Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ja bydlim 80km a dojíždim 3× tydne do Prahy, ovsem vlakem a na jare snad autem v kombinaci s vlakem. Mame velky RD a deti jsou šťastné, skolky maji mimo misto bydliště, takze clovek stejně je v cestovatelskem modu, ale kdyz dorazí domu a zvlast s prichodem jara se to neda srovnat. Z Prahy jsem vzdy hrozne vycucana ![]()
Jsem v práci od září a malý ve školce. Pro nás byla nejdůležitější práce blízko školky, je to prostě praktické, nejen jsi ve školce/práci ráno a odpo brzo, ale ikdyz se něco stane ve školce a chceš tam být brzo není to problém, od září jsem to už řešila 2× úraz a jednou nemoc uprostřed dne a prostě jsem v ten okamžik chtěla být u syna co nejdřív. Já o HO nestala a můj zaměstnavatel ho ani nenabízí bez extra domluvy. U nás si neumím představit jít do 2kk.
Já jsem se teď přestěhovala do Prahy z města, kde je vše na dosah ruky, včetně hor. Do Prahy to byla hodina. Já se stěhovala s detmi kvůli tomu, ze se manžel chtěl rozvést a musím rict, ze na rodinný život je menší město naprosto ideální a Praha se tomu nikdy nevyrovná. Já ale neměla jinou možnost. V tom malém městě bych si nikdy nenašla dobrou práci a ani partnera. Deti mají lepší školu a školku-soukromou, ale tam to bylo bez dojíždění a všechno v klidu. Bydlela jsem ve velkém domě, teď mám 3kk a je to brutální šok. Je to rok a ještě jsem si nezvykla. Do 2kk bych nesla ani náhodou. Rodinný život na menším městě je proste nej. Tady budeš furt stejně zdrhat (v zácpě) z Prahy někam do přírody. Já jsem sama a neměla jsem jinou možnost. Na tu kulturu snad taky někdy dojde. Ale teď jsou deti malé a fakt na to není absolutně čas. A ještě jedna věc, tam odkud jsem přišla, měla jsem tam spoustu přátel a stejně tak syn. Nekteranpratelstvi vydrží, ale než si v Praze zase utvorime nová přátelství, dost to potrvá.
No je třeba vše zvážit a rozmyslet. Kolik by musel dojíždět do kanceláře? Byt 2kk je malý.
Nikdy jsem neměla k dispozici někoho blízko v důchodě. Aby mi v případě nouze vyzvednul dítě dřív ve školce. To máš takové eso v rukávu, které se může hodit.
Navíc v té Praze může být větší problém dítě dostat do školky. Než v nějakém okrese.
@Kelsey píše:
No je třeba vše zvážit a rozmyslet. Kolik by musel dojíždět do kanceláře? Byt 2kk je malý.
Nikdy jsem neměla k dispozici někoho blízko v důchodě. Aby mi v případě nouze vyzvednul dítě dřív ve školce. To máš takové eso v rukávu, které se může hodit.
Navíc v té Praze může být větší problém dítě dostat do školky. Než v nějakém okrese.
S tou skolkou naprosty souhlas.
Já bych se teda nestehovala. Babička v dosahu je velká výhoda. Jestli chce manžel pracovat z kanceláře tak ať si nějakou najde a pronajme si místo u vas. Nebo to nějak nakombinovat že budete některé dny jezdit spolu aby se to vyplatilo. Když dítě nastoupí do školky tak je většinou věčně nemocný.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajimalo by me jak realne fungujete po skonceni MD. Vec se ma tak, ze nyni bydlime v okresnim meste, v pomerne velkem byte, kousek od nas tchyne v duchodu. Manzel pracuje plne na HO. Jsem zde spoko, vsechno na dosas ruky, dny travime venku nebo na nejakem krouzku.Nyni nam ma dite ovsem nastoupit do skolky a ja do prace, kterou mam v Praze. Z velke casti muzu byt tez na HO. Ovsem manzel pri sel s tim, ze by se rad orestehoval zpatky do Prahy a ja se bojim, zda tam budu nestastna. Duvod manzela je prace, chce byt v kancelari, lepsi skolky, skoly, kultura atd Jenze stehovani by pripadalo v úvahu jen do maleho 2kk, a to me desi, ale rikam si, ze mozna to bude jedno.Dite ve skollce, my v praci, odpo budeme stejne venku. proste ten rezim se zmeni, zacne kolotoc a bude jedno, kde vlastne bydkime. Co me trapi je jestli se v malym byte nezabijeme, dale vlastne prijdeme o HO, protoze nebude prostor doma, a ze nevim jake je to s malym ditetem v PH. Jeste zminim, ze bych rada casem zmenila praci, coz je v Ph ideal a ze nemohu dojizdet autobusem (mam syndrom drazdiveho tracniku), Leda autem, coz se prodrazi a navic je to hodina cesty tam a zpet-to je jediny plus proc jit do Ph.
Máš blízko babičku, což se může hodit. A nevím- v čem jsou školky a školy na malém městě horší než v Praze? Naopak bych přihlédla i k tomu, že si tam dítě nejde kamarády, kteří bydlí v jeho blízkosti.
Ja myslim, ze dulezita je tato veta -
nemohu dojizdet autobusem (mam syndrom drazdiveho tracniku),
Takze chod rodiny je potreba tomu prizpusobit - bud prace z domu nebo v blizkem okoli domova nebo tak, at je pro tebe transport do prace/skolky minimalni
Já bych se za daných okolností nestěhovala, ale snažila bych se změnit práci.
HO jako možnost je fajn, ale jako prakticky povinnost je to k docela nepříjemné a spoustě lidí nevyhovuje a navíc to hodně doma zvyšuje náklady.
A to říkám jako člověk, který maloměsta nesnáší a bydlí ve městě(ne Pha).
V případě, že by se byla ochotna přesunout i ta tchyně, bych se byla ochotna přestěhovat, ale pouze v případě, že vyděláte tolik, že Váš byt bude větší než 2+kk.
Musíte se domluvit vy.. každopádně já bych se určitě nešla mačkat do 2+kk.. navíc do Prahy, kde školka je boj a další záležitosti ![]()
Nestěhovala bych se daleko od babičky (pokud máte hezký vztah, byla by to škoda), nestěhovala bych se do menšího bytu, nestěhovala bych se z maloměsta, kde je vše na dosah ruky. Nestěhovala bych se do Prahy, kde je všechno dražší. Kroužky v Praze jsou oproti maloměstu v úplně jiné cenové relaci. Jak budete chodit za kulturou, když nebudete mít babičku k ruce? Máte v Praze nějaké vazby (rodina, přátelé). Na tvém místě bych si našla nějakou práci v místě bydliště a manžel ať si jezdí do Prahy.
Chtít po tchýni, aby se stěhovala ve stáří, protože syn potřebuje kancelář. To je trochu drzost.
Ahoj, zajimalo by me jak realne fungujete po skonceni MD. Vec se ma tak, ze nyni bydlime v okresnim meste, v pomerne velkem byte, kousek od nas tchyne v duchodu. Manzel pracuje plne na HO. Jsem zde spoko, vsechno na dosas ruky, dny travime venku nebo na nejakem krouzku.Nyni nam ma dite ovsem nastoupit do skolky a ja do prace, kterou mam v Praze. Z velke casti muzu byt tez na HO. Ovsem manzel pri sel s tim, ze by se rad orestehoval zpatky do Prahy a ja se bojim, zda tam budu nestastna. Duvod manzela je prace, chce byt v kancelari, lepsi skolky, skoly, kultura atd Jenze stehovani by pripadalo v úvahu jen do maleho 2kk, a to me desi, ale rikam si, ze mozna to bude jedno.Dite ve skollce, my v praci, odpo budeme stejne venku. proste ten rezim se zmeni, zacne kolotoc a bude jedno, kde vlastne bydkime. Co me trapi je jestli se v malym byte nezabijeme, dale vlastne prijdeme o HO, protoze nebude prostor doma, a ze nevim jake je to s malym ditetem v PH. Jeste zminim, ze bych rada casem zmenila praci, coz je v Ph ideal a ze nemohu dojizdet autobusem (mam syndrom drazdiveho tracniku), Leda autem, coz se prodrazi a navic je to hodina cesty tam a zpet-to je jediny plus proc jit do Ph.