Studium angličtiny na MD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2603
13.10.20 23:35

Před časem poskytl rozhovor jistý Doc. Calda z UK, myslím z fakulty sociálních věd. Původně anglista, amerikanista a učitel na jazykovce, poté na katedře anglistiky FF UK. Mluvil, jak velmi napomáhá sledovat filmy v angličtině, ten jeho článek je dosti obsáhlý. Když u nás ty filmy v originále a jen s titulky nejsou moc dostupné, tak dostupné jsou jiné zdroje, např. zprávy BBC, CBC, knihy, noviny na internetu. Zajímavé jsou i filmy na youtube. U některých fungují i titulky, tj. nerozumím-li řeči, uvidím anglické titulky. Někdy je řeč ve filmu těžko srozumitelná, po poslechnutí s titulky tomu člověk podruhé dobře rozumí. Tento jazyk je přece jen těžší než nějaké zpravodajství.

Aby člověk zvládal pracovat s přirozeným jazykem, tak nemusí být takový mistr. Chce to určitý základ a co nejdřív mít autentický neučebnicový jazyk. Práce s knížkami je jak pro otroka, ale číst nějakou knížku nebo sledovat film je docela zábavné. Sleduji děj a jaksi přitom se zdokonaluji v jazyce. Prostě nezůstávat jen u školometského systému, drilování má své místo, ale hlavně na začátku.

Jinak internet umožní i aktivní užívání jazyka, aniž by člověk musel platit. Různé sociální sítě, internetové diskuze, to nemá jen český web, ale i anglický. Takže výměna názorů s anglicky-píšícími mluvčími, debatuje se takto o něčem a přirozeně se procvičuje jazyk. Český styl je hodně o korekci chyb. To má své místo, ale dost lidí se pak bojí mluvit nebo psát, aby neudělali chybu. Je lepší chyby dělat, postupně je člověk sám opouští, jak se setkává se správným jazykem rodilých mluvčích. A hlavně, hodně těch chyb nedělá, protože si nadriloval gramatiku. A ty idiomy lépe získávat z přirozeného užívání než z učebnice. Tam mohou sice správné, ale už nepoužívané. České učebnice, kde v lekci jsou třeba stovky nových slovíček a vět k naučení, to nemá cenu. Já nyní už učebnice angličtiny nesleduji, nemám přehled, ale dříve toto bylo slabší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
5.11.20 13:22

Mne nejvic dalo odstehovat se do Anglie, ale to ti rekne kazdy. Zalezi z ktereho mesta jsi, ale mame tu po republice spoustu rodilych mluvcich. V Praze a okoli si uplne v pohode najdes anglicky mluvici kamaradky - tohle te opravdu donuti premyslet v danem jazyce a naucis se take spousty pouzivanych frazi apod. Ja kdyz chci a davam si pozor co melu, malokdo pozna, ze jsem Ceska. Tohle vyuzivam hlavne v praci, kdyz se po mne snazi zakaznici vozit ( k rodilemu mluvcimu si nedovoli tolik, co k cizinci). Ja jsem se opravdu sekla a zacala jsem se koukat na serialy/filmy v anglictine, cetla jen v anglictine, doma nam jela TV jen v anglictine, kamaradi jen anglicky mluvici.. Drzim palce, anglictina zase tak tezka neni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí