Studium Vš při práci a výpověď

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.2.23 06:35

Studium Vš při práci a výpověď

Ahoj holky, ( anonym kvůli práci) potřebovala bych poradit. Studuji dálkově Vš při práci, jenže peníze tu jsou malé a chtěla bych zkusit štěstí jinde. Personální mi řekla, že podle zákona mám nárok na nějaké hodiny volna, když jedu do školy a při zkouškách, ok, to využívám. Jenže mi jde o to, aby po mě nechtěli nějakou náhradu, když teď dám výpověď a oni mi platili ty hodiny co jsem jezdila do školy. Žádnou kvalifikační dohodu sepsanou nemáme, takže bych se chtěla zeptat, jestli můžou dělat problémy, chtít zaplatit ty hodiny, nebo jak to funguje bez té dohody? Na internetu jsem nic nenašla. :zed: Děkuji moc

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20852
9.2.23 06:45

Musíš se zeptat na základě čeho ti to volno dávají/platí. Je dost možné, že to při ukončení PP budou chtít zpětně proplatit. Takže zjistuj.

Jinak ze zákona žádné takové volno není. Pokud někdo ví, kde je to schovaný, tak budu rád za paragraf.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64950
9.2.23 06:47
@Cenarius píše:
Musíš se zeptat na základě čeho ti to volno dávají/platí. Je dost možné, že to při ukončení PP budou chtít zpětně proplatit. Takže zjistuj.Jinak ze zákona žádné takové volno není. Pokud někdo ví, kde je to schovaný, tak budu rád za paragraf.

Ja mela nejake hodiny, ale to mě zamestnavatel poslal, platil to a podepsala jsem smlouvu. Bylo to teda celozivotko, ne vysoka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9000
9.2.23 06:58
@Cenarius píše:
Musíš se zeptat na základě čeho ti to volno dávají/platí. Je dost možné, že to při ukončení PP budou chtít zpětně proplatit. Takže zjistuj.Jinak ze zákona žádné takové volno není. Pokud někdo ví, kde je to schovaný, tak budu rád za paragraf.

Ze zákona určitě ne, mně na to vždy padla celá dovolená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26851
9.2.23 08:22

Mela jsem sepsanou dohodu o setrvani zavazku za dobu studia, kdy mi poskytovali studijni ulevy. Kdyz bych zavazek nedodrzela, pomernou cast nakladu bych musela zamestnavateli uhradit. Je to uz 20 let, a tehdy to delalo nejakych 150000/3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2379
9.2.23 08:25
@Serpentini píše:
Ze zákona určitě ne, mně na to vždy padla celá dovolená.

Pokud to je zvyšování či prohlubování kvalifikace (nap. pokud někoho naberou jako studenta a je tam podmínka toho vzdělání, které on teprve dokončuje), tak určitě jo. Para. 232, taky obecně para. 205 ZP. :think:

Pokud není sepsána dohoda (s dohodou je pak zaměstnanec uvolněn i nad rámec těch zákonem stanovených dní, nebo naopak mu zaměstnavatel studium platí, třeba u MBA), tak se nic nevrací (zákonné volno), myslím. Po mně teda nikdo nic nechtěl. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26851
9.2.23 08:26

Par. 231-235 zakoniku prace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.23 08:47

Pokud si zvyšuješ kvalifikaci na popud zaměstnavatele, tak existuji náhrady. Ale to je přesně sepsáno v dohodě.
Pokud to dělá z dobré vůle, tak je to skoro chyba toho, kdo to tak s tebou praktikuje a firmu to nějakým způsobem poškozuje.
Já studovala VŠ na své uvážení a na vše co nešlo řešit dovolenou, nebo nadpracovat jsem si musela žádat o neplacené volno.
Takže se domnívám, že po tobě mohou chtít nahradit něco, co jsi čerpala neoprávněně.
Pokud dohodu sepsanou nemáte a studujes na popud zaměstnavatele, tak by po tobě nikdo chtít nic neměl, protože s tou dohodou by měl přijít někdo z těch míst, kdo ti tohle počínání poradil.

• Citovat
  • Upravit
10141
9.2.23 08:53
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ( anonym kvůli práci) potřebovala bych poradit. Studuji dálkově Vš při práci, jenže peníze tu jsou malé a chtěla bych zkusit štěstí jinde. Personální mi řekla, že podle zákona mám nárok na nějaké hodiny volna, když jedu do školy a při zkouškách, ok, to využívám. Jenže mi jde o to, aby po mě nechtěli nějakou náhradu, když teď dám výpověď a oni mi platili ty hodiny co jsem jezdila do školy. Žádnou kvalifikační dohodu sepsanou nemáme, takže bych se chtěla zeptat, jestli můžou dělat problémy, chtít zaplatit ty hodiny, nebo jak to funguje bez té dohody? Na internetu jsem nic nenašla. :zed: Děkuji moc

S tím zvyšováním kvalifikace - dálkovým studiem vš ale musí zaměstnavatel vyloženě souhlasit. Nepíšeš, že bys školu studovala kvůli nim. Obvykle se k tomu domlouvají přesné podmínky, píše se třeba žádost, dohoda… to je soukromá firma či nějaký úřad? Takhle je to čistě na jejich dobré vůli, právo na to nemáš, aby ti cesty do školy či dobu kdy jsi na zkouškách proplatili. Kdyby to šlo jen tak z rozhodnutí zaměstnance, to by lidí rádo studovalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.23 08:56
@Anonymní píše:
Pokud si zvyšuješ kvalifikaci na popud zaměstnavatele, tak existuji náhrady. Ale to je přesně sepsáno v dohodě.
Pokud to dělá z dobré vůle, tak je to skoro chyba toho, kdo to tak s tebou praktikuje a firmu to nějakým způsobem poškozuje.
Já studovala VŠ na své uvážení a na vše co nešlo řešit dovolenou, nebo nadpracovat jsem si musela žádat o neplacené volno.
Takže se domnívám, že po tobě mohou chtít nahradit něco, co jsi čerpala neoprávněně.
Pokud dohodu sepsanou nemáte a studujes na popud zaměstnavatele, tak by po tobě nikdo chtít nic neměl, protože s tou dohodou by měl přijít někdo z těch míst, kdo ti tohle počínání poradil.

Nene, já sama přišla s tím, že půjdu studovat, ale nějak jsem neočekávala, že mi poskytnou výhody, jen jsem se na to zeptala a poprvé mi řekli, že nic a pak, že ze zákona mám nárok na volno, takže to je celé. Žádnou dohodu s nima podepsanou nemám, takže je to jejich blbost, že mi žádnou nedali? Já fakt tomu vůbec nerozumím a nevím koho se zeptat :D

• Citovat
  • Upravit
10141
9.2.23 08:59
@Anonymní píše:
Nene, já sama přišla s tím, že půjdu studovat, ale nějak jsem neočekávala, že mi poskytnou výhody, jen jsem se na to zeptala a poprvé mi řekli, že nic a pak, že ze zákona mám nárok na volno, takže to je celé. Žádnou dohodu s nima podepsanou nemám, takže je to jejich blbost, že mi žádnou nedali? Já fakt tomu vůbec nerozumím a nevím koho se zeptat :D

A ty hodiny už máš proplacené a daně z nich zaplacené? Na výplatní pásce byly psané jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
9.2.23 09:07
@Anonymní píše:
Studuji dálkově Vš při práci, mi jde o to, aby po mě nechtěli nějakou náhradu, když teď dám výpověď a oni mi platili ty hodiny co jsem jezdila do školy. Žádnou kvalifikační dohodu sepsanou nemáme …

Podle § 234 odst. 4 ZP platí, že kvalifikační dohoda musí být uzavřena písemně. Pokud tomu tak není, zaměstnanci nevzniká povinnost uhradit zaměstnavateli náklady spojené se zvýšením kvalifikace, které zaměstnavatel na zvýšení kvalifikace zaměstnance vynaložil.

Zaměstnavatel bez podepsané kvalifikční dohody by mohl vymáhat vzniklou škodu jedině pokud prokáže, že zaměstnanec jednal v rozporu s dobrými mravy (např. čerpal výhody podle § 205, přestože měl úmysl že pro zaměstnavatele nehodlá vykonávat sjednanou práci). Takový úmysl zaměstnance by se ovšem prakticky prokazoval jen velmi obtížně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.23 09:10
@meduzza píše:
A ty hodiny už máš proplacené a daně z nich zaplacené? Na výplatní pásce byly psané jak?

Jojo, účtuje se mi to každý měsíc, chodím už od října. Ale vždy je to třeba 4-6 hodin za měsíc. Daně myslím ještě nedělali, ale napadlo mě, že bych si je dala k rodinné účetní, aby mi to nedělali v práci. Na výplatní pásce to bylo myslím jako placené volno, teď si nejsem úplně jistá

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.23 09:12
@Tala20 píše:
Podle § 234 odst. 4 ZP platí, že kvalifikační dohoda musí být uzavřena písemně. Pokud tomu tak není, zaměstnanci nevzniká povinnost uhradit zaměstnavateli náklady spojené se zvýšením kvalifikace, které zaměstnavatel na zvýšení kvalifikace zaměstnance vynaložil.Zaměstnavatel bez podepsané kvalifikční dohody by mohl vymáhat vzniklou škodu jedině pokud prokáže, že zaměstnanec jednal v rozporu s dobrými mravy (např. čerpal výhody podle § 205, přestože měl úmysl že pro zaměstnavatele nehodlá vykonávat sjednanou práci). Takový úmysl zaměstnance by se ovšem prakticky prokazoval jen velmi obtížně.

Děkuji moc! To mi hodně pomohlo :kytka: I všem ostatním děkuji

• Citovat
  • Upravit
427
9.2.23 12:13

U nás jedna takhle skončila po prvním semestru se školou a musela doplácet to volno co dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat