jednoho chodí už 6. let.

• Citovat
  • Upravit
21111
21.2.23 14:46
@Anonymní píše:
Přesné. Dítě chce vyhovět všem. Otec docela tlačí a otáčí to proti mě. A já nechci sklouznout do nějakého přetlačování ega, ale štve mě, že se mě manipulací snaží dotlačit, kam potřebuje.

No ale on se nabídl, že bude vodit i v tvůj týden, takže jde jen o tvoje uražené ego a ne prospěch dcery, kterou kroužek baví a chce ho dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
21.2.23 14:48
@Anonymní píše:

Kam potřebuje je kde? Aby dcera mohla plnohodnotně dělat kroužek a on se nabídl, že ho sám plně obstará?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.23 14:56
@pohledzdruhestrany píše:
No ale on se nabídl, že bude vodit i v tvůj týden, takže jde jen o tvoje uražené ego a ne prospěch dcery, kterou kroužek baví a chce ho dělat.

Dítě kývne na všechno, když se mu to hezky podá. S kroužkem nepřišla sama, vymyslel ho otec. Když jí řeknu, pojď budeš ještě chodit tady a tady, tak bude mít kroužků třeba 10. Když udělám to samé, tak kam se dostaneme?

• Citovat
  • Upravit
21111
21.2.23 15:02
@Anonymní píše:
Dítě kývne na všechno, když se mu to hezky podá. S kroužkem nepřišla sama, vymyslel ho otec. Když jí řeknu, pojď budeš ještě chodit tady a tady, tak bude mít kroužků třeba 10. Když udělám to samé, tak kam se dostaneme?

Za prvé - ty by jsi s kroužkem neměla žádný problém, když otec zabezpečuje svůj týden a nabídl se zabezpečovat i během tvého, ale ty prostě chceš vypruzovat a žárlíš, protože to je domluvené mezi otcem a dcerou.

Za druhé, dceru kroužek baví a chce tam chodit a vsadím se, že to vzniklo tak, že s prvním nápadem přišla dcera a otec to zařídil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí