Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@JanaKr ano, štukovala jsem a vůbec mi to nešlo. chce to cvik a hodně štuku
nakonec jsme zdi brali lepidlem a perlinkou a na to až štuk. chce to někoho, kdo to umí, jinak je na tom každý tah vidět a praská to
@JanaKr píše:Štukovala jsem sama Keraštukem dvě zdi. Svůj účel to splnilo, ale hladké podle mých představ to fakt nebylo
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Jsem samoživitelka s malou holčičkou a přes zimu dostaly stěny zabrat. Minimálně předsíň (silná nerovnost na stropě) a kuchyň by potřebovaly vyštukovat. Zkoušela jste to některá sama? Dá se to zvládnout? Podotýkám, že zkušenost nemám a v okolí nemám ani nikoho, koho bych požádala o pomoc. Malíř mi nacenil tyhle dvě malé místnosti na 15 tis., což je absolutně mimo rámec. Poradil by někdo?
@JanaKr sama jsem neštukovala ale asistovala jsem manželovi-zedníkovi (leží momentálně vedle mě) při štukování celého domu. V tvém případě je postup takovýto:
„škrabákem“ odstraníš malbu, potom napenetruješ hloubkovou penetrací dle návodu, novodurovým hladítkem naneseš štuk v tenké vrstvě, v případě nerovností o kterých píšeš použij štuk MK1 PROFI který je možné nanášet ve větší vrstvě a nepraská. Nejdříve natáhni pouze propadliny a díry (tímto srovnáš plochu) bez dalších úprav a po zaschnutí druhý den natáhni vrstvu v celé ploše (doporučeno 3mm) a nech pouze mírně zavadnout. Potom zatáčíš filcovým hladítkem a finální „zatáčení“ uděláš houbovým hladítkem (to vytáhne zrno a zcelí plochu). 30/40kg štuku = cca 10m2 v závislosti na nerovnostech a jeden takovýto pytel tě vyjde na 120-180 Kč dle výrobce. Až budeš zatáčet tak je důležité si stěnu dobře nasvítit aby jsi viděla „šmouhy“ filc i pěnové hladítko vždy decentně navlhči. Mohlo by tě to celé vyjít kolem 1000,–
Pokud použiješ jiný druh materiálu nelze tahat v silnější vrstvě - JINAK TO BUDE PRASKAT!
Já jsem s manželem dávala celej byt do lepidla a do štuku dopadlo to dobře (byli jsem pochváleni i od zedníka)
, ale už bych do toho nešla kord dělat to sama. ![]()
@kelinqua píše:
@JanaKr musis si nerovnosti oskrabat ja to delala platkem z pilky na drevo. Pak natahnes fajnovou chvili nechas zatvrdnout. Ale ne uplne. A pak si mokrym filcem krouzivymi pohyby udelas rovinku. Ale musi se seskrabat stara barva jinak ti to nechytne
presne tak.Ja sama oskrabala obyvak, nanasela omitku, a flisem krasne dohladka, ale reknu na rovinu:zdi mam krasne, rovne, hladke, ale strop…ten teda se pochvalit nemuzu moca…mela jsem omitku od 2 firem, nepamatuji si to, ale jedna byla super a ta druha na strope-tuhla tak rychle, ze jsem nestihala, nu a je to misty poznat. Manzel jen sedel a koukal, jak ja se morduji, bo chci mit pekne!!!Mu je fuk. Ovsem, rekla jsem, ze ja na sebe pysna, ze to dokazala sama a je to nove!!!Strop ale fakt nedoporucuji delat, je to opravdu narocne na zacatecnika.Zdi - makacka, musis pracovat ryhle a davat bacha, aby se nespalila, ja delala v rukavicich a presto mi za ne zatekla omitka, chemicka popalenina na zapestich.Ale kdyz neni zbyti, nejsou penize, tak chapu, proc chces delat sama. ![]()
@toooja taky jsem delala v rukavicich a jen zdi. Na strop mi nezbyly sily. To jsem nechala na tchanovi a manzelovi. My delali baracek a ja chtela mit co nejdriv hotovo tak jsem delala s chlapama. Nahazovani hrube, stuk a vymalba celyho domu je taky moje prace. To si toho pak clovek vazi kdyz vi kolik to dalo prace ![]()
Já jsem tedy neštukovala přímo, spíš jsem štukem roztočila nerovnosti po malbě. Pokud je vlnitá omítka, ta by se musela omlátit a nahodit znova
. jsme v baráku, na zdech 100 vrstev barvy, že se to už pomalu loupalo samo. oškrábala jsem to, díry vyspravila sádrou. Pak jsem měla trochu štuku rozdělanýho, vedle kýbl s vodou… na hladítko (stačí polystyren) trochu štuku, prdnout na ze´d, namočit hladítko a krouživými pohyby „roztočit“ zbytky… štukem se to jako obrousí
. Koupelnu jsem si dělala sama, strop jsem učila mýho chlapa
na to jsem neměla sil… kuchyň jsme dělali spolu.
Ale já mám tatínka zedníka ze staré školy, a na ruce jsem mu koukala před spoustou let
Dneska jsou jistě modernější postupy
Jinak totiž štuk byl vlastně určen na uhlazení nové vrstvy omítky, dělal se řidký… dneska se natáhne na lepidlo ta síťka a na to se nanáší tenká vrstva štuku ![]()
Ahoj, na ošklivou zed bych si koupila škrabku (prodává se v železářství asi za 70 Kč), oškrábat, penetrace, pak lepidlo (stačí obyčejný, do koupelny a vlhkých místností flexi) - roztáhnout vždy pruh a na to hned dát pás perlinky a uhladit, ta perlinka se pod to jakoby schová, až to zaschne přejet filcem a štukem a úplně nakonec po uschnutí štuku vybrousit brousícím papírem (existuje na to takovej nástavec, prodávaj v železářství). Tim budeš mít krásně hladounký zdi a ty pak vymaluješ. Strop bych dělat nechtěla, nerada ho i maluju, ale kdybych měla nouzi o peníze, šla bych do toho. Jinak jsem to takhle sama chtěla udělat v chodbě, ale stal se mi zánět šlah (z něčeho jinýho) a bylo dopracováno. Kluci to udělali za mě. Nevim, jak jsou ty místnosti velký, ale 15 tis. se mi zdá hodně přehnaný. Já jsem si tohle (perlinka, lepidlo a štuk) nechala v létě udělat od zedníka v obýváku a platila jsem za 20 m2 3000 kč (a to se mi zdálo drahý, ale zrovna byla nouze o lidi). Nejlíp se takový práce scháněj v hospodě. A ani tam nepotřebuješ nikoho znát, ty chlapy se nakonec chytnou. Nešla bych nad 150 Kč/m2 - ale jak řikám, zdá se mi to hodně.
Konečně se tel. umoudřil a dovolil vyfotit ty zdi (fotoalbum). Jak byste na to šli? Jsou tam hrozné mapy. Pokud někdo máte zkušenost s tímhle, budu ráda za každou radu. Děkuji.
http://www.rajce.idnes.cz/?…
Nevím, jak vkládat přímo do diskuse, tak se moc omlouvám za odkazy ![]()
@JanaKr píše:
Tak teď tápu, jak to sem dostat, když konečně mobil zabral…
Zakladatelka mi fotky poslala, nejdou jí sem vložit, vkládám je sem za ni. Nejsem tu duplicitně, aby nevznikly nějaké dohady. ![]()
Z fotek není nic vidět, spíš by mě zajímalo jak mohla omítka přes zimu dostat zabrat, kde je příčina?, sama bez zkušeností nic nevyštukuješ a už vůbec ne strop, dnes existuje celá řada tmelících hmot, určitě bude stačit, zatmelit, přebrousit a přemalovat, pokud jsi alespoň trochu zručná, tak to zvládneš. Opakuji hlavní je příčina, proč vznikly nerovnosti.
@hBod jj, fotky jsou dost malé, ale nepřijde mi, že by se tohle dalo zvládnout bez zkušeností a ještě za levno ![]()