Studování dvou oborů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
396
28.2.22 18:55

Studování dvou oborů

Krásný dobrý večer, milé dámy.
Obracím se na Vás s dotazem. Nebo spíše by mě zajímaly Vaše zkušenosti, pokud máte…
Jsem v situaci, kdy jsem si poslala přihlášky na UPOL na obory, které by mě oba bavily. Jenže se bohužel nemohu rozhodnout, na který bych spíš šla, kdyby mě přijali na oba.
Je to psychologie a učitelství jazyků. Napadlo mě, že kdyby nastala situace, že se dostanu na obě školy, že bych studovala obojí. Jedno prezenčně a druhé bych si vzala jako dálkové.
Ale obávám se, abych si na bedra nenaložila víc, než dokážu unést… Je podle Vás možné spojit tyto obory a studovat současně? Obojí by mě neskutečně bavilo.
Máte případně zkušenosti s něčím takovým? Se studiem dvou škol najednou? Vím, že to řeším dost předčasně, ale chtěla bych být na všechno připravená a vědět, do čeho bych mohla vstoupit.
Moc Vám děkuji za Vaše názory.
Příjemný večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101450
28.2.22 19:09

Jo, studovala jsem chvilku 2 skoly, jako jo, jde to, ale po 2 letech jsem te jedne nechala. Delala jsem obe prezencne, coz jde jen na vezsich oborech, kde se diky tomu da poskladat rozvrh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30300
28.2.22 19:21

Studovala jsem dva obory jeden rok. Pak jsem jeden ukončila a věnovala se tomu pro mě hlavnímu. Pro mě to bylo moc náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
28.2.22 19:38

Dostala jsem se na dva vybrané obory na bc. i na nMgr., šla jsem jen na jeden. Neměla jsem ale v plánu studovat oba, druhý byl záložní.
Neznám v mém okolí nikoho, kdo by to dotáhl do konce, po roce jeden vzdal.
A je jedno, jestli je začal studovat současně nebo jeden po druhém.

Nejsem moc příznivcem toho, aby student zasedl oba obory a tím znemožnil studium někomu jinému, kdo by mohl být na odvolání přijat. Riziko, že to nedokončíš, je velké. UPOL není dávačka. I proto byly zrušeny poplatky za další studium. Pokud úspěšně vystuduješ jedno, můžeš později zdarma studovat druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
28.2.22 19:41
@Pears206 píše:
Dostala jsem se na dva vybrané obory na bc. i na nMgr., šla jsem jen na jeden. Neměla jsem ale v plánu studovat oba, druhý byl záložní.
Neznám v mém okolí nikoho, kdo by to dotáhl do konce, po roce jeden vzdal.
A je jedno, jestli je začal studovat současně nebo jeden po druhém.Nejsem moc příznivcem toho, aby student zasedl oba obory a tím znemožnil studium někomu jinému, kdo by mohl být na odvolání přijat. Riziko, že to nedokončíš, je velké. UPOL není dávačka. I proto byly zrušeny poplatky za další studium. Pokud úspěšně vystuduješ jedno, můžeš později zdarma studovat druhé.

Zdarma? I kdybych překročila hranici 26 let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
28.2.22 19:45
@Mia2020 píše:
Zdarma? I kdybych překročila hranici 26 let?

Ano, poplatky za další studium byly před pár lety zrušeny, pokud je úspěšně ukončeno to první studium.
Taky studuji(už budu končit) dávno v dospělosti a zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
28.2.22 19:46
@Pears206 píše:
Ano, poplatky za další studium byly před pár lety zrušeny, pokud je úspěšně ukončeno to první studium.
Taky studuji(už budu končit) dávno v dospělosti a zdarma.

Takže bych si udělala jedno z toho. Obojí je magisterské. A po magistrovi pokračovala v dalším studiu. A to by šlo udělat při práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
28.2.22 19:49
@Mia2020 píše:
Takže bych si udělala jedno z toho. Obojí je magisterské. A po magistrovi pokračovala v dalším studiu. A to by šlo udělat při práci?

Ano, to můžeš. Pokud nabízí obor i kombinovanou formu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.22 20:43

Hodně záleží na oborech… U těch jazykových mi to přijde náročné, protože je tam důraz na semináře, kde prostě člověk musí být (ať už je to nějaká propedeutika, nebo fonetika). Já začínala rovnou s dvěma obory (jeden kombinovaně) a jednu dobu jsem byla na třech fakultách (ale v Praze, jen jeden kombinovaně), a díky plně volitelnému rozvrhu a tomu, že jsem věděla, že bez všech těch oborů svou vysněnou práci dělat nemůžu, to pro mě nebyl problém (dneska bych to asi řešila tím, že bych si vzala půjčku a vystudovala v zahraničí, kde ta specializace je coby průřezový obor, ale v těch 20 jsem na to neměla koule) - ale vím, že kamarádka z filologie měla co dělat, aby zvládla svůj dvouobor. :nevim:

A obecně, pokud si ty dva obory dáš od začátku, tak ti to nepřijde nijak těžké, protože to budeš brát za standard. Já jsem brala za standard 15-20 zkoušek za semestr, moji kamarádi třeba jen 6-7. :nevim: Ale taky je fakt, že já dělala zkoušky celé zkouškové, vlastně až do posledního dne, zatímco oni měli koncem května hotovo a 4 měsíce prázdnin. :) Zas tam je trochu úspora času v tom, že co si povinně odchodíš na jednom, můžeš si uznat jako volitelný na druhém. A taky jsem měla plnou podporu rodičů i přítele a nemusela moc řešit bydlení apod., naopak mi to i pak pomohlo při hledání práce, že jsem mohla nabídnout 3v1, a v zahraničí máš leckde velkou výhodu, protože tam mají třeba souběh studia omezený a tedy ti nikdo moc nemůže v relativně mladém věku konkurovat. Ale to už se odvíjí od oboru a profese. :)

• Citovat
  • Upravit
343
1.3.22 07:49

Studuju vždy 2 obory dohromady, jak na Bc. tak na nMgr. Ale psychologie? To asi nepůjde. A učitelství jazyků? Jako jakých jazyků přesně se to týká? V tomto případě bych si vybrala jen 1 obor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová