Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
A do kolika hodin mohou vaše děti volat s kamarády?
U šestnáctiletého dítěte bych to neřešila. Jen bych čekala, že dodrží nějakou štábní kulturu toho, že volat někomu třeba po deváté už může být trochu nevhodné, neslušné, obtěžující. A její mobil my tu nebude vyzvabet třeba v deset večer, protože si ho zapomněla v kuchyni na stolem. Zase pokud je holka třeba zalaskovana, taj bych měla pochopení, že bude na tom mobilu třeba nonstop.
Proč mas potrebu tak striktní kontroly, přesně nastavenych večerek, deadlinu a podobně? Mě to přijde šílené omezující a trapné.
V pátek měli skolkove a prvostupnove děti ve škole karneval, končil v šest. Dítěti konci trénink v 18:30 a to mu 16 bude za hodně dlouho.
Takže mi fakt přijde nějaké „musíš být doma do šesti“ opravdu mimo mísu. ![]()
Ty musíš být zas nějaký provokativní troll, to jinak není možný. Dvojčata 14 mohou být venku v týdnu do devíti, v tomto období nevyužívají, chodí dobrovolně dříve. V létě o víkendy a prázdniny, jak kdy, klidně do půlnoci, s bandou, ale my jsme z vesnice, tady to tak chodí. Když je škola, tak i v létě do devíti. Nemají ale 15, tam už počítám, že přijde nějaká zábava typu diskotéka, už teď holka googli, kde jí pustí od 15. S odvozem jí minimálně do půlnoci necháme, vyzvedneme ji. Budeme prodlužovat, pokud obstojí a neztratí důvěru. V šest doma v 16 je úlet, to někdy není ani náš prvňák. Volání také neomezujeme, ale jak říkám, připadá mi to na trolla, je to pořádný úlet.
Muj jedenacatilety má od třetí třídy povoleno do 18:30
když je světlo, v zime stejně ani nikam nechodi, protože se mu nechce. Letos na jaře/v lete už to tak hrotit nebudu a prodlouzim mu to tak na 19 ![]()
V 16 jsem byla na internatu a tam jsme měli nějaké vycházky nevím do kolika, jenže u nas se to tak nehrotilo, protože jsme bývali do 20 ve škole a pak sli třeba ještě na nákup…
takže jsem přicházela i ve 21 kolikrát.
My o vlku a vlk mi teď psal, že si půjde nakoupit
prostě pakos.. s takovým dítětem nelze dodržovat nějaký normální režim ![]()
@Anonymní píše:
v 16? jak dlouho chce ne? ví v kolik se ráno vstává a že musí fungovat.
@Anonymní píše:
Prosím??
já ani neřeším, v kolik chodí spát. Kolikrát usnu mnohem dřív než dítě a jestli si chatuje s kamarády je mi úplně jedno.
Je to brzo. V 16ti jsem běžně chodila na diskotéky a vracela se kolem půlnoci, teda třeba v pátek. A to je to dvacet let. Kdyby mi tenkrát máma řekla, že mám přijít v šest, tak bych na ni koukala jak na blázna.
ani si nepamatuju, že bych měla nějaký limit v týdnu.
Řešit, jak dlouho smí volat. Ještě se zeptej, kdy musí jít spát a dáš tomu korunu.
Jako neříkám, že má každý den lítat do noci, ale tohle je přehnané. Si pamatuju, jak jsme se každou středu scházeli v baru s intrákama ze střední a ti měli vycházky v ten den do devíti. V 16 se o víkendech normálně jezdilo na zábavy a diskotéky a vracelo se nad ránem. Jako naši teda byli dost přísní, matka vyloženě úzkostná, musela jsem si to vybojovat - a nebo lhát. V 17 jsem jim tuhle hyperprotektivní výchovu hodila na hlavu, začala jsem jít přes zákazy, ať se třeba zblázní a v 18 nechala školu a odešla z domova. I tak tahle příliš ochranářská výchova může dopadnout.
V prváku na střední?
U nás záleží na povaze a fungování dítěte. Pokud s ním nejsou problémy, je spolehlivé, jdou v tlupě, atd… tak klidně do 22.00 hod., po dohodě- víkend- ( kde, s kým, jak a co) klidně i dýl.
Nemám problém je pouštět ven. Samozřejmě i záleží na místě a aktivitě.
U nas do 20.00 trénují, než se dostanou domů kolikrát, ne vždy vyzvedávám.
Příspěvek upraven 12.02.23 v 22:55
@Anonymní píše:
Netuším. Paří spolu na PC online, o prázdninách klidně dlouho… bere se to jako telefonování? Asi jo ![]()
Jediné pravidlo máme, že to ( jakákoliv komunikace ) nebude rušit ostatní.
Pokud ráno vstanou do skoly a fungují, atd…neřeším.
Mám tedy věk 16,17,20 doma.
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám 16 letou dceru a má řeči na čas příchodu domu. Doma musí být do 18h, v lete do 20-21h. Prý musí být doma strašně brzy. Děláme to proste i z důvodu bezpečnosti. V lete může být dyl, jelikož je dyl světlo. Až bude jaro a bude světlo dyl, bude moct být třeba do 19h.
To je na 16 let dost brzo. Takhle chodí domů naše 12 letá
Mám 16 letou dceru, před covidem jí běžně končily tréninky mezi 19 -20 hodinou a domů jezdila sama. Předchozí rok jezdila jednou týdně Praha - Brno a zpět, domů se dostala mezi 22 a 23, jezdila hlavně vlakem, takže v obou městech o hrůzo, byla sama na hlavních nádražích a přežila. Letošní rok chodila do tanečních a domů chodila až dost po půlnoci, protože si chodili ještě někam posedět a to měli druhý den školu. Už párkrát byla se spolužáky na přespávačce na chatě a stále žije.
Nikdy dcera neměla určené časy večerky a návratů domů, mám podmínku, že musím vědět kde bude a kdy se vrátí a při změně dát vědět. Jak a kdy je v kontaktu se spolužáky netuším, nechápu, proč bych měla ještě omezovat její komunikaci. Řekla bych, že telefonování je až poslední způsob komunikace, který využívají.
Za mě omezování vede jen k odporu, dcera ví, že dovolím skoro vše, jen musím vědět kde je, funguje to bez problémů.
Tak ostra pravidla nema ani muj syn, i v deseti letech mohl prijit v tydnu do sedmi, o vikendu i pozdeji, podle co kde delal.
V sestnacti mi to prijde uplne uhozený, pokud nebydlite nekde v ghettu
a i tam bych to neresila tim, ze budete mit dceru zavrenou jak princeznu ve věži, ale tim, ze se necha doprovidit, ve verernich hodinách ji treba i vyzvednout. Nás tata v tech 17 vyzvedaval v musicklubu treba v jednu, vsechny kamosky rozvezl domů, bydleli jsme v divoke čtvrti.
@Svistice píše:
Do 18 h nemusí být doma ani moje sedmilete dítě. Když je u kamarádky, chodí domu tak na sedmou. Vyzvedáváme ji, nebo ji privede druhá maminka.
V šestnácti jsme si chodili po Praze sednout do kaváren, čajoven, občas hospod, do kina. Chodila jsem po škole na brigádu, jde jsem byla tak 16-20 h. Fakt po mě ani nikom ze spoluzaku nechtěl nikdo doma návrat do 18 h.
To je ale rozdíl, když je dítě u někoho doma a pak si ho vyzvednete. Nebo když se děcka courají po tmě ruzne po městě třeba 🤔