Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
No je třeba vše zvážit a rozmyslet. Kolik by musel dojíždět do kanceláře? Byt 2kk je malý.
Nikdy jsem neměla k dispozici někoho blízko v důchodě. Aby mi v případě nouze vyzvednul dítě dřív ve školce. To máš takové eso v rukávu, které se může hodit.
Navíc v té Praze může být větší problém dítě dostat do školky. Než v nějakém okrese.
Nám je se 2 dětma malý i 3+kk občas…muž z domova pracovat může, ale oba ne, na to už tu prostor není a já tu možnost ani nemám. Po 1. mateřské jsem šla taky do práce a během půl roku otěhotněla, takže po roce další mateřská, po 2. už se nebylo kam vrátit, prý málo práce. Občasného vyzvednutí někým jiným bodne. To někdy může i manžel, ale spíš vodí ráno a já je vyzvedávám a vodim na kroužky, někdy jde ta mladší s kamarádkou ze školky (maminka má povolení vyzvednout a je na mateřské) když mají kroužek spolu. I tak se to dá občas řešit. A starsi uz dojede ze školy domů sám, školka je ve stejné budově. Což je velká výhoda i pro babičky když je třeba chtějí vzít odpo do zoo, na zmrzku nebo k nim spát. Vyloženě pružnou prac. dobu nemám ale když se domluvím že přijdu později není problém ale musím dát do začátku pracovní doby vědět že se zdržím, líp den předem, pokud jdeme k dr. treba. Nebo i můžu jít dřív pokud je problém. Neumím si představit mít děti ve skol(e) v místě bydliště a dojíždět třeba 50 km od práce, jet pro ně v případě nějakého problému a pak zas zpátky do města k doktorovi, nebo se odpol. hnát to stihnout do zaviracky a doufat že neuviznu v zácpě kór u té Prahy. Kamarádce co dělá asi 20-30 km od domova vyzvedává kluka děda, příp. přítel když nemá odpolední. Dělá na plný a když je školka do 16 což většinou na vsi je, tak se to stíhat nedá. Já neřídím, mám to MHD skolka-prace 25-30 min.rano, odpo se to dá zvládnout i za 20, když dobře navazuje spoj ale odvést i vyzvednout bych nestíhala, nebo by tam bylo dítě ráno 1.a odpol. poslední a já uštvaná s jazykem na vestě. A to řešíme ještě opačný problém - manžel zase chce z města někam kde bude klid, zda tam je školka, škola, obchod, lékař atd vůbec při hledání neřeší, jak se tam děti dostanou, jak já do práce které se vzdát nechci, mám podle něj taky pracovat z domova, ještě se k tomu asi starat o barák ale on chce mít možnost jít z domu hned někam do lesa, to jediny ho zajímá, aby tam bylo kam jít a klid. Že vedle na zahradě může štěkat pes celou noc, kokrhat ve 3 ráno kohout, plus v 6 o víkendu sekačky, cirkulárky atd. nebo soused pálit starý hadry ho netrápí, chtěl by nejlíp asi na „samotu u lesa“ jako v tom filmu, ale tam to měli jen jako chalupu, ne na trvalé bydlení že… Že by děti přišly o kamarády, kroužky, možnost jít do kina, za sportem jako tady ho taky vůbec netankuje. On dělá buď z domu nebo jezdí za klienty, na pobočky, do kanceláře denně chodit nemusí jen třeba na porady. Takže jemu je fuk odkud pojede. Tady to má přes ulici, tj. může i pro dítě dojít v akutním případě když není pryč nebo když má doma staršího ten chvíli i vydrží sám a on si třeba jen odběhne pro nějaké věci. Jenže jsme dost v centru a někdy je tu rušno, problém s parkováním a tak. Na okraj města, do okolních vesnic se spojením mhd jít taky prý nejde to je drahý nebo panelák. Do toho už bysme nešli, pár let stačilo. Sice by to tam kde jsme bydleli pro děti bylo ideální, ale byt malý, měl to jen jako takovou přechodnou nouzovku a i ten současný je o něco větší, za domem už začíná dlouhá stezka podél řeky, na 2.stranu jsou taky parky, hřiště, zeleň tudíž nechybí a je kam chodit i s dětma. Jako vypustit je a vidět na ně z okna nejde ale kde to dneska jde, že…
Takže já bych do Prahy - někam na klidnější okraj teda - asi šla, pokud to má s dojížděním zakladatelka problematické, mně se zas dělá špatně v autobuse, vlak by mi asi nevadil. Ale řídit už se bojím, i když ŘP mám. Ve městě to nepotřebuju, dojedu si všude MHD nebo dojdu pěšky. A víc díky tomu i nachodím než jen furt sedět v autě. Já zas mám po dvou porodech problém s curanim, a když se mi chce, musím jít hned, max tak do 5-10 min. Prosím anonym, díky.
Dulezita informace je, zda je ta tchyne hlidaci babicka a jestli bude hlidat nemocne deti? Paklize ano, tak bych se od ni nehla, protoze male dite je vetsinou hodne nemocne, potrebujes treba nekdy vyzvednout driv ze skolky. Kdyz by takto pomahala, tak urcite zustat tam, kde jste. Muzete mit HO +hlidaci babicka, takze to urcite pujde vymyslet, aby jste dite obstarali. Popripade muzes prubezne hledat i praci bliz bydlisti. 2kk pro rodinu je spatne. Ano tady v Praze takto rodiny ziji, ale vy jste zvykly na lepsi a do horsiho se jde vzdycky hur. Jsme okraj Prahy a kazdy rok se resi, zda se vubec dostanou trilete deti do skolky a spadove deti do spadove skoly. Nespadove deti nebo deti, co maji 3 az v zari, tak ty vetsinou nemaji sanci. Casto se ty trilete deti dostanou do skolky, co je az ve vedlejsi obci(pridruzene k Praze) a musi se teda rano dojizdet jinam. Neni to vubec ideal. Navic ted ty ceny nemovitosti a i najmu jsou fakt vysoke, zda se vam to vubec vyplati
.
@K92 píše:
Nestěhovala bych se daleko od babičky (pokud máte hezký vztah, byla by to škoda), nestěhovala bych se do menšího bytu, nestěhovala bych se z maloměsta, kde je vše na dosah ruky. Nestěhovala bych se do Prahy, kde je všechno dražší. Kroužky v Praze jsou oproti maloměstu v úplně jiné cenové relaci. Jak budete chodit za kulturou, když nebudete mít babičku k ruce? Máte v Praze nějaké vazby (rodina, přátelé). Na tvém místě bych si našla nějakou práci v místě bydliště a manžel ať si jezdí do Prahy.
Moje rec…
Po nastupu do skolky je vetsina deti permanentne nemocnych, tj nepocitej s tim, ze budete vy dva v praci a dite v instituci a v minibyte budete jen přespávat - naopak, v tom minibyte budes nejspis travit more casu sama s nemocnym ditetem… Bez podpory hlidaci babicky a manzela na HO… Jestli manzelovi chybi kancl, at si do te Prahy treba 2× tydne zajede. Chapu, ze pro nekoho 100% HO neni, ale v pripade tveho manzela mam spis pocit, ze ma kratkou pamet a pali ho dobre bydlo - jit z plneho HO plne zpet do kanclu nebyba zmena k lepsimu
I ve tvem případě by se vyplatilo zustat, kdybys nemusela do prace dojizdet denne. S malym ditetem se dobrovolne vzdavat moznosti HO je nebetycny nesmysl… Za me neni vubec co resit ![]()
Ať si manzel pořídí mobilní kancelář kterou stoupne na zahradu a nevymyslí pokud ty mas možnost HO.Od babičky Hlidaci a HO ani na krok, i tak možná pujdes na další mateřskou..malé děti v 2kk? Ne.
@flybe píše:
Ať si manzel pořídí mobilní kancelář kterou stoupne na zahradu a nevymyslí pokud ty mas možnost HO.Od babičky Hlidaci a HO ani na krok, i tak možná pujdes na další mateřskou..malé děti v 2kk? Ne.
Tak třeba chce být manžel i trochu mezi lidma, to celkem chápu.
My bydlime v Praze, ja do prace jezdim zasadne metrem, protoze autem je to na prd. Manzel pracuje prevazne na Ho, kdyz jde vyjimecne do kanclu, tak jezdi v 6:30, protoze provoz po 7:00 je tragedie.
Mame sice vetsi dum, ale doma cas moc netravime. Spime v loznici, rano se na snidame, vecer na vecerime, umejeme se a jdeme spat. Ty velke prostory nemame moc vyuzite, takze si klidne umim predstavit 2kk a to mam dve deti. O vikendu, dovolenych, jsme stejne porad pryc. Vyhoda velkeho mesta, je prave ta vybavenost, kvalitni MHD. Ja autem prakticky nejezdim, wc jsou taky skoro vsude. Klidne bezte do toho.
Jj chce byt prave mezi lidmi. Soucasny byt prave musime prodat (vlastnicke vztahy), takze tak jako tak nas ceka koupe noveho bytu…tady v okresnim meste jich vsak moc neni a v Praze dosahneme tak na 2kk …jako jak to čtu, tak vychází lépe tu zůstat, ale říkám si, zda to není chyba, protože me to bude hrozné limitovat v možnosti hledání práce (tady opravdu nic není ), dojíždět autobusem nemohu, a každý den trávit na cestě hodinu a zpět (možná ne každý den při HO), časem musím tak jako tak změnit praci (nástup po MD na současné místo je jen na dobu určitou ) …fakt nevim, jak se rozhodnout
@Anonymní píše:
Jj chce byt prave mezi lidmi. Soucasny byt prave musime prodat (vlastnicke vztahy), takze tak jako tak nas ceka koupe noveho bytu…tady v okresnim meste jich vsak moc neni a v Praze dosahneme tak na 2kk …jako jak to čtu, tak vychází lépe tu zůstat, ale říkám si, zda to není chyba, protože me to bude hrozné limitovat v možnosti hledání práce (tady opravdu nic není ), dojíždět autobusem nemohu, a každý den trávit na cestě hodinu a zpět (možná ne každý den při HO), časem musím tak jako tak změnit praci (nástup po MD na současné místo je jen na dobu určitou ) …fakt nevim, jak se rozhodnout
@Anonymní píše:
Tak to jsou zas dalsi dulezity informace. Vsechno ma neco do sebe. My jsme v Praze spokojeni, ale mame pekny vetsi byt a deti se do instituci uz dostaly. Prace je tady dost. A ano je tu vse drazsi. Kamaradka z vesnice mi nechce verit, ze skolka je otevrena v lete jen 2 tydny a nejlevnejsi primestsky tabor stoji 2400,– na tyden/a dite a takove jsou hned pryc. Super je MHD. Auto netreba. 2kk je fakt maly. Deti jsou ve skolce hodne nemocne a bez hlidaci osoby nebo HO nejde pracovat. Babicka by s vami do Prahy nesla? Treba mladsi syn prvni rok skolky byl doma skoro pulku casu, jak byl porad nemocny(ryma, kasel dokola). HO s malym ditetem v malem byte taky neni nic zazracneho.
Jsem si prave říkala, ze v tom byte moc času asi člověk netráví, když pracuje (teď je to jiné, jsem na MD, tak jsme hodně doma a prostor využijeme.) upřímně me zarazí, ze když je dítě nemocné, tak by měla fungovat babička, preci ji tam nebudu dávat nemocné dítě na hlídání? Nebo se pletu a budu možná se na to budu v praxi dívat jinak
@Anonymní píše:
Jsem si prave říkala, ze v tom byte moc času asi člověk netráví, když pracuje (teď je to jiné, jsem na MD, tak jsme hodně doma a prostor využijeme.) upřímně me zarazí, ze když je dítě nemocné, tak by měla fungovat babička, preci ji tam nebudu dávat nemocné dítě na hlídání? Nebo se pletu a budu možná se na to budu v praxi dívat jinak
V mém okolí v případě očrů fungují většinou prarodiče(pokud jsou po ruce) a ačkoli pracuji někde, kde se z očr tragédie nedělá, člověk, který nevyužije babičku, pokud tu možnost má v případě nemoci dítěte, opravdu prémie čekat nemůže.
Ano, je to standard a nevidím důvod, proč by být neměl.
@Sany80s no protože preci jen to jsou už starší lidé a vždy když jsme měli nemocné dítě, tak jsem to ja chytla a lehla taky, takhle by byli pak pořad jen nemocni, což pro staršího člověka není ideální (ale to je teď můj pohled, který se možná se zařazením do prac. prostředí změní )
@Anonymní píše:
Tak to ma kazdy jinak. Ja treba nemohu mit z podstaty prace HO, takze bez hlidani nemocneho ditete bych byla 50% casu na OCR. Myslis, ze te nekde budou chtit, kdyz tam pulku casu nebudes? Deti jsou ve skolce casto nemocne. Respektive jim treba nic moc neni, ale maji rymu/kasel a uz tam nemohou. Ono ani HO s divokym triletakem za zadkem asi nebude uplne ono. Nebo jak si predstavujes, ze budes resit rymicky? Budete se stridat na HO a dite si dokaze par hodin hrat samo? Treba nebude tak casto nemocne. To se dopredu nevi. Treba mas extra hodne dite, co si vystaci cely den skoro samo.
Ja bych uz se z malomesta nehla ani o cm. V Praze jsme zili strasne dlouho, ted tam dojizdim za praci ( i manzel), ja jsem z ty Prahy tak unavena, kazdy den se tesim az vystoupim z vlaku u nas… je pravda, ze to dojizdeni je proste opruz, kor pokud mas tyhle potize.. ale jak rikam, ja uz bych do prahy a jeste do mensiho nesla ani za nic.. s babickou za zady to je taky moc fajn ( my teda nemame a obcas mam trochu bobky, kdyz se neco stane na vlaku, ze nestihnu dojet vcas ) ale to se mi v podstate za 2 roky stalo 1 x… zastavala jsem nazor taky, ze nebudu davat nemocne ditko k babicce a pokud to jde, jsem s ni alespon prvni dny ja.. ale kdyz uz je trochu lepe a babicka ma zrovna volno a je svolna, ditko frci tam..
@Anonymní píše:
@Sany80s no protože preci jen to jsou už starší lidé a vždy když jsme měli nemocné dítě, tak jsem to ja chytla a lehla taky, takhle by byli pak pořad jen nemocni, což pro staršího člověka není ideální (ale to je teď můj pohled, který se možná se zařazením do prac. prostředí změní )
Pro staršího člověka to není ideální, ale jak říkám, je to něco, co se očekává a nečekej, že v nějaké práci vydržíš, pokud to budeš mít jinak. U nás se z očr tragédie nedělá, ale pokud by si to někdo dovolil ve zkušebce a ani neměl tendenci to dělat jinak, pokud to jde(druhý rodič, prarodiče), tak teda letí taky.
Bydlíme v Praze a kdybych měla na vybráno tak bych se odstěhovala do maloměsta. Bohužel manžel nechce ani slyšet. Ale s práci tady je to jednodušší, vždy jsem našla práci v místě bydliště.
Ale upřímně, od zítra nastupují do práce, manžel bez HO, ja možná časem, žádná babička. Děsím se toho jak to bude až nám malá onemocní, jak budeme zvládat učivo se starším synem.