Jaké studium - se zvláštní školou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27264
13.1.18 19:11
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám podobný problém.
Syn studuje Kuchaře-číšníka je už ve druhém ročníku. Dnes mi řekl že ten obor chce pozastavit a jít na zdravku, že se tam prý nemusí maturovat z matiky.
Studoval praktickou ZŠ, samé jedničky a však dostal špatný posudek že prý mirná retardace, opravdu to nechápu, vím že mu nejde matika ale umí perfektně anglicky, německy a rusky.
A má perfektní výsledky z odborných předmetů, jen uznávám logické myšlení npr u te matiky zaostava, maminky co myslíte mám ho v tom podpořit nebo ho prosit aby to dodělal? Nemůžu kvůli tomu spát, co když na konec nebude mít žádný papír v ruce. Taky nevím jestli neni zdravka spíše pro holky. :(

Nevím odkud jste a rovněž nevím, jestli tento učební obor není i v jiném měste, ale v Soběslavi je učiliště, na kterém je obor pečovatel a myslím, že snad je potom možnost udělat si na to nástavbu. Zkusila bych se teda pokouknout po tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
13.1.18 19:12

Jinak SZŠ opravdu není jen pro holky, v každé třídě tenkrát bylo minimálně po jednom klukovi a teď jich tam je ještě víc. Navíc je už i nabídka dalších oborů krom Zdravotnického asistenta (tenkrát Všeobecné sestry).

edit: schválně jsem se koukla na stránky SZŠ, kam jsem chodila já, a krom ošetřovatele, asistenta a lycea je tam ještě masér ve zdravotnictví a sociální činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
13.1.18 19:42

Zakladatelko, mám pocit, že ty i syn si to představujete jako Hurvínek válku a nakonec kluk zůstane se základním vzděláním. Zdrávka je sice fajn pojem, ale úplně lehká škola to není, i tam se vyučuje matematika, biologie, chemie, fyzika, přírodověda, somatologie a hromada dalších různých předmětů… A to, že teď mají zdrávky výjimku a nemusí se tam maturovat z matematiky - nikdo neříká, že za 4 roky bude ta výjimka platit. A co kluk bude dělat potom?
Nelíbí se mu práce v kuchyni a myslí si, že zdrávka bude procházka růžovou zahradou? Jen ať si hezky dodělá výučňák a potom klidně může zkusit studovat co je mu libo ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
13.1.18 19:54
@Anonymní píše:
@Heivka Myslíš hotelovku nebo tak něco?

Myslím tím spíš pracovní praxi, pokud hodně dobře umí jazyky tak třeba v Německu, Švýcarsku se dá stolničením velmi dobře vydělat, kolegy syn si takhle vydělal při studiu kuchař/číšník na půl roku cestování po světě a s tímhle oborem si nějakou tu práci/brigádu našel vždycky. Nakonec cestoval po skončení školy dva roky, teď je v Londýně a dělá tam hlavního pomocníka šéfkuchaře lepší restaurace. A to se kolega bál jestli mu kluk nezůstane na krku (základkou prošel jen tak tak) nebo jestli nebude jezdit vzadu na popelářském autě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.18 19:58

Asi chápu rozhořčení syna u zvoleného oboru. Známý po praktické škole šel také na tento obor a nakonec zjistil, že je to obor na způsob pomocník kuchaře či číšníka.

Nicméně jeho máma měla také praktickou školu, střední (jako pokračování v nějakém studiu po zš) nedokončila a nakonec si šla udělat kurz sanitářky a snad by se pak mohla nějak rekvalifikovat dál, chtěla ale nějak ji to nevycházelo. Kdyžtak si pozjišťujte informace, nicméně bych ho nechala dodělat tento obor a pak můře studovat dál…a moje spolužačka seběhla ze studia ve čtvrťáku na sš a šla do prváku na zdravku, takže začínala znovu v 18-ti.

anonymně, info o různých lidech

• Citovat
  • Upravit
624
13.1.18 20:12

Můžu se zeptat, jestli je povinná maturita z matematiky i u pedagogických oborů?
Konkrétně myslím u Předškolní a mimoškolní pedagogiky. Díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17982
13.1.18 20:28
@Peggi píše:
Můžu se zeptat, jestli je povinná maturita z matematiky i u pedagogických oborů?
Konkrétně myslím u Předškolní a mimoškolní pedagogiky. Díky za odpovědi.

teď už ano.
resp. u studentů, kteří nastoupí příští školní rok do 1. ročníku, ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.18 20:42

@tterka Kdybych si to představovala jak hurvínek válku tak se tady snad neradím ne? Bože.

Jde také o to že opravdu rád pomáhá lidem, dokonce mi řekl že mu vůbec nevadí že bude muset přebalovat a podobně se starat o starší lidi, má k nim úctu. Obor Kuchař-číšník je určen pro základní školy, nejedná se o pomocné práce.
Přemýšlela jsem celý den, zkusíme zajít na tu poradnu na test Iq, nebo něco podobného. A uvidíme hlavně tam.
Byla bych raději kdyby tam šel už s papírem v ruce ale tak na toho kuchaře se může do dvou roků vrátit.
Děkuji všem maminkám za rady a pomoc.

Ještě k tomu proč byl na praktické škole, prosím nepředstavujte si to jako úplnou školu pro děti s mentální poruchou, označuje se to jako základní škola, kde je lehčí učivo a více pracovek.

Do popisů proč šel na tu školu je taky vada oka, tupozrakost, prý to zabrzdilo vývoj inteligence, takto mi to bylo vysvětlené.

Ty scio testy dělal v 8 třídě, myslíte že je šance na lepší výsledek? Přece jen bojím se aby ho to neranilo jestě více ten výsledek, je to úplně normální kluk který je zabořen do knížek a učení ho baví. :,(

Hlavně vůbec tady nemělo vyznít že si
Zdravku představuje jako pohádku, bojí se ale chce to zkusit.

• Citovat
  • Upravit
65295
13.1.18 20:47

On stejně nemůže jen tak skončit, co bude do té doby dělat? Těžko ho vezmou teď, v půlce roku. Na to je to příliš těžké učivo. Taková latina a anatomie je hodně náročná. Musel by na pracák nebo si sám platit zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
13.1.18 20:49
@Anonymní píše:
@tterka Kdybych si to představovala jak hurvínek válku tak se tady snad neradím ne? Bože.

Jde také o to že opravdu rád pomáhá lidem, dokonce mi řekl že mu vůbec nevadí že bude muset přebalovat a podobně se starat o starší lidi, má k nim úctu. Obor Kuchař-číšník je určen pro základní školy, nejedná se o pomocné práce.
Přemýšlela jsem celý den, zkusíme zajít na tu poradnu na test Iq, nebo něco podobného. A uvidíme hlavně tam.
Byla bych raději kdyby tam šel už s papírem v ruce ale tak na toho kuchaře se může do dvou roků vrátit.

Ještě k tomu proč byl na praktické škole, prosím nepředstavujte si to jako úplnou školu pro děti s mentální poruchou, označuje se to jako základní škola, kde je lehčí učivo a více pracovek.

Do popisů proč šel na tu školu je taky vada oka, tupozrakost, prý to zabrzdilo vývoj inteligence, takto mi to bylo vysvětlené.

Ty scio testy dělal v 8 třídě, myslíte že je šance na lepší výsledek? Přece jen bojím se aby ho to neranilo jestě více ten výsledek, je to úplně normální kluk který je zabořen do knížek a učení ho baví. :,(

V první řadě bych trvala na tom, ať ukončí jednu školu. V případné další bych ho podporovala, ale z toho, co píšeš, mi nepřijde reálné, že by mohl dělat zdrávku. Některé praktické školy mají otevřený obor „pečovatel“, nechtěl by radši to, když se rád stará o lidi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
13.1.18 21:19
@SlečnaDahlia píše:
V první řadě bych trvala na tom, ať ukončí jednu školu. V případné další bych ho podporovala, ale z toho, co píšeš, mi nepřijde reálné, že by mohl dělat zdrávku. Některé praktické školy mají otevřený obor „pečovatel“, nechtěl by radši to, když se rád stará o lidi?

Souhlas. Speciální ZŠ by měla být jen pro děti s mentální retardací, zvlášť v dnešní době, kdy všechny co můžou jdou do inlkuze, a autorka příspěvku sama píše, že ve zprávách MR má. S rímhle se dá dělat pečovatel, klasická zdravka ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
13.1.18 22:27

@SlečnaDahlia zažila jsem kluka co prošel normální základku relativně v pohodě a pak měl na ošetřovateli co dělat.

Takže pořád si stojím za tím udělat učňák a pak zkusit zdrávku s tím, že když to nevyjde už má papír v ruce a může jít něco dělat.

Jak vypadá praktická škola vím, jak mají omezené učivo taky vím a proto vím, že je lehčí a hodně věcí na které budou na zdrávce navazovat on nezná, protože je to neučili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
13.1.18 22:30
@Anonymní píše:

Děti s vadou oka na praktickou školu nepatří, takže má i něco dalšího a fakt bych se bála velkého zklamání, když by školu nezvládal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze