Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Jsem samoživitelka s malou holčičkou a přes zimu dostaly stěny zabrat. Minimálně předsíň (silná nerovnost na stropě) a kuchyň by potřebovaly vyštukovat. Zkoušela jste to některá sama? Dá se to zvládnout? Podotýkám, že zkušenost nemám a v okolí nemám ani nikoho, koho bych požádala o pomoc. Malíř mi nacenil tyhle dvě malé místnosti na 15 tis., což je absolutně mimo rámec. Poradil by někdo? ![]()
Jsem sice chlap, ale IT, zkusil jsem to a dopadlo to katastrofálně.
Ale proč potřebuješ přeštukovat, jen estetično nebo funkční problém?
@JanaKr jestli chceš písni SZ, kdybys měla fotku aktuálního stavu, bylo by to fajn. ![]()
Ale stukem nerovnosti nevyrovnas. Ten se nanasi jiz na srovnany podklad v nepatrne vrstvicce, jinak praska. Jinak to chce cvik, treba kerastuk uz je rozmichany, ale stejne… Zadarmo neni a zprasit se da take. Takze v pripade nouze bych pouze zadelala velke nerovnosti sadrou a vymalovala. Na stuky jsou kladeny nejvetsi pozadavky, protoze delaji jeden z nejvetsich dojmu.
@Cuddy píše:
Ale stukem nerovnosti nevyrovnas. Ten se nanasi jiz na srovnany podklad v nepatrne vrstvicce, jinak praska. Jinak to chce cvik, treba kerastuk uz je rozmichany, ale stejne… Zadarmo neni a zprasit se da take. Takze v pripade nouze bych pouze zadelala velke nerovnosti sadrou a vymalovala. Na stuky jsou kladeny nejvetsi pozadavky, protoze delaji jeden z nejvetsich dojmu.
Sádrou ne, tuhne a je expanzivní.
Mně nakonec poradili pro patlala řešení perlinka a lepidlo - levné, lehce se s tím pracuje a pomalu tuhne - člověk má čas si s tím vyhrát.
štuk chce opravdu člověka co umí, jinak to vypadá nic moc.
@Patejl1 já mám perlinku v předsíni na zdi (ne na stropě) a vypadá to strašně drsně a nerovnosti jsou dost znát. Ráda si nechám poradit. Zkušenost mám v tomhle nulovou.
Ano, natahovali jsme s manželem celý byt a je teda lepší to dělat ve dvou. Samotný člověk to nestihne nanášet a zároveň roztírat, to bys to fakt musela mít už dost dobře v ruce.
Co s těmi stěnami je? Jak jako dostaly zabrat přes zimu? Mimochodem, zima ještě neskončila
Veškeré takové práce si nech spíš až opravdu na jaro.
@JanaKr To sama nedáš, není problém přeštukovat opravené díry, eventuálně třeba i kousek u oken a pod. ale plochu jako takovou, když to člověk neumí, ne.
@Patejl1 Sadra zase tak rychle netuhne, pokud nepouzijes elektrikarskou. Lepsi je tedy brousitelny tmel na sadrokartony, s tim se pracuje moc pekne. A lepidlo a perlinka ok, ale chce to celou stenu, nejde tim udelat pouze „zaplata“ na diru. A i pres to ma jit v idealnim pripade stuk.
@Patejl1 píše:
Sádrou ne, tuhne a je expanzivní.Mně nakonec poradili pro patlala řešení perlinka a lepidlo - levné, lehce se s tím pracuje a pomalu tuhne - člověk má čas si s tím vyhrát.
štuk chce opravdu člověka co umí, jinak to vypadá nic moc.
No super, ale na perlinku a lepidlo se pak taky musí nanést omítka ![]()
@JanaKr musis si nerovnosti oskrabat ja to delala platkem z pilky na drevo. Pak natahnes fajnovou chvili nechas zatvrdnout. Ale ne uplne. A pak si mokrym filcem krouzivymi pohyby udelas rovinku. Ale musi se seskrabat stara barva jinak ti to nechytne ![]()
@RadkaCh píše:
No super, ale na perlinku a lepidlo se pak taky musí nanést omítka
Správně ano, naprostý souhlas.
Ve špatné ekonomické situaci, když na to člověk šplíchne penetraci, tak na tom i ta barva drží a rovný povrch jde taky udělat, a přijde mi to lepší než dělat větší plochu sádrou.
Ano drobné dírky, uražené rohy apod. na to je sádra ideál (nebo ten tmel).