Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chci se Vás zeptat,zda jste nechali svý miminka ostříhat nebo nechali vlásky růst?
Niki je skoro rok a až teď má docela dost vlásků a už docela i delší.Jsou to ještě takový ty miminkovský rousy.Uvažuju,že jí nechám teď v roce ostříhat.Prý pak jsou vlásky hustší a pevnější.
Co Vy na to?
Dík za názory a ahoj Naďa
Ahojky,slyšela jsem plno verzí..např.,že by se dětem do roka neměli vlásky stříhat,protože jim krátíš léta,nebo,že pokud se stříhají je to proto,že jsou nestejně dlouhé..nebo,že kdo říká,že tím vlásky zhoustnu atd,že je to blost,jak narostly takové jsou a stříháním se nezahustí…
Víš těžko říct co je pravda,ale já jsem malého tenkrát stříhala až po jednom rce a Niky taky budu stříhat až pak.Jinak jsou miminka co se narodí už s dlouhými vlásky že by jim maminky mohly dělat culíčky už v porodnici..no,to se pak miminka stříhají dříve minimálně z praktického důvodu
. Nancy
ahoj, my stříhali už v půlroce, malé padala ofina do očí a pak si je pořád mnula-sponečku mít nemohla, tu by si strhla
Teď už má za sebou stříhání tři, ale je to čímdál horší, začíná se bránit
Ahoj,
Michalce jsem v roce poprvé ostříhala jen ofinu, moc dlouhé je jinde stejně neměla. Ale jak začaly růst tak jsme se je snažili stříhat což byl nadlidský výkon. A postupně byly vlásky pevnější. Teď už má svojí paní kadeřnici, sedí na vysoké židli, kadeřnice jí nejdřív postříká vlásky - jako kytičku, při stříhání si s ní povídá, nejdůležitější fáze je očištění tím kartáčkem-šimrátkem a musí taky trochu fouknout fénem. Takhle to funguje asi od jejích 2 let. Tchán nechápe, proč nemá dlouhé vlásky. Já zas nechápu proč bych jí měla denně česat za řevu (obě neteře), sponečky si nenechá déle než minutu. Až bude starší a projeví zájem o dlouhé vlasy, během roku narostou.
Taky jsem slyšela, že časté stříhání nemá vliv na kvalitu vlasů. Každopádně dítě bude mít vlasy asi dost podobné jednomu z rodičů a když mají oba pevné a husté vlasy tak ani dítěti snad nezůstane jemné chmýří.
Katka a 2 lumpíci
Mě se právě taky na holčičkách dlouhé vlásky líbí,ale to česání…
Moje neteř byla stříhaná pravidelně do 3let a pak jí nechali vlásky narůst.Má nádherné dlouhé vlásky na zadek a teď v 9 letech už si je brání.Česání zpočátku bylo taky hrůza,ale zvykla si a je na svou hřívu pyšná.Taky se mi to líbí.
A jak to Vaše dětičky snáší????
Pa Naďa
My jsme stříhali poprvé vlásky asi ve 4 měsících, protože nahoře na hlavičce měl takové háro, co mu už lezlo skoro do očí. Po stranách měl takové ty jemňoučké vlásky, tak tam jsme to nechali. A pořádně jsme stříhali v roce, protože opět už měl ofinu skoro v očích a i ty boky byly dlouhé. Každý říkal, že máme hezkou holčičku, což manžel špatně snášel
.
Pověry jsou sice pěkné, ale když přece se nedá čekat osm měsíců, aby mu člověk zastřihl ofinu…
Ulrika
ahoj, u nás to vyřešil taťka. Ten nám stříhání zatrhnul oběma a když jsem kristýnce v roce ostříhala ofinku, protože sponečky vyhazovala, tak byl pěkný kravál
Taky se mi líbí, když má holčička dlouhé vlásky, takže jsem jí místo sponek začla dávat gumičky a teď už se asi týden konečně nechá i česat ![]()
Ahoj holky,
našemu malýmu jsem stříhala vlásky až tak v roce a půl.Bylo to takový naše kolínko bez vlásků.
Myslím,že ty první vlásky by se měly ostříhat,aby se zpevnily a zhoustly.Taky se mi líbí holčičky s dlouhými vlásky,takže až se z našeho druhýho kolínka stane vláskatá princezna,těším se na culíčky a sponečky… ![]()
Ale moje kamarádka má holčičku a tu stejně jako jejího brášku bere mašinkou,protože samozřejmě co má Jiřík musí mít i Elinka.To byste nevěřili jak je to roztomilá holčička i s ježourkem.Ani si jí s dlouhými vlásky neumím představit.
Na pověry taky nevěřím,ale každá na to máme jiný názor.
Pa L.
Ahojky,
my máme po třech synech 18,17 a 15 holčičku (asi se stal zázrak
),no a proto, že bylo stříhání strojkem dost, tak máme dnes ve třech letech vlásky po lopatky. Od malinka, jak ji dorostly vlásky, že by ji padaly do očí (asi kolem 8.měs.), tak jsme začali dávat sponečky nebo gumičku.A dnes ráno po umytí a oblečení jde sama pro hřeben a vybírá, které dáme gumičky a sponky.A kvalita, stříháme jen ofinu a naše kadeřnice, říká ,že jde vidět, jak ji vlásky stále houstnou. Pokud bude mít po mě, tak ji lituji (mám husté vlasy). Mytí není také žáden problém, klidně ji může voda téct přes oči-je zvyklá z plavání. Ale není nikde psáno, že když je holka, že musí mít dlouhé vlasy za každou cenu, znám hodně děvčátek, která jsou kouzelná i když jsou rošťácky ostříhaná a moc jim to sluší.
Ahoj holky,
moc děkuju za odpovědi
.
Rozhodla jsem se,že nechám Niki teď po roce ostříhat a pak uvidíme,jaká bude kvalita vlásků.Nevydržela jsem to a koupila už sponky a gumičky,ale Niki jak cítí,že má něco sepnutého na vláskách,hned to rve dolů i s vláskama ![]()
No popravdě mám strach,jak stříhání bude probíhat,moje kamarádka má klučíka a ten se brání a brečí.Třeba bude po mě a bude mít tetu kadeřnici ráda.No uvidíme.
Mějte se hezky a ahoj Naďa
Ahoj:)
Já nechala Elišku poprvé ostříhat u kadeřnice asi v 15 měsících a nelituju. Nevím, jestli jí vlásky zhoustly nebo jenom vypadají hustší, všechno to miminkovské chmýří šlo každopádně pryč a teď má krásnou hřívu:)
A u kadeřnice byla úplně v pohodě, jen jsem čekala, kdy si přehodí nohu přes nohu a řekne si o kafíčko ![]()
Baghira a Eliška
Ahoj, švagrová v naivní představě , že bude mít Peťka hustší vlasy ji v roce a pak ve dvou sjela strojkem. OMYL!!! Peťka má 9 a má vlasy , jak chmýří, mamka ji je nechává stále dorůst , ale vlasy nic moc a navíc má vysoké čelo. Je to věcí názoru , myslím že je to dáno i geneticky.
Holky, dříve jsem kupovala časopis Instinkt a tam jednou byl článek o zažitých bludech. Mezi nimi bylo to, že stříháním vlasy houstnou, prý je to dáno geneticky a stříhání na to vliv nemá. Taky tam bylo, že koukáním na tv zblízka se nekazí oči, čáp nestrká hlavu do písku atd. Tenkrát mě to dost pobavilo a hlavně mi to stříhání utkvělo v paměti, protože mě babička neustále stříhala, abych měla vlasy husté a mě to strašně štvalo.