Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky.
Minulý týden jsem se dozvěděla, že jsem se dosala na VŠ, dálkové studium. Problém je v tom, že bychom chtěli s manželem příští rok mimčo, ale nevím, zda se to dá zvládnout nějak rozumně........samozřejmě, že pokud se budeme hodně snažit, tak to půjde…ale spíše mě zajímalo, jestli s tím nemá některá z vás zkušenosti.
Přemýšlela jsem počkat až po studiu, ale to by bylo docela pozdě a to zase nechceme. ![]()
Díky za rady a zkušenosti!!!!!!!
![]()
Ahoj Pekanko, asi moc neporadím, ale zrovna řeším podobný „problém“, protože mě čekají ještě 2 roky na vysoké na denním studiu a s mimčem se nám taky nechce čekat až po škole. Ale bojím se, abych to zvládla…
ahoj, v dubnu jsem dokončila druhou výšku, šlo to, je to otázka organizace; studujících maminek je tu dost ![]()
Maxik a byla jsi na denním nebo dálkovém studiu? Já totiž nevím, co bych dělala s malým mimčem, když bych potřebovala chodit na cvičení, která jsou u nás povinná. Zvlášť kdybych kojila, nemůžu ho přece nechat na x hodin někomu hlídat. Nehlědě na to, že na denním chodím do školy i 4× týdně na pár hodin
No ale asi to nějak zvládneme, touha po mimču je u nás obrovská ![]()
Tak já si právě užívám prázdnin a mám 2roky školy za sebou (dálkově), příští rok maturuju (no dřív sem si užívala místo školy) a snad se dostanu na VŠ, chtěla bych jít na práva
Mám dvě děti (7l a
), vše se dá zvládnout v poho a ještě sem si k tomu všemu začla hrát na bicí
se na tý mateřský „nudim“
Jinak svoje druhé dítě sem porodila v prváku, dala sem si šestinedělí a šup do školy, akorát že kojit sem přestala během šestinedělí takže to sem řešit nemusela ale i s tím bych zas tak velký problém neviděla…
Maartik - na dálkovém, ale tři hodiny cesty, tak to bylo na celý den. Daliho jsem brala s sebou i s hlídáním, kojím a on nějak nepochopil láhev. Dá se odstříkávat, ale já to nějak neumím a on to stejně moc z té lahve nepil. S dítětem na UM je to snadnější. Naštěstí jsem tam musela už jen 3×, a na konzultaci diplomky jsme to zvládli sami dva.
Některé školy ti schválí individuál, jinde buď chodíš a mimčo ti někdo hlídá nebo na rok přerušíš a pak si necháš hlídat už starší dítě, nebo si ten ročník rozložíš na 2, první rok uděláš, co stihneš a kam se nemusí chodit, a další rok zbytek.
Ahoj, mám za sebou rok denního studia, teď jsem měla rok přerušeno a v září zase nastupuju. Docela se těším, ale na druhou stranu se trochu obávám, jak to Maju zvládne. Snad najdeme dobrou paní na hlídání a taky doufám v dobrý rozvrh. Myslím, že dáklové by bylo víc v pohodě.
Já to mám na pět let a je to každý pátek. Beru to jako výzvu, že bych se tam už nemusela dostat, takže se toho jistě nechci vzdát…ale představa, že čekáme ještě pět let na dítě… ![]()
Já bych asi paní nebo slečnu na hlídání nechtěla, nějak se mi nezdá ta myšlenka cizího člověka u mého miminka. Tím to nodsuzuju, jen tahle možnost pro mě padá. V době zkoušek by mohl hlídat třeba manžel, pracuje v městě mojí školy a má volnější práci, to by šlo. Problém jsou ta cvičení. Možná by se ale dalo s jednotlivými vyučujícími domluvit nebo zažádat o individuál a místo docházky vypracovat seminárku nebo tak něco. Nejspíš do toho půjdeme, protože jak už jsem psala, čekat další roky už nechceme. Tak snad to nějak zvládnu.
pekanka - zvládnout se mimi při dálkovém určitě dá, já bych do toho šla; nikdo navíc neví, jak rychle otěhotníš, to může být první měsíc nebo jako já za osm let
, to by ses pak po škole mohla taky dočkat dřív přechodu jak miminka ![]()
Vlastně uvažuju ještě o jedné aprobaci ![]()
Přesně tak, Pekanko, ta představa, že bychom čekali ještě 2 nebo 3 roky (ty 5, což je ještě horší), je nemyslitelná. Navíc nám nikdo nezaručí, že když teď počkáme ty 2 roky, tak se pak dalších 5 let nebudeme marně snažit, a pak si budeme vyčítat, proč jsme nezačali dřív ![]()
Maartiku, moc ti držím palce, abys to zvládla. Já už mám jednu VŠ za sebou a vím, jaké to je. Proto ty obavy. taky jsme měly cvičení, kde byla nutná účast......ale zase si myslím, že se jde vždy nějak domluvit. Taky se mi nechce čekat!!
Maartik - některé holky to za mého denního studia dělaly tak, že prcka braly s sebou a za menší úplatu svěřily u školy spolužačce z jiné skupiny, která měla právě okno, takže nebyl hlídaný celý den, ale třeba jen nějakých 90 min… procházka v parku to většinou jistila ![]()
Pekanko, já mám za sebou Bc., teď v květnu jsem dělala státnice a vím, jaký je to stres a všechno, ale prostě už se nám dál čekat nechce. Jsme s přítelem jak „nemocní“ a místo chlapů a ženských okukujeme kočárky a miminka
![]()
Maxik, to je docela dobrý nápad, to by mohlo jít. Mám i pár kamarádek z nižšího ročníku, tak třeba by to vyšlo tak, že by některá měla chvilku volna.
A taky asi budu spoléhat na domluvu, snad budou učitelé vstřícní a maximálně přeruším, i když to se mi moc nechce. Nevíte některá, jak to je, abych nemusela přerušit studium? Mám pocit, že jsem někde četla, že se mateřská nechá platit buď od pracáku, když přeruším nebo od školy a to nemusím přerušit, ale jistá si nejsem. Nevíte, jak je to přesně nebo kde to najít?
Pekanko, taky jsem jedna z těch co si zpestřují MD studiem. Dělám si druhou VŠ, dálkově, začala jsem studovat když byl prvnímu synovi 1 rok , a ted jsem dokončila druhák a v září se mi narodí druhé dítko… Zvládat se to dá, jen kolem zkouškového je to jaksi hektické, píšu seminárky a učím se po nocích, a když přijde ta největší krize musím povolat babičku, která bydlí asi 120 km od nás na výpomoc. Nevím jak to budu od září zvládat s dvěma, ale zkusím to. Mám dobré spolužačky a doufám, že mě podrží a budou mi v případě, že bych do školy nemohla dodávat materiály a potřebné info. Dneska už je spousta věcí na www školy a pokud se dá domluvit s vyučujícíma tak to jde i do školy přijít jen párkrát za semestr. Oficiálně přednášky na dálk. studiu nejsou povinné, neoficiálně, někteří je vyžadují. Zkus to a uvidíš.
Pomněnka