Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebuji poradit, má 5ti letá dcerka má ve vlasech stroupky, viz foto. První jsem myslela že to má rozškrábané od komára ale má jich na hlavě aspoň deset. Stroupek je do žluto-hněda pak si to rozškrábe a je takový červený. Nevíte co s tím než půjdu ke kožní??
Moc děkuji za radu…!
@Edit1 Dcera měla jednou něco podobného - štípance, na kterých se dělal takový hnusný žlutý strup. Hodně to svědilo a vypadalo to fakt ošklivě, měla jich minimálně 8. Vzala jsem ji k doktorce a ta říkala, že je to opravdu od nějakého hmyzu - mám dojem, že od svilušek. Že jsou většinou v trávě a jsou hodně aktivní koncem léta a na podzim.
Z fotky nepoznáme nic.
Já mám něco podobného, ale vepředu „v ofině“. Je to buď ekzém nebo seborea, u doktora jsem nebyla, ptž patlat si nic nechci a vím, že to mám jen když jím mouku.
Tak ji nejím a mám pokoj. Ale u vás to může být něco úplně jiného ![]()
EDIT: vzpmněla jsem si, že jako dítě jsem to měla přesně takhle na temeni a škrábala jsem si to i nůžkama, takže jsem měla krvavé strupy a řekli mi tenkrát na kožním, že je to seborea ![]()
Ano, jsou to svilušky / sametky/, vždycky v srpnu má vnučka takovéhle strupy ve hlavičce…
Možná to u mně tenkrát taky byly ty svilušky, ty tenkrát nějak řádily. Dnes to neznám, ale rády lezly pod spodní prádlo, podle toho se poznalo, že jsou štípance od nich ![]()
Svilušky - sametky by to mohly být, ale je zajímavé že to má dcerka jen ve vlasech, ne na těle. Ale co na to? Nastříkat vlasy nějakým repelentem? Nebo promazat olejíčkem a pak umýt pořáadně vlásky? Okem jsem ty potvůrky neviděla… ![]()
Sametky jsou strašně malinký, nejsou moc vidět. Ano, malá vnučka každý srpen mívá strupy ve vláskách, starší vnučka / vyšší/ je ve vlasech nemá, ale kolem třísel a na břiše má plno štípanců. Bylo mi vysvětleno, že sametky vylezou jen do určité výše, čili dětem do vlasů, větším do pasu či podpaží. Neděláme proti nim nic - repelenty nepomáhají- vždy koncem srpna namažeme stroupky olejem a vymyjeme.
Zkusím zavolat kožní v pondělí… pak jsem ještě četla tea tree olej, šampon na psa proti repelentům… mrch jedny maly
… možná i každý den umývat vlásky ne?
Zeptam se-pokud byste stroupky odstranila sama, skubou a odlupuji se Vam s nimi i vlasy? Pokud ano, umim poradit, mela to dcera pred pul rokem, v necelych 4 letech a slouplo se ji to vzdy i s trsem vlasu, mela na hlavicce misty male plesky.
Myslím, že by mohla na strupy ve vlasech pomoci mořská voda. Zkuste v létě na dovolenou ![]()
Dobrý den,
Mám už velmi dlouho problémy s extrémně mastnými vlasy, ale poslední dobou se mi začaly tvořit takové strupy, co svědí a po sloupnutí štípou a teče trochu krev… Nemám jich moc, asi tak pět na celé hlavě… No jen v dlouhých vlasech (mám sestřih na patku)… Mám velmi husté černé vlasy a je to opravdu vidět… (Jsem náctiletá) Poradíte co s tím?