Studium a nemoc

Anonymní
2.1.23 18:53

Studium a nemoc

Ahoj holky :)
Mám takovou situaci. Je mi 21 a mám pouze základní vzdělání. Hned vysvětlím. Po základce jsem nastoupila na zdrávku, ale ve třeťáku jsem onemocněla (schizofrenií) a požádala jsem o individuální plán. A nakonec jsem to doklepala do čtvrťáku, ale před maturitou skončila znova v léčebně. Tak jsem odložila maturu a opakovala ročník a nakonec jsem v půlce musela studium přerušit kvůli další hospitalizaci a pak další. Nakonec jsme se rozhodli (se školou) studium ukončit. Protože jsem nebyla ve stavu jít k maturitě dlouhodobě.
Ale nechci se cítit jako nula. Se základním vzděláním. Rozhodla jsem se ( i s názorem rodiny) že bych zkusila teda učňák. Ale s individuálním plánem.
Oslovila jsem tedy s dotazem pár škol v Praze. A všude mi bylo řečeno, ať si vyberu jiný obor, že u nich to prostě nejde. Že tam nemůžou být duševně nemocní lidé…
Tak jsem trochu nešťastná a tápu co dál.
Co byste dělaly vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12719
2.1.23 18:59
@Anonymní píše:
Mám takovou situaci. Je mi 21 a mám pouze základní vzdělání. Hned vysvětlím. Po základce jsem nastoupila na zdrávku, ale ve třeťáku jsem onemocněla (schizofrenií) a požádala jsem o individuální plán. A nakonec jsem to doklepala do čtvrťáku, ale před maturitou skončila znova v léčebně. Tak jsem odložila maturu a opakovala ročník a nakonec jsem v půlce musela studium přerušit kvůli další hospitalizaci a pak další. Nakonec jsme se rozhodli (se školou) studium ukončit. Protože jsem nebyla ve stavu jít k maturitě dlouhodobě.
Ale nechci se cítit jako nula. Se základním vzděláním. Rozhodla jsem se ( i s názorem rodiny) že bych zkusila teda učňák. Ale s individuálním plánem.
Oslovila jsem tedy s dotazem pár škol v Praze. A všude mi bylo řečeno, ať si vyberu jiný obor, že u nich to prostě nejde. Že tam nemůžou být duševně nemocní lidé…
Co byste dělaly vy?

No s ucnakem to je tezke, protoze tam je praxe a oni si nelajsknou cloveka s touto diagnozou pustit ke strojum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
2.1.23 19:03

Co jit na pecovatelku, trilety obor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
2.1.23 19:09
@Anonymní píše:
Co byste dělaly vy?

No já mám taky mimo jiné schizofrenii a studovala jsem medicínu. Nejprve tedy u mě ve 3. ročníku vypukly panické ataky, později se přidaly deprese, pak porucha osobnosti a když jsem měla taky přerušeno kvůli hospitalizacím, tak se pak u mě projevila schizofrenie. Do školy jsem se po 4 letech přerušení vrátila s touto diagnózou. Ale i když jsem nadále měla samé jedničky, tak jsem se po půl roce zhroutila a jela do Riapsu a tam mi doporučili školu ukončit a poslali mě do Bohnic. Takže mám4 roky medicíny a je mi to úplně k ničemu.

Chápu, že bys též ráda něco vystudovala, ale podle mě je diskriminace, když by tě kvůli této diagnóze nenechali školu udělat. Já pak ještě s touto diagnózou studovala sociální práci na VOŠ a nikomu to nevadilo a mám kamarádku, která má taky schizofrenii a studuje ve 2. ročníku na VOŠ. Myslím, že ani škola nemá právo vědět, s čím se léčíš, ale nevím, jak to je právně ošetřené. Chápu, že ty obory typu medicína a všeobecná sestra tam možná mají, že člověk nemůže mít psychózu, ale ani tím si nejsem jistá.

Jinak pokud jsi z Prahy, tak doporučuji se obrátit buďto na program Student v Baobabu, nebo nebo program Dostuduj.fit ve Fokusu. Sama jsem služby obou (ne najednou) využívala a využívám. Je to pro duševně nemocné, kteří studují/chtějí studovat.

Držím moc palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
2.1.23 19:16

@Lollitka u všech škol jsem se zatím setkala s tím, že kvůli tomu individuálnímu plánu chtěli vědět ( a mít zprávu od doktora) co mi vlastně je. A potom to prostě byl problém..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
2.1.23 19:21

Pracovala jsi někdy někde? Máš třeba nějakou praxi jako prodavačka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
2.1.23 19:22
@Markeetkam píše:
@Lollitka u všech škol jsem se zatím setkala s tím, že kvůli tomu individuálnímu plánu chtěli vědět ( a mít zprávu od doktora) co mi vlastně je. A potom to prostě byl problém..

Tak to je ale diskriminace, protože třeba o té kamarádce na VOŠ to tam vědí a nechají ji normálně studovat, studovala tam i jiná kamarádka se schizofrenií. Na jednu střední chce i moje další kamarádka, která má schizofrenii, je to snad tedy jen nějaká 2letá rodinná škola, ze které pak snad můžeš být pečovatelka a byla tam s nimi na pohovoru a taky to o ní vědí a vezmou ji. Nevím, co hledáš za školy, mně s touhle dg nechali i na medicíně, tak nevím. Fakt se obrať na Baobab, nebo Fokus, pokud jsi z Prahy, oni to s tebou nějak vyřeší. Já tam chodila i na skupiny, kde byly i holky ze středních škol s podobnými diagnózami a všechny normálně studovaly (některé VŠ, některé SŠ). Vím, že někdo řešil i gympl s individuálním plánem, ale tam nevím, jestli bys chtěla. Každopádně držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
2.1.23 19:25

@Lollitka děkuju. Zkusím se na ně obrátit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
2.1.23 19:26

@agirt jenom občas jako brigádu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.1.23 19:32

Učňák je problém hlavně ohledně praxe :think: lepší je zvolit 4lety oboru. Tam té praxe není tolik :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.1.23 20:01

To jsi mela udelat obracene.
Udelat prijimacky a pak resit individual.
Jako prijata mas urcite jinou pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.23 20:09

@martina.se a jaký obor? Řeším to u dítěte. Psychicky nemocné, střední odborná škola a individiual mu škola nepovolí, protože jde o odbornou školu s odůvodněním, že nedá individuálně odborné předměty :nevim: Diagnostikované dítě během studia, začalo studovat jako zdravý žák.
Prosím ponechat anonym, údaje o jiné osobě.

Příspěvek upraven 02.01.23 v 20:11

• Citovat
  • Upravit
20976
2.1.23 20:10
@Lollitka píše:
Tak to je ale diskriminace, protože třeba o té kamarádce na VOŠ to tam vědí a nechají ji normálně studovat, studovala tam i jiná kamarádka se schizofrenií. Na jednu střední chce i moje další kamarádka, která má schizofrenii, je to snad tedy jen nějaká 2letá rodinná škola, ze které pak snad můžeš být pečovatelka a byla tam s nimi na pohovoru a taky to o ní vědí a vezmou ji. Nevím, co hledáš za školy, mně s touhle dg nechali i na medicíně, tak nevím. Fakt se obrať na Baobab, nebo Fokus, pokud jsi z Prahy, oni to s tebou nějak vyřeší. Já tam chodila i na skupiny, kde byly i holky ze středních škol s podobnými diagnózami a všechny normálně studovaly (některé VŠ, některé SŠ). Vím, že někdo řešil i gympl s individuálním plánem, ale tam nevím, jestli bys chtěla. Každopádně držím palce.

Ano, však zakladatelka může určitě taky studovat v běžném režimu a nikomu to nebude vadit. Oni to chcou řešit když chce individuál. A tam to naráží na to, že není schopna, kvůli nemoci, ani zvládnout běžné studium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.23 20:11

@Lucie_Sx ne vždy je to řešení nebo máš přímo zkušenost s nějakým oborem?

• Citovat
  • Upravit
133
2.1.23 20:16

@Cenarius ano, tam je problém když je tam individuál no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat