Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pohledzdruhestrany píše:
No ale on se nabídl, že bude vodit i v tvůj týden, takže jde jen o tvoje uražené ego a ne prospěch dcery, kterou kroužek baví a chce ho dělat.
Podle mě to tak jednoduché není. Ono stejně tak by jí mohl bavit i jiný program. Některé děti by chodily klidně na 2 kroužky denně a je třeba je trochu brzdit.
@Anonymní píše:
Za prvé. Máme prostě i svůj program, chceme dělat i něco jiné, než lítat po kroužcich. Nežárlím, ale ve střídavce musí mít všechno nějaký řád, aby fungovala. A jednou ze zásad je, neorganizovat nenadále čas v týdnu, který rodiči nenáleží.Za druhé, otec dceři nic neřekl a vzal ji na zkoušku. Pak řekl, že jí vzali a bude tam chodit. Tohle mi nepřijde tolerantní přístup.
Příspěvek upraven 21.02.23 v 15:08
A i kdyby s tím dítě přišlo, snad se rodiče nejdřív o tom pobaví. Ne?
Se začátekem souhlas, taky nemám ráda celotýdenní dostihy po kroužcích, takový nešvar dnešní doby ( komu vyhovuje, budiž mu to přáno, ale at to nikdo nenutí mě - není to jediné možné dobro, které vede dítě ke správnému způsobu trávení volného času)
Na druhou strnu - pokud střídáte po týdnu, tak prostě vždy to bude tak, že kroužky budou zasahovat do času obou rodičů-
@Lama Lama píše:
Podle mě to tak jednoduché není. Ono stejně tak by jí mohl bavit i jiný program. Některé děti by chodily klidně na 2 kroužky denně a je třeba je trochu brzdit.
Přesně. Chodila by klidně do 10 kroužků. Což je nezvladatelné pro ni, pro rodiče a i finančně. A také k tomu musí zvládat školu.
@Lama Lama píše:
Se začátekem souhlas, taky nemám ráda celotýdenní dostihy po kroužcích, takový nešvar dnešní doby ( komu vyhovuje, budiž mu to přáno, ale at to nikdo nenutí mě - není to jediné možné dobro, které vede dítě ke správnému způsobu trávení volného času)
Na druhou strnu - pokud střídáte po týdnu, tak prostě vždy to bude tak, že kroužky budou zasahovat do času obou rodičů-
Ano, a tak kroužky vždy plánujeme v září, aby oboum sedl čas a celá logistika, oba ( nejen děti) s nimi souhlasili. Ne hodit do všeho vidle upostřed školního roku.
@Anonymní píše:
Ano, a tak kroužky vždy plánujeme v září, aby oboum sedl čas a celá logistika, oba ( nejen děti) s nimi souhlasili. Ne hodit do všeho vidle upostřed školního roku.
Hele, zas na druhou stranu, proč to musí být zrovna v září? POkud by to fakt byl pokus o dohodu, proč by to nešlo od druhého pololetí?
Co by se přesně změnilo na situaci, kdyby s tím přišel v září?
@Lama Lama píše:
Hele, zas na druhou stranu, proč to musí být zrovna v září? POkud by to fakt byl pokus o dohodu, proč by to nešlo od druhého pololetí?Co by se přesně změnilo na situaci, kdyby s tím přišel v září?
Jednak proto, že on by nedal klid celý rok a pořád bychom něco řešili. Jednak kvůli tomu, ať máme nějaký řád.
Z části kvůli mé práci. Jsou určité časy, které pak už nemůžu posouvat.
@Anonymní píše:
Jednak proto, že on by nedal klid celý rok a pořád bychom něco řešili. Jednak kvůli tomu, ať máme nějaký řád.
Z části kvůli mé práci. Jsou určité časy, které pak už nemůžu posouvat.
No, chápu… Není to jednoduchá, todle sladit. Na jednu stranu nastavit nějaké hranice, na druhou strnu nelpět zuřivě na nějakých zásadách a principech, které komplikují dohodu.
U mě by záleželo na spoustě okolnostech. V našem případě bych to zkusila spíš zařídit, aby to šlo. Případně bych předem avizovala, že z mé strany nemusí být docházka zcela pravidelná a bude dle situace.
@Anonymní píše:
Mě do toho zásadně házelo vidle samo dítě. Nutně potřebovalo skoro každý kroužek, o kterém se dozvědělo. Pokud byl v době, kdy mělo ještě volno, tak jsem vyhověla, jinak se měnilo od dalšího pololetí, pokud nový byl lákavější, než stávající ![]()
Tohle je těžký, no. Jako pokud se ex nabídl, že kroužek bude zajišťovat i ve tvé týdny a dcera tam chce, tak bych to nehrotila.
Jako za mě je hodně, že se dohodnete aspoň na něčem. Můj ex toho schopen není, ale děti jsou už na druhém stupni, tak dojíždí na kroužky samy. Taky mi ale jednou opruzoval, když jsem dohodla rehabilitaci v době, kdy bylo dítě u něj. Plán byl, že buď dítě dojede samo nebo ho odvezu. A stejně na mě vyjel, že mu nemám organizovat čas, přitom jeho času
se to netýkalo vůbec (bylo to ráno v době školy). Prostě chtěl jen čeřit vodu.. No a ty se chováš tak trochu stejně. ![]()
Ono je to ale těžký a těch situací bude do budoucna hodně. Všechno se nedá řešit na sudé a liché týdny. Třeba zrovna ti doktoři. Prostě ti dají termín, chceš, nechceš, další máme za čtvrt roku a nazdar..
@Anonymní píše:
Tohle je těžký, no. Jako pokud se ex nabídl, že kroužek bude zajišťovat i ve tvé týdny a dcera tam chce, tak bych to nehrotila.
Jako za mě je hodně, že se dohodnete aspoň na něčem. Můj ex toho schopen není, ale děti jsou už na druhém stupni, tak dojíždí na kroužky samy. Taky mi ale jednou opruzoval, když jsem dohodla rehabilitaci v době, kdy bylo dítě u něj. Plán byl, že buď dítě dojede samo nebo ho odvezu. A stejně na mě vyjel, že mu nemám organizovat čas, přitom jeho času
se to netýkalo vůbec (bylo to ráno v době školy). Prostě chtěl jen čeřit vodu.. No a ty se chováš tak trochu stejně.
Ono je to ale těžký a těch situací bude do budoucna hodně. Všechno se nedá řešit na sudé a liché týdny. Třeba zrovna ti doktoři. Prostě ti dají termín, chceš, nechceš, další máme za čtvrt roku a nazdar..
To neni o cereni vody. Ex kdysi prisel s tim, ze kluk bude hrat fotbal, ze pripravku trenuje jeho kamarad, bla bla bla.
On nasliboval, ja byla ta zla, co nedovolila a mela jsem pravdu. O syna zajem nema, vsechno by bylo na me, financne i casove. Kdyz mas dite jen dva vikendy v mesici, to dite ma treba sourozence, tak opravdu ten „nas“ odmitam travit na stadione a vozenim po zapasech.
@Anonymní píše:
se to netýkalo vůbec (bylo to ráno v době školy). Prostě chtěl jen čeřit vodu.. No a ty se chováš tak trochu stejně.
Tak doktory absolutně neřeším, to je snad jasné a nechodíš k nim 2× týdně. To je absolutně rozdílná situace snad. Mě to do toho času zasahuje poměrně významně. Čeřit vodu nepotřebuji, jsem ráda, když je klid, ale nemám ráda, když že mě někdo dělá blbce a řeší věci za mými zády. A pak se ještě náramně diví, že se vším nesouhlasím.
@VitaminC píše:
To neni o cereni vody. Ex kdysi prisel s tim, ze kluk bude hrat fotbal, ze pripravku trenuje jeho kamarad, bla bla bla.
On nasliboval, ja byla ta zla, co nedovolila a mela jsem pravdu. O syna zajem nema, vsechno by bylo na me, financne i casove. Kdyz mas dite jen dva vikendy v mesici, to dite ma treba sourozence, tak opravdu ten „nas“ odmitam travit na stadione a vozenim po zapasech.
Jasný, proto říkám, že je to těžký. Vždycky záleží na konkrétní situaci a konkrétních lidech. Ve tvém případě bych to asi udělala stejně..
U nás to taky bylo plno řečí, jak jedno dítě nemá pořádný sport a kdesi cosi (měl vždy kroužek nebo dva v Domě dětí a sportů jsem s ním zkoušela nespočet, ale nic ho nezaujalo). Takže měl ex letos zařídit kroužky sám a jak to dopadlo, dítě nemá nic.
Dítě totiž nechce.
A najednou to nevadí
![]()
@Anonymní píše:
Tak doktory absolutně neřeším, to je snad jasné a nechodíš k nim 2× týdně. To je absolutně rozdílná situace snad. Mě to do toho času zasahuje poměrně významně. Čeřit vodu nepotřebuji, jsem ráda, když je klid, ale nemám ráda, když že mě někdo dělá blbce a řeší věci za mými zády. A pak se ještě náramně diví, že se vším nesouhlasím.
Tak to úplně nesouhlasím s těmi doktory. Chodili jsme třeba na rehabilitace několik týdnů 3× týdně, do toho zubař, rovnátka, alergo, očkování a ono se to nasčítá…
Jako já ti rozumím, ale za mě jste pořád v dobrým vztahu, když se na něčem domluvíte. Mému ex je naprosto u zádele, jestli se mi něco líbí nebo nelíbí a stěžovat si člověk může tak na hlavním nádraží. ![]()
Nicméně já se snažím dělat vše v zájmu dětí a podle toho, jak to chtělí oni (v rámci mezí, třeba ty kroužky). Ale jsou už starší, tam je to trochu jinak než u prvňáka…
@Kasandra159 píše:
Mě do toho zásadně házelo vidle samo dítě. Nutně potřebovalo skoro každý kroužek, o kterém se dozvědělo. Pokud byl v době, kdy mělo ještě volno, tak jsem vyhověla, jinak se měnilo od dalšího pololetí, pokud nový byl lákavější, než stávající
No tak tohle my zase nedovolujeme. Razíme cestu, že když se pro něco rozhodnou, tak ať u toho vytrvají ten rok, pokud se jim tam nic významné neděje. Aby i v životě neměli pocit, že jak je někde chvíli nepohodlno, nebo je mi zalíbí něco nové, tak staré pouštím.
Za prvé. Máme prostě i svůj program, chceme dělat i něco jiné, než lítat po kroužcich. Nežárlím, ale ve střídavce musí mít všechno nějaký řád, aby fungovala. A jednou ze zásad je, neorganizovat nenadále čas v týdnu, který rodiči nenáleží.
Za druhé, otec dceři nic neřekl a vzal ji na zkoušku. Pak řekl, že jí vzali a bude tam chodit. Tohle mi nepřijde tolerantní přístup.
A i kdyby s tím dítě přišlo, snad se rodiče nejdřív o tom pobaví. Ne?
Příspěvek upraven 21.02.23 v 15:08