Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý večer holky, s otcem dcery nebydlím od prosince 2013 nechal nás na vánoce a odešel. Doted jsme se něják spolu bavili normálně a dceru jsem mu nabízela na víkend ale nechtěl. Jelikož jsem dala papíry na soud protože si chci svěřit holčičku do péče už začíná být zlý
našel si 18letou přítelkyni a na dceru se tuplem vyprdl už za ní ani nejezdí jednou za měsíc a to má od nás 40km radši je o víkendu s přítelkyni než aby si vzal vlastní dceru třeba na víkend. Dcera má 18. Měs. A už žáčíná táta říkat přítelovi v listpadu (manželovi) Můžu s etedy zeptat myslíte že budeme mít střídavou péči když ho už dcera ani pořádně nezná, a protože je kamionák po celé ČR a je doma jen o víkendu a to někdy taky ne. Děkuji ![]()
@Michaela1990 A ty myslíš, že se o ní bude snažit, když se teď o dcerku nazajímá?
@Michaela1990 ty jsi dávala návrh na střídavku? jinak nechápu, proč by ji měli dát. Kor člověku, který nejeví o dítě zájem. Neplaš ![]()
Jj furt mi vypisuje že ano že si malou svěří do péče a potom že chce střídavou péči
Martí nedávala, jen jsem dávala papír na soud o svěření do péče dcerky ![]()
@Michaela1990 Co ti píše není podstatné… podstatné je, jak se reálně chová… těžko bude prokazovat zájem, když se za ní ani nepodívá, akorát bych mu to nabízení, ať si ji vezme či se staví dávala vědět nějakou prokazatelnou formou, ať to si schopná prokázat.
@Michaela1990 píše:
Jj furt mi vypisuje že ano že si malou svěří do péče a potom že chce střídavou péči
No vypisovat může, ale jak prokáže, že se o ni může starat? On může na rodičák? Nebo snad může ji každý všední den vyzvedávat třeba z jesliček ve čtyři a být s ní zbytek dne doma? A o víkendech? Pokud jezdí kamionem a je doma jen některé víkendy, je střídavá péče hloupost. Nemá jak dokázat soudu, že se dokáže o dítě postarat a zajištěné hlídání na týden v kuse pro tak malé dítě není adekvátní náhrada pobytu u druhého rodiče.
@Michaela1990 Chápu, že jsi z toho ve stresu, ale zamysli se nad tím logicky: jaké on má pro malou zázemí? Kdo by se o malou staral, když bude jezdit s kamionem? Jeho 18ti letá přítelkyně? Tomu bych se od srdce zasmála. Asi má problém s nadcházející svatbou a akorát Tě deptá. Opravdu je to v tomhle případě nesmysl. Nedělej si s tím hlavu a nenech se od něj vydírat.
Střídavka pro takhle malé dítě s nímž jsi na RD, v situaci kdy se s ním málo vídá a tudíž pro něj není ani pořádně blízký člověk nemá šanci. Na 99,9% ji do péče dostaneš.
@Michaela1990 píše:
Dobrý večer holky, s otcem dcery nebydlím od prosince 2013 nechal nás na vánoce a odešel. Doted jsme se něják spolu bavili normálně a dceru jsem mu nabízela na víkend ale nechtěl. Jelikož jsem dala papíry na soud protože si chci svěřit holčičku do péče už začíná být zlýnašel si 18letou přítelkyni a na dceru se tuplem vyprdl už za ní ani nejezdí jednou za měsíc a to má od nás 40km radši je o víkendu s přítelkyni než aby si vzal vlastní dceru třeba na víkend. Dcera má 18. Měs. A už žáčíná táta říkat přítelovi v listpadu (manželovi) Můžu s etedy zeptat myslíte že budeme mít střídavou péči když ho už dcera ani pořádně nezná, a protože je kamionák po celé ČR a je doma jen o víkendu a to někdy taky ne. Děkuji
Takto malé dítě se většinou nesvěřuje do střídavky, navíc si jistě v návrhu u soudu vylíčila, jak se o ní nestará a nezajímá apod.- zopakuj a dolož to i na jednání, jednání je veřejné, vem si svědky, dělám přímo na příslušném oddělení soudu, snad to jednou (až mi bude 30) budu soudit
, takže vím, jak to chodí
Pro střídavou péči platí, že se oba rodiče musí být schopní se o dítě postarat
§ 907
(1) Soud může svěřit dítě do péče jednoho z rodičů, nebo do střídavé péče, nebo do společné péče; soud může dítě svěřit i do péče jiné osoby než rodiče, je-li to potřebné v zájmu dítěte. Má-li být dítě svěřeno do společné péče, je třeba, aby s tím rodiče souhlasili.
(2) Při rozhodování o svěření do péče soud rozhoduje tak, aby rozhodnutí odpovídalo zájmu dítěte. Soud přitom bere ohled na osobnost dítěte, zejména na jeho vlohy a schopnosti ve vztahu k vývojovým možnostem a životním poměrům rodičů, jakož i na citovou orientaci a zázemí dítěte, na výchovné schopnosti každého z rodičů, na stávající a očekávanou stálost výchovného prostředí, v němž má dítě napříště žít, na citové vazby dítěte k jeho sourozencům, prarodičům, popřípadě dalším příbuzným i nepříbuzným osobám. Soud vezme vždy v úvahu, který z rodičů dosud o dítě řádně pečoval a řádně dbal o jeho citovou, rozumovou a mravní výchovu, jakož i to, u kterého z rodičů má dítě lepší předpoklady zdravého a úspěšného vývoje.
(3) Soud při rozhodování o svěření dítěte do péče dbá rovněž na právo dítěte na péči obou rodičů a udržování pravidelného osobního styku s nimi, na právo druhého rodiče, jemuž dítě nebude svěřeno, na pravidelnou informaci o dítěti, dále soud bere zřetel rovněž ke schopnosti rodiče dohodnout se na výchově dítěte s druhým rodičem.
Jestliže jsi na RD a dcera má s otcem minimální kontakt, jeho vlastní vinou, je střídavá péče pro něho nedosažitelná. Ve věku tvé dcerky, je pro udržení a vybudování vztahu mezi dítětem a rodičem nutné aby se viděli nejméně 2×-3× týdně.
@Michaela1990 píše:
No, o svěření do péče rozhoduje soud, ne on.
@Michaela1990 píše:
Martí nedávala, jen jsem dávala papír na soud o svěření do péče dcerky
tak se nestresuj, on to jen zkouší.. je to juzek..
@Michaela1990 píše:
Ok budu v kliduděkuji vám
No úplně v klidu nebuď. S dobrým právníkem toho lze dosáhnout. Není problém, aby u soudu tvrdil, že se s dítětem nevídal, protože jsi bránila - a ty budeš muset prokazovat jeho nezájem. A ani prokázaný nezájem nemusí být zárukou. Pokud by projevoval zájem, odůvodnil malý kontakt neuspořádanými poměry, které si mezitím uspořádal, dosud nízkým věkem, může dosáhnout toho, že bude upravena péče třeba tvou výlučnou a soud by měl stanovit podmínku na přechod na střídavou. Jestli to udělá, záleží na tom, jak dalece bude respektovat právní názor Ústavního soudu a hlavně jak ten tvůj bude o dítě bojovat.