Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, na střídavku je potřeba spíš domluva, ale zkusit zažádat určitě můžete. píšeš, že dítku 9 m, otázka spíš, zda je kojené a pod. Jak daleko oni od sebe bydlí, a co na to jeho matka. Nevím, jak to je s takhle malými dětmi. Ale mám takový nehezký pocit, že když dělá problémy už teď s půjčováním, že to bude trochu složitější
Tohle je spíš otázkou, jaký soudce to dostane ![]()
Nevím, jaké jsou mezi vámi vztahy, ale podle mě by takhle malé dítě mělo mít jedno zázemí. Děti do dvou let jsou většinou fixované na jednu osobu a nějak si neumím představit, co by to s prckem udělalo, kdyby se stěhovalo každý týden jinam. Myslím, že by na tom bylo stejně, jako jsou děti v ústavech. Pokud se o něj matka nestará, nechcete si zažádat o plnou péči?
Matka s tím nesouhlasí, dítě kojené není a bydlí od sebe pár desítek km, tedy 20km. No já se střídavkou jako matka nesouhlasím, ale jak vidím, jak tu holčičku vychovává, tak mi je ![]()
@ynax o plné péči jsme taky uvažovali, ale nevím, slýchávám, že tohle soudci neudělají, pokud matka není vyloženě feťačka a alkoholička, což není. A dokázat, že se matka o dítě nestará, to asi není jednoduché. A matka se malé nevzdá
i když malou má prakticky stále u své matky
@Anonymní píše:
Matka s tím nesouhlasí, dítě kojené není a bydlí od sebe pár desítek km, tedy 20km. No já se střídavkou jako matka nesouhlasím, ale jak vidím, jak tu holčičku vychovává, tak mi je
Tak v tom případě zažádat o dítko do vlastní péče a na tohle upozornit, proč jí tedy chcete. Ale je třeba mít důkazy a pod. A připravené zázemí. Je hodně malá, takže je třeba to prostě nashromáždit. Jinak s tou péčí u otce, záleží na soudci, jsou blbci a nejsou. To je indivindi a nedá se říct dopředu. Jak není dohoda, tak výsledek vždycky nejistý
Proti hraje dost ta vzdálenost, i když opět záleží. Já mám třeba mládě ve společné péči, přestože bydlí se mnou a k otci 30 km, jenže my se dohodli
Soudci se to nepozdávalo, ale protože to byla naše dohoda, tak do toho nemohl zasahovat..
Může se to projednávat u jednání, ke kterému podala podnět matka. Vlastně musí.
Můžete k jejímu návrhu, který poslala, dát i písemné vyjádření dopředu.
SP u takhle malých dětí (obecně do 3 let) je hodně vzácná. Reálnější mi přijde žádat o hodně intenzivní kontakt pro otce - v tomhle věku spíš za přítomnosti matky (přece jen se předpokládá, že je s dítětem furt).
Pokud by na vaší straně byla ta babička, tak by mohla projít i ta vaše plná péče, těžko říct.
20 km vzdálenost je na SP relativně dost, dítě by mělo mít zachovanou do budoucna stejnou školu, školku, prostředí, kamarády…
Ahoj, u dětí do 3let se střídavka obecně nedoporučuje, hlavně ten model, kdy se stěhuje dítě. Pokud by se rodiče domluvili asi šanci mají, nejspíš by se stejně dělal znalecký posudek. Většinou se taková situace řeší úpravou styku ve smyslu rozšířeného styku a ve starší věku podáním žádosti o změnu výchovných poměrů - střídavou péči. Dobře si dokumentujte případné odpírání styku matkou. Bez dohody si myslím, že nemáte absolutně šanci v tomto věku a i později jsou soudy, kde pokud není dohoda střídavku neschválí a jinde naopak nedohodu rodičů takto řeší
. U nás partner vyžadoval střídavku a pro nízký věk a můj odpor mu právník i OSPOD vysvětli, že je bez šance.
Jinak návrhy se podávájí k místně příslušnému soudu podle bydliště dítěte. Zrovna tak je vhodné kontaktovat a spolupracovat s OSPODem v místě bydliště dítěte.
Anonymní prosím jak teda, bylo mi řečeno, že sms nejsou důkazem, matka stále vše řeší přes hovory. Když si partner malou chce vzít, vždy mu zavolá a řekne, že maj jiné plány, ať je to o týden či dva dopředu či měsíc.
Babička - matka ex s náma taky nesouhlasí, malá je její panenka s tím, že se na ni nesmí sáhnout, je to její vypiplaný „spratek“ - ne teď, ale do budoucna s tímto bude. Malé se dá všechno a tiší se jen na dudlík s medem - již od narození!!! Nikdo jiný nesmí na malou sáhnout ani pohlédnout než babička
a otec dítěte je dle nich nesvéprávný. Je to alkoholik a feťák. No pokud by byl, tak s ním nejsem. Otec chodí klasicky do práce, nepije, přestává kouřit - cigarety. Je to slušný člověk.
Takže to bude hodně silný boj.
Když malou chtěla vidět partnerova sestra nebo maminka, tak taky nikdy malou neviděli, ani k dyž ji volali, že má dát datum a hodinu a přijedou, kde matka dítěte určí. Nikomu malou ani neukáže. A nám všem už dochází nervy a partner trpí, protože ho to hodně mrzí, bolí
Základním předpokladem pro fungující střídavou péči je stoprocentní domluva mezi otcem a matkou. Což v tomhle případě není. Na střídavou péči pohlížím velmi skepticky a sama bych ve střídavé péči nechtěla být ani za nic (jsem z rozvedené rodiny) proto bych nikdy nedopustila ani aby bylo ve střídavé péči mé dítě. U devíti měsíčního dítěte snad ani nemůže být řeč o střídavé péči - do toho bych teda nešla ani omylem, to radši aby se partner i s novou slečnou nastěhoval zpět ke mě(haha) než toto..
Vy nemáte soudně stanovené návštěvy u otce? Nebo návštěvy otce u dítěte spíše v tomhle věku?
@Kallkapa ještě ne, je to podané vše u soudu - ex partnerkou přítele, ale z rychlosti našich soudů ![]()
@Anonymní píše:
@Kallkapa ještě ne, je to podané vše u soudu - ex partnerkou přítele, ale z rychlosti našich soudů
Aha, tak to je blbé no..a jak dlouho to máte podané? Jak dlouho jste vlastně s přítelem?
Jak to tak čtu, tak dohoda nebude možná, takže bych spíš viděla, že to neklapne. Znám i lidi, co mají ve střídavce roční holčinu, ale bydlí v tom samém domě, jsou na všem dohodnutí a ve své podstatě se pro malou nezměnilo nic, protože oni si vychází hodně vstříct, a mladá je defakto s obouma.. Jenže tam je fakt důležitá ta dohoda ![]()
hovory si můžeš nahrávat - tu o tom něco je.
Co se bere a nebere jako důkaz, v podstatě určuje soudce podle okolností, nevím, proč by to nemohla být SMS (podle okolností tedy, a taky musí být nějak prokázané, že není zfalšovaná).
S SP moc šanci nevidím, ale za to odmítání kontaktu bych na ně bezostyšně pohnala sociálku a trvala aspoň na co nejširším soudně určeném styku (byť zkraje patrně za účasti matky). Pokud vám za to teda ten očistec stojí, páč partner bude furt pendlovat mezi tebou a malou, nebudete mít na sebe čas a tak.
Reálná šance na SP by byla od 3 let, pokud byste bydleli blízko.
Mimochodem, i babičky můžou mít kontakt určený soudně - kdesi na to byl judikát, ale jsem líná ho hledat.
A odpírání kontaktu otci je teď už poměrně na černé listině, takže doporučuju vydupat si zkraje aspoň to.
Ahoj holky,
chtěla bych znát Váš názor na střídavou péči a radu, jestli musíme podat svou žalobu, nebo se to může projednávat u soudu, u kterého podala podmět matka dítěte na svěření do péče a stanovení alimentu.
Jsem s přítelem a ten má malou dceru z předchozího vztahu. Vztah jsem nerozbourala já - kdyby někdo chtěl moralizovat. Ale jeho ex partnerka v době rozchodu už měla stanovené datum svatby s novým partnerem.
Dále bych se chtěla zeptat, od jaké doby, je možná střídavá péče? Holčička má 9měsíců. Ano vím, že je to dost brzo, ale když vidíme, že holčička prakticky nebývá s matkou, ale stále u matčiné matky a matka chodí na kávičky a párty. Otci dítěte nechce malou „půjčit“ ani na sobotu nebo neděli na výlet, ze slovy, že mu nevěří. Parner je spolehlivý muž a ví jak s dětmi zacházet. Já mám také syna s předchozího vztahu a nemám problém, je spolu nechat o samotě.
Omluvte prosím, že píšu anonymně, ale chodí tady i ex od partnera a i když možná bude tušit, že to můžu být já, nechci, aby si byla 100% jistá, děkuju.