Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@canaglia Ano ale on o ní zájem nemá jen vyhrožuje a holky tady mají pravdu, t stejné že si toho právnika můžu vzít já
a strach z toho nemám protože jsem se ptala na sociálce a jelikož je celý týden pryč a vrací se domů v sobotu někdy odpoledne tak na střídavou péči nemá nárok
takže klidná jsem a budu hezký večer
@Michaela1990 SP není věcí nároku, je to úprava péče o dítě a styku s otcem od soudu, pokud tento vyhodnotí, že je to tak pro dítě nejlepší.
Způsob a časový rozvrh práce nediskriminuje rodiče od možnosti domoci se SP, pokud se ukáže, že pro dítě je SP nejlepší.
Ale tak, jak to popisujete, se to nezdá, no.
@Michaela1990 píše:
@canaglia Ano ale on o ní zájem nemá jen vyhrožuje a holky tady mají pravdu, t stejné že si toho právnika můžu vzít jáa strach z toho nemám protože jsem se ptala na sociálce a jelikož je celý týden pryč a vrací se domů v sobotu někdy odpoledne tak na střídavou péči nemá nárok
![]()
takže klidná jsem a budu hezký večer
ok, já jen, že je lepší být připraven i na tu horší alternativu, abys pak nebyla v šoku. Moje ex si taky myslela, že to má vše jisté, malé děti ve své moci, mě jako chůvu, když si bude chtít vyrazit, a zásobování penězi a hodně se pak divila, když soudkyně řekla, že tedy střídavá péče, pokud se nedohodeneme jinak. A to mladší holce bylo 2 a půl roku a matka na RD v době, kdy toto pronesla.
@canaglia Ano dnes už neplatí, že si matky mohou dovolit vše, dnes už toto ani nemá podklad v zákoně. Dá se řící, že jestliže soud upřednostní právo jednoho z rodičů, před právem dítěte a druhého rodiče je jeho rozhodnutí v rozporu nejen se zákony, ale i Ústavou ČR.
Rodiče jsou si před ústavou i zákonem rovni a práva dětí mají přednost před právy rodičů. Ústavní soud v minulý týden zveřejnil nový nález, kde je řečeno, že by obecné soudy měly zvažovat každý případ zvlášť, se zvláštním zřetelem k právům a zájmům dítěte a nedvolávat se na judikaturu ze 60. let minulého století
@kajj píše:
@canaglia Ano dnes už neplatí, že si matky mohou dovolit vše, dnes už toto ani nemá podklad v zákoně. Dá se řící, že jestliže soud upřednostní právo jednoho z rodičů, před právem dítěte a druhého rodiče je jeho rozhodnutí v rozporu nejen se zákony, ale i Ústavou ČR.
Rodiče jsou si před ústavou i zákonem rovni a práva dětí mají přednost před právy rodičů. Ústavní soud v minulý týden zveřejnil nový nález, kde je řečeno, že by obecné soudy měly zvažovat každý případ zvlášť, se zvláštním zřetelem k právům a zájmům dítěte a nedvolávat se na judikaturu ze 60. let minulého století
tak to jsem zvědavá jak dopadneme my, soud totiž dítěti upírá právo na péči otce, tím že není schopen otce k péči donutit
Teď už to vypadá tak, že pokud jeden z rodičů brání ve styku s dětmi tak se druhý může ozvat a něco s tím udělat, ale stále není upravena situace kdy se rodič na péči odmítá podílet.
![]()
pro zakladatelku z posledních několika nálezů ústavního soudu bych měla obavu z možné střídavé péče
@anickadomnik píše:
tak to jsem zvědavá jak dopadneme my, soud totiž dítěti upírá právo na péči otce, tím že není schopen otce k péči donutit![]()
![]()
Teď už to vypadá tak, že pokud jeden z rodičů brání ve styku s dětmi tak se druhý může ozvat a něco s tím udělat, ale stále není upravena situace kdy se rodič na péči odmítá podílet.
![]()
![]()
pro zakladatelku z posledních několika nálezů ústavního soudu bych měla obavu z možné střídavé péče
V tomto případě bych doporučila argumentovat tím, že právo dětí je nad právem rodičů. V Úmluvě o právech dítěte (dokument OSN o lidských právech, který se ČR zavázala dodržovat) se v článku 7 píše, že dítě má právo na péči obou rodičů. Dále tímto odmítáním péče o dítě, otec upírá dítěti právo na rodinný život (Listina základních práv a svobod, ústava ČR).
Následně bych soudu v argumentaci připomněla paragrafy z nového občanského zákoníku, a to tyto: § 855 (pořadí povinnosti a práva je důležité)
(1) Rodiče a dítě mají vůči sobě navzájem povinnosti a práva. Těchto vzájemných povinností a práv se nemohou vzdát; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu.
(2) Účelem povinností a práv k dítěti je zajištění morálního a hmotného prospěchu dítěte.
§ 856
Povinnosti a práva rodičů spojená s osobností dítěte a povinnosti a práva osobní povahy vznikají narozením dítěte a zanikají nabytím jeho zletilosti.
§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
§ 865
(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.
§ 883
Rodiče a dítě si jsou povinni pomocí, podporou a ohledem na svou důstojnost.
§ 884
(1) Rodiče mají rozhodující úlohu ve výchově dítěte. Rodiče mají být všestranně příkladem svým dětem, zejména pokud se jedná o způsob života a chování v rodině.
Nenaplňuje-li péče otce podmínky „prospěchu dítěte“, pčipomněla bych nález ústavního soudu I. ÚS 2482/13 ze dne 26.5.2014, kde se v odstavci 28) píše:
*Na druhou stranu platí, že pokud nesouhlas rodiče není založen jen na zjevně iracionálním nebo nepřezkoumatelném důvodu, obecné soudy musí dostatečně zjistit důvody, proč daný rodič není ochoten s druhým rodičem na společné či střídavé výchově spolupracovat, přičemž za relevantní pak lze považovat jen takové důvody, jež jsou způsobilé intenzivním způsobem negativně zasahovat do zájmů dítěte (viz body 28 a 29 nálezu sp. zn. III. ÚS 1206/09) a aby případně přijaly opatření, **která svěření dítěte do společné či střídavé výchovy obou rodičů v budoucnu umožní.***
Sama by jsi mohla navrhnou taková opatření. A to pomoc psychologa, nebo mediáci.
To je snad možná cesta, jak si vynutit péči rodiče.
Na jednu věc tě musím upozornit. Náš konzervatívní soudní systém, který zmiňuje i nález ústavního soudu z minulého týdne, na takovou „aktivitu“ asi není zvyklý. Ale tento rozsudek by mohl důležitým precedentem, který by umožnil ukázat, že „vynutit“ si důležitá dětská práva (péče obou rodičů a právo na rodinný život) je možné.
Samotný zákon na to nestačí, ale uplatnění zákona s pomocí psychologů a mediace je možné.
V německu takovýto systém mají. Nazývá se Cochemský systém .
@kajj Jo, vidíš to velmi přesně. Teď nedávno jsem dával do jedné ústavní stížnosti, o které ještě nebylo rozhodnuto, ke zvážení větu, že soud by neměl svěřit dítě do výlučné péče jednoho rodiče ani tehdy, pokud s tím druhý rodič souhlasí. A to proto, že nelze popřít ústavní právo a zájem dítěte na péči obou rodičů jen na základě přání jednoho z rodičů. Zájem dítěte musí být předním hlediskem. Že podle nového občana má soud pouze rozhodnout, jak se každý z rodičů bude na péči podílet, tedy v rámci střídavé péče. Výlučná péče by měla skutečně zbýt pouze na patologické případy. Jsem zvědav, jestli k tomu ÚS zaujme stanovisko. Jelikož to má ale v rukách II. senát, tak očekávám, že se k tomu postaví dost postaru, navzdory poslednímu svému nálezu.
@anickadomnik Pokud existují donucovací prostředky k úhradě výživy, proč by tytéž prostředky nešly použít jako „motivace“ k péči? Samozřejmě že zůstane dost případů, kdy ani hrozba pokuty, vězení nepřinutí některé samce se starat, byť třeba ten víkend za 14 dní (i to může být formou střídavé péče), ale rozhodně by to přispělo k tomu, že je normální se o zplozené děti starat. A odlehčilo by se řadě přetížených maminek, které pečují s vypětím všech sil a co si budeme namlouvat, díky tomu i s nižší kvalitou, než kdyby jim v tom ten samec pomohl.
@canaglia Můžu mít dotaz? Naštěstí jsem to nemusela řešit, tak se až tak neorientuju, ale jaký je rozdíl mezi svěřením do péče matky a otec má dítko 1× za 14 dní a střídavou péčí ve stejném poměru?
A jinak souhlasím s tím, že by bylo správné, aby v téhle společnosti začlo být normální, že se o děti stará i otec… ono by to i z části vyřešilo diskriminaci matek v zaměstnání.
@j.a.n.i1 píše:
@canaglia Můžu mít dotaz? Naštěstí jsem to nemusela řešit, tak se až tak neorientuju, ale jaký je rozdíl mezi svěřením do péče matky a otec má dítko 1× za 14 dní a střídavou péčí ve stejném poměru?A jinak souhlasím s tím, že by bylo správné, aby v téhle společnosti začlo být normální, že se o děti stará i otec… ono by to i z části vyřešilo diskriminaci matek v zaměstnání.
Zcela zásadní, na rozdíl od bagatelizace v posledním Nálezu ÚS. Rozdíl je v tom, že při výlučné péči má otec právo styku, kdežto při střídavé péči při tomtéž poměru má povinnost pečovat. A to je ten zásadní dosavadní problém, výlučná péče přiznává otci právo, ale popírá právo dítěte na péči, kdežto střídavá péče uznává právo dítěte a otci stanovuje povinnost. Je to srozumitelné?
Soud by tedy automaticky měl nařídit střídavou péči, tj. povinnost obou rodičů pečovat, a rozhodnout pouze o poměru péče rodičů a jejím uspořádání časovém a finančním. To je naprosto odlišná úloha, kterou dnešní soudy neumějí a ani nejsou připraveny řešit. Natož ochotny
. A ano, má to obrovský dopad do flexibility na pracovním trhu a rovnoprávnosti pracovních příležitostí. Pak už by stát měl jen pořešit obrovské zvýhodnění bezdětných, kteří vytvářejí na pečující rodiče zcela neskutečný tlak přes konkurenční výhodu vysoké flexibility. A v důchodu si užívají výnosů časové a finanční investice pečujících rodičů formou sociálních odvodů jejich dětí. Tohle bezpráví má teď na stole komise prof. Potůčka, uvidíme, jak se s tím popasuje, problém má popsaný dobře, řešení nastíněné taky, takže bude záležet, jak se k tomu postaví reprezentace politicky. Ale to už jsme trochu jinde, jenže vše souvisí se vším, diskriminace matek opuštěných nepečujícími otci souvisí s jejich důchody.
Tak uvidím každopádně děkuji za názory a po soudě se ozvu
navíc mi včera řekl jak šel popřát synovi k narozeninám byl tu dvě minuty a ani na vlastní dceru se nepodíval, npochoval nic
a řekl že k tomu soudu nepříjde že si těch 50.000 klidně zaplatí
no to jsme zvědavá ![]()
@canaglia píše:
@anickadomnik Pokud existují donucovací prostředky k úhradě výživy, proč by tytéž prostředky nešly použít jako „motivace“ k péči? Samozřejmě že zůstane dost případů, kdy ani hrozba pokuty, vězení nepřinutí některé samce se starat, byť třeba ten víkend za 14 dní (i to může být formou střídavé péče), ale rozhodně by to přispělo k tomu, že je normální se o zplozené děti starat. A odlehčilo by se řadě přetížených maminek, které pečují s vypětím všech sil a co si budeme namlouvat, díky tomu i s nižší kvalitou, než kdyby jim v tom ten samec pomohl.
tak on se ten víkend á14 dní povětšinou stará, což podle mě není dostačující, proto žádám o rozšíření, a tedy i změnu z mé péče na péči střídavou a zároveň i navýšení výživného. Po roce a půl jsem se dočkala prvního jednání tak uvidíme co na to soudkyně, každopádně moc nadějí ani jednomu z těch návrhů nedávám
@anickadomnik píše:
tak on se ten víkend á14 dní povětšinou stará, což podle mě není dostačující, proto žádám o rozšíření, a tedy i změnu z mé péče na péči střídavou a zároveň i navýšení výživného. Po roce a půl jsem se dočkala prvního jednání tak uvidíme co na to soudkyně, každopádně moc nadějí ani jednomu z těch návrhů nedávám
Pokud ti nevyhoví, dej vědět, napíšu ti odvolání jak na péči, tak na výživu…
Kdy a kde máš jednání? Máš právní zastoupení?
@canaglia píše:
Pokud ti nevyhoví, dej vědět, napíšu ti odvolání jak na péči, tak na výživu…
Kdy a kde máš jednání? Máš právní zastoupení?
jo jo kdyžtak se určitě ozvu, právníka nemám, bohužel ani jeden z advokátů s kterými jsem mluvila nebyl řekněme zcela na mé straně, vždy jsem si myslela že když advokáta platím tak dělá to co chci já, ale většinou jsem z nich měla pocit že jsou to pro ně peníze za jednoduchou a rychlou práci, takže když jsem přišla s tím co chci tak mi to rozmlouvali. Takže tentokrát jsem na to sama, bohužel ani OSPOD není zcela na mé straně, ten by si spíš místo rozšíření stávající styku přál úplný zákaz
Jo a stání máme 10.11. u soudu v chomutově