Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme to podobné v 19 h musí dojít pro psa ale klidně s ním pak může být i do 8
letos jí bude 16 a měnit to zatím přes školu nebudeme.
No řekla bych, že pokud nemá školu, tak je to dost brzy a musí ji to vyčleňovat z kolektivu.
Když jde další den do školy, tak mi to přijde celkem v pořádku.
Tak je otázka, kde je. Naši kluci (17 a 15) jezdí jedenkrát týdně na volejbal, který je do 20 hod, jezdí na kole, takže jsou doma tak v půl deváté. Dvakrát týdně mají skauta, který staršímu končí v 21, takže je doma nejdřív o půl desáté, mladší o půl deváté a dcera 13 zase jezdí jednou týdně na vodáka - to je doma v 20 a dvakrát má závodní plavání, to je doma až kolem půl deváté. Když máme možnost, tak je třeba někde cestou vyzvedneme, když ne, tak jezdí sami. Vždycky ale víme, kde jsou.
Mě to přijde brzo, to i já sem mohla chodit dyl a to byla mamka fakt úzkostná
v týdnu, když je škola je to ještě OK, ale třeba pátek/ sobota bych povolila dyl. Já nevím, ale holky v tomhle věku chodí normálně na diskotéky atak ne?
Já si pamatuji, jak jsem v 15, 16 odbjížděla s týmem zápasy po celý Praze, domů jsem se kolikrát dostala v 10-11 a od metra jsem chodila vždycky sama, protože nikdo neměl stejnou cestu…mobil jsem teda už v těch 15 měla, ale věčně vybitej ![]()
Chtěla bych vědět, kde je a co dělá…a aby měla povinnosti do školy splněné, vše naučené…ale čas, nevím, asi bych občas povolila déle, kdyby k tomu měla důvod
ne že budou někde chlastat, když má jít ráno do školy ![]()
Mám krapet mladší děti. Zatím není úplně toulavá potřeba. V létě neřeším, jak dlouho jsou venku. Je horko. Když to jde, tak se válí u vody u nás, jak dlouho chtějí. Vyjde je to výhodněji, než si utrácet kapesné za koupaliště, jídlo, pití. Přijdou i kamarádi dětí. A k večeru teprve vyrazí, že se projedou dál na kole, koloběžkách nebo na bruslích, až není infarktové horko. To se klidně vrátí ve 22h.
Jeden kroužek nejstarší teď končí v 19h, než pěšky dojde, tak je 19:30. Jinak moc nemusí ty zimní toulky, když je tma. Tak buď holky zalezou k nám (do pokoje) nebo je u kamarádky. A to bývá přes školní týden do 19h. My to nelimitujeme když u nás někdo je. Ale třeba rodiče kamarádek nechtějí, ať jsou někde dýl, když je škola. Třeba v pátek jsem musela omezit odpoledne u nás návštěvy. Že teď v novém pololetí platíme paní učitelku klavíru. Která chodí k nám. A chci, ať mají na výuku klid. Tak páteční návštěvy teď nebudou vůbec. Jindy paní učitelka neměla prostor.
@Kriss Tina píše:
Mě to přijde brzo, to i já sem mohla chodit dyl a to byla mamka fakt úzkostnáv týdnu, když je škola je to ještě OK, ale třeba pátek/ sobota bych povolila dyl. Já nevím, ale holky v tomhle věku chodí normálně na diskotéky atak ne?
Jo někde jo
přemýšlím co všechno jsem já v těch 16 vyváděla ![]()
Dceři je 16. V týdnu nemá zájem někde chodit. O víkendu si dává občas sraz s kamarády, ale podnikají něco odpoledne. Večerku nemá, vrací se kolem osmé. A to jí manžel teď v zimě i chodí naproti k tramvaji. Občas skončí s kamarádkou u nás a koukají na filmy. To pak vezeme kamarádku autem domů kolem 9. Ono i hodně záleží na tom, kde člověk bydlí. Já nepovažuji za bezpečné, aby dcera někde jezdila v noci sama.
@welovefashion píše:
Jo někde jopřemýšlím co všechno jsem já v těch 16 vyváděla
Ja treba nemohla ![]()
Tak to mi připadá docela brzo… Sama jsem v šestnácti začala chodit na diskotéky, ze začátku jsme musela být doma do půlnoci, pak to ale nějak vyšumělo, ono to totiž často znamenalo, že se musím trhnout od zbytku party a jít domů sama, takže naši od toho upustili. Ve všední dny si nevybavuju, že bych měla přímo stanovený čas, ale do sedmi si myslím, že by se po nás nikdo nějak nesháněl. A v létě to byla vůbec anarchie
Teď mi došlo, že dnes byla dcera (8) na oslavě narozenin u spolužáka, oslava končila v 18 hodin a vůbec jsem neřešila, že by to bylo nějak pozdě. To mi přijde docela úlet, když si vezmu, že by tedy tvoje šestnáctiletá dcera z takové oslavy musela odejít dřív, aby byla doma včas, pokud jde zítra do školy…
Má poměrně hodně zájmových aktivit, ze kterých se vrací mezi 19-20:00 (pokud později, třeba z divadla, vyzvedáváme ji nebo jdeme naproti).
Pokud je to bezcílné “potulování” s kamarádkami, musí být doma v 19:00.
Me to prijde brzy, v 16 jsem mivala krouzky do pozdejsich hodin, ale pokud je jen „ven“ s kamarady, tak zalezi no
Zalezi, kde bydlize, ja vesmes chodila centrem mesta, kde byli furt lidi ![]()
Také to mam tak, ze pokud vím kde a s kým je, ať si přijde nějak rozumně. Většinou si sama určí v kolik. A pokud je to dlouho, sdílí svoji polohu. Ale je zodpovědná, ví ze musí druhy den fungovat (škola, pece o vlastního kone, brigáda). Dost často je ale tak unavená, ze v 10 spi.
![]()
Omlouvám se… ale asi by mě ani nenapadlo, aby 16letá holka musela být doma do sedmi do večera. Bydleli jsme v okresním městě.
Každopádně bezpečnost nade vše, vždy bylo jasné, jak nebo s kým se vrátí a dávala zprávy.
Dobrý den, mám 16 letou dceru a má řeči na čas příchodu domu. Doma musí být do 18h, v lete do 20-21h. Prý musí být doma strašně brzy. Děláme to proste i z důvodu bezpečnosti. V lete může být dyl, jelikož je dyl světlo. Až bude jaro a bude světlo dyl, bude moct být třeba do 19h.