Studené kynutí přes noc v lednici

17609
16.2.23 02:27

Studené kynutí přes noc v lednici

Četla jsem o kynutí těsta přes noc v ledničce. Píše se, že je to pro těsta s větším obsahem tuku. Máte někdo zkušenost, že to půjde i s těstem na rohlíky? = mouka, voda, droždí a tuku malinko. Že bych to večer zadělala, zamotala, dala do ledničky a ráno upekla? Jak dlouho to má být v lednici a jak dlouho předem vyndat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
16.2.23 06:09

Podobné těsto je na pizzu a to dávám běžně do lednice.
Není tam větší množství tuku. Na půl kila mouky jsou 2 polévkové lžíce olivového oleje. Dělám z kila mouky těsto. Něco hned zpracuji a zbylé těsto dám do lednice, ať mám na druhý den. Misku přehodit utěrkou, ať to těsto neokorá.
Dej těsto do lednice. Ale motala bych před pečením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
16.2.23 07:02

Davam takhle kynout testo na foccaciu a tam je jen lzice olivace.. da se nechat az 48 h…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
16.2.23 09:26

@kadlina Dávám takhle běžné kynout těsto na pizzu a chleba, kde je tuku minimálně nebo vůbec žádný. Přesný čas jsem neměřila, proste přes noc, jak to vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
16.2.23 09:32

Na noc do lednice davam kynout „babku“, ale az na druhe kynuti po naplneni a vlozeni do formy. Stejne tak trhaci chleba.
U rohliku bych mela problem, jak je do lednice vyskladat uz hotove, je potreba je zakryt folii nebo uterkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
16.2.23 09:39

Prodlužuju kynutí prakticky u všeho, protože to vede k lepší kvalitě těsta. Buď dáš do těsta méně droždí/kvasu a počkáš až to pomalu naroste při prvním kynutí, nebo necháš vykyntou poprvé, pak zformuješ tvary a v chladu necháš pomalu vykynout podruhé.

Chce to cvik a poznat jak se které těsto kdy chová, protože to je variabilnější, než když prostě vrazíš 20 g droždí na 500 g mouky. Odměnou je lepší chuť a delší trvanlivost a snazší travitelnost pečiva, protože se pořádně naštípou a zhydratují škroby v mouce.

Rohlíky bych dělala tak, že buď večer udělám těsta a dám tam vážně špetičku droždí a nechám kynout přes noc v teple a pak je upletu, nechám dokynout a upeču, nebo dám víc droždí, uhnětu a dám do lednice, ale může to chtít delší dobu. Upletu pak studené a opět čekám, než nakynou podruhé. Výhodou těsta co se vrazí hned do lednice, že tam vydrží skoro týden, jen pak ke konci už bývá nakyslé,, což ovšem často znamená lepší chuť, porotže to sebou nese spoustu dalších reakcí, co tu chuť a kvalitu těsta ovlivnují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3229
16.2.23 09:42

Takto se např. nechává kynout těsto na langoše (mouka, vajíčka, mléko, droždí, zakys. smetana).. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
16.2.23 11:55

@Ou Super, díky za přesný popis. :potlesk:

I ostatním děkuji :palec:

@Zwetta píše:
Takto se např. nechává kynout těsto na langoše (mouka, vajíčka, mléko, droždí, zakys. smetana).. ;)

A to je fakt, to jsem už kdysi dělala a to mi řeší druhé těsto, co chci udělat, to se zadělává podmáslím. :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí