Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@cecetka píše:
Proc by mela mama vymyslet program misto otce?
Pro dite jsou to „promrhane“ dny, prestoze stravene s otcem. Misto aktivne straveneho volneho casu, se nudi.
No, protože její dítě se nudí. Ji to trápí. Otce zjevne ne. Protože není v jejich silach zařídit, aby program dělal otec, prijde mi nejlepší řešení se spolehnout na to, co jsem schopna ovlivnit a zařídit. Lepší, než dítě nechat odstrihnout od otce úplně.
Nemám zkušenost. Ale obdobně probíhalo „hlídání“ ze strany jedné mojí babičky. Žádný program uzpůsobeny zájmům, věku a temperamentu vnoučat, jeli si s dědou svůj zajety stereotyp. Takže jsme to tam s bráchou trávili v jednom pokojíku s pár hrackama+ před televizi čas velmi neradi.
Museli jsme to přežít do doby, než máma usoudila, že jsme dost velcí a ty pár denní prázdniny během školního roku zvládneme doma samy. Nutno podotknout, že věděla, jací jsou a dávala nás tam, jen když nebyla jiná možnost (dovolená, druhá babička, tety).
Babička si pak stěžovala, že nás malo vidí. Mě pak bohate stačilo pár rodinných obědu během roku.
Takže mám pro kluka dost pochopeni. Je někde, kde má pocit, že se o něj nikdo nezajímá. A raději by byl v domácím prostředí, kde může jít třeba za kamarádem. Ne trčet u otce a hlavně to tam nějak přežít. Navíc je to o něm bez něj, že jo. Protože práva tatínka. Dítě je v takové situaci velmi bezmocně a pak jen půlku dětství proceka, až už bude konečně „velkej“ a nebude muset. ![]()
@cecetka píše:
Proc by mela mama vymyslet program misto otce?
Pro dite jsou to „promrhane“ dny, prestoze stravene s otcem. Misto aktivne straveneho volneho casu, se nudi.
Zkus se oprostit od toho mocenskeho souboje rodičů a představit si, ze se jedná o dite sousedství nebo pribuznych, které máš ráda a přijde za tebou, že ho o víkendu rodiče nikam nevermore a nudi se. Na výlet s tebou ho rodiče nepusti. Opravdu by jsi I v takové situaci zahajila akce soudniho razu smerujici k tomu, ze se dite přestane stykat se svými rodiči? Přišlo by ti to v nejlepší zajmu dítěte? Nebo by jsi spis zkusila pomoct diteti, jak se zbavit? Já bych mu právě půjčila knizlu, nějakou hru, zavolala bych si s nim přes ten víkend…
@Lama Lama píše:
Zkus se oprostit od toho mocenskeho souboje rodičů a představit si, ze se jedná o dite sousedství nebo pribuznych, které máš ráda a přijde za tebou, že ho o víkendu rodiče nikam nevermore a nudi se. Na výlet s tebou ho rodiče nepusti. Opravdu by jsi I v takové situaci zahajila akce soudniho razu smerujici k tomu, ze se dite přestane stykat se svými rodiči? Přišlo by ti to v nejlepší zajmu dítěte? Nebo by jsi spis zkusila pomoct diteti, jak se zbavit? Já bych mu právě půjčila knizlu, nějakou hru, zavolala bych si s nim přes ten víkend…
O zadnem boji rodicu nepisu. Snazim se vzit do pocitu ditete. Byt nekde, kde nechci, povinne tam travit cas nicnedelanim… ne toto opravdu pro sve dite nechci (nastesti to neresim).
Nabizite knizky (co kdyz ho nebavi cist), deskove hry (s kym by je hralo). Kdo vi, jestli tam ma alespon svuj koutek, svoje zazemi, kam muze zalezt.
Opravdu jsem rada, ze jsem to jako dite nezazila a muj syn taky ne.
@cecetka píše:
O zadnem boji rodicu nepisu. Snazim se vzit do pocitu ditete. Byt nekde, kde nechci, povinne tam travit cas nicnedelanim… ne toto opravdu pro sve dite nechci (nastesti to neresim).
Nabizite knizky (co kdyz ho nebavi cist), deskove hry (s kym by je hralo). Kdo vi, jestli tam ma alespon svuj koutek, svoje zazemi, kam muze zalezt.
Ano, taky jsem ráda. Znovu se ptám, kdyby to bylo dítě souseda nebo tvé sestry z úplně rodiny, o víkendu by se nudilo, nejezdilo na výlet a rodiče se mu nevenovaly, take by jsi zahajila jednani na ospod s cilem zajistit, aby se dítě přestala strkat se svými rodiči? S cinema zabranit tomu, aby toto už nezazivalo?
@Lama Lama píše:
Ano, taky jsem ráda. Znovu se ptám, kdyby to bylo dítě souseda nebo tvé sestry z úplně rodiny, o víkendu by se nudilo, nejezdilo na výlet a rodiče se mu nevenovaly, take by jsi zahajila jednani na ospod s cilem zajistit, aby se dítě přestala strkat se svými rodiči? S cinema zabranit tomu, aby toto už nezazivalo?
Ne. Dite se doma dokaze zabavit, ma v miste bydliste kamarady, spoluzaky.
U otce zrejme nic takoveho ![]()
@cecetka píše:
U otce zrejme nic takoveho
Mě by zajímalo, jak je otec daleko. Kdyby si syn domluvil na 2 hodinky návštěvu u kamaráda, pustil by ho otec? Odvezl třeba?
A vy spolu něco podnikáte každý den? Tak mu sebou sbal něco co ho zabaví a buď ráda, že ho otec naopak nijak neuplácí, aby mladýho otočil proti tobě - věř, že to by bylo mnohem horší, než nuda
@Nickjmeno píše:
A vy spolu něco podnikáte každý den? Tak mu sebou sbal něco co ho zabaví a buď ráda, že ho otec naopak nijak neuplácí, aby mladýho otočil proti tobě - věř, že to by bylo mnohem horší, než nuda
Moje děti se u otce taky nudí, i když se jim i nějak věnuje. Jenže jsou „v cizím“. Doma jsme tak nějak tým, cítí se uvolněně, dokážou se líp zabavit samy.
Tak já třeba tohle s puberťačkou řeším plíživě už tak 2 roky, v zásadě se jí nic hrozného neděje, u táty má svou postel, nic závadného se tam neděje. Ale to dítě prostě ví, že má tátu „vzdáleného“, který jí už nezná, neb ho nenapadne se zajímat. Po těch letech je to zkrátka asi jako kdyby jste věděli, že vám nařídili každý druhý víkend v následujících x letech jet k pratetičce, se kterou si moc nemáte co říct, která o těch víkendech hojně jezdí za vlastní zábavou a zůstanete tam s jejím novým přítelem, se kterým si už vůbec nemáte co říct, jen se zkrátka celé ty 2 dny musíte „chovat slušně“…
Příspěvek upraven 20.09.21 v 14:09
@Anonymní píše:
Moje děti se u otce taky nudí, i když se jim i nějak věnuje. Jenže jsou „v cizím“. Doma jsme tak nějak tým, cítí se uvolněně, dokážou se líp zabavit samy.
Tak doma je doma, to je jasný, ale nic to nemění na tom, že mají i tátu který je chce taky vidět
@cecetka píše:Ptala jsi se, proč by měla matka řešit program dítěte misto otce. Tak jsem ti odpověděla, ze kvůli tomu diteti. Aby se nenudilo. Právě proto, že tam nemá ty kamarady a tatík je prostě marnej. Přijde mi to lepší řešení, než ho v jedenacti odstrihnout od otce.
U otce zrejme nic takoveho
@cecetka píše:
Smartky jsou solo hry, pokud ho nebavi číst, nabizela jsem audioknihy. Pak jsem navrhovala stavebnice, lepení modelu…určitě by se dalo něco vymyslet dalšího. Není to ideální, vůbec se nechci zastavat toho tatíka na baterky..Ale ideální neni ani to ukončení styku.
@Lama Lama Nikde jsem nepsala o ukonceni styku. Jen o dohode s otcem, ze by se striktne neschazeli co druhy vikend (mozna se trapi oba dva), ale spise podle toho, jak oba budou chtit.
Kdyz se argumentuje tim, at se udrzuji vazby mezi rodici a detmi, tak tyhle styky z donuceni… decku bude 18 a oddechne si, ze uz tam nemusi a uz k otci nepujde
Kdyz to nebude striktne z povinnosti, ale dite vi, ze je to na dohode s otcem, muze (ale nemusi) se v dospelosti vztah rozvinout.
Synovec v 18 prestal komunikovat s otcem, nevideli se nekolik let. Dnes je mu 25, uz dozral a sam cas od casu za otcem zajede. Ale v tech 18 mel tech povinnych vikendovych pobytu uz plne zuby, takze to sam ukoncil
Nastesti to po par letech obnovil, ale mohlo se stat, ze se uz neozve ![]()
A k tem navrhovanym stavebnicim a modelum. Ma dite u otce prostor k tomu, aby si mohlo takhle hrat? Za predpokladu, ze ho to bavi? Ne kazdeho bavi lepit modely
A pokud se dite musi u otce zabavit samo, tak se vztah dite-otec asi nijak nebuduje.
@cecetka píše:
@Lama Lama Nikde jsem nepsala o ukonceni styku. Jen o dohode s otcem, ze by se striktne neschazeli co druhy vikend (mozna se trapi oba dva), ale spise podle toho, jak oba budou chtit.
Kdyz se argumentuje tim, at se udrzuji vazby mezi rodici a detmi, tak tyhle styky z donuceni… decku bude 18 a oddechne si, ze uz tam nemusi a uz k otci nepujdeKdyz to nebude striktne z povinnosti, ale dite vi, ze je to na dohode s otcem, muze (ale nemusi) se v dospelosti vztah rozvinout.
Synovec v 18 prestal komunikovat s otcem, nevideli se nekolik let. Dnes je mu 25, uz dozral a sam cas od casu za otcem zajede. Ale v tech 18 mel tech povinnych vikendovych pobytu uz plne zuby, takze to sam ukoncilNastesti to po par letech obnovil, ale mohlo se stat, ze se uz neozve
A k tem navrhovanym stavebnicim a modelum. Ma dite u otce prostor k tomu, aby si mohlo takhle hrat? Za predpokladu, ze ho to bavi? Ne kazdeho bavi lepit modely
A pokud se dite musi u otce zabavit samo, tak se vztah dite-otec asi nijak nebuduje.
Bohužel hodně otců to dítě vidět fakt chce, dítě jim chybí. A když ho vidí, tak jim to stačí. A to, že tomu dítěti to nestačí a potřebovalo by taky zájem otce, už nevidí.
Jsi dobrá, že to řešíš a nevykašleš se na to, jak ti tady hodně lidí doporučuje. Já tohle zažívala jako dítě a dnes to hodnotím jako odsouzení jednou za 14 dní, tři dny natvrdo. Kdyby se to mělo dít mému dítěti, tak mu snad doporučím, ať uteče. Otec spal, díval se na televizi, chodil do hospody a po známých. Já se naučila hodně číst, bavit se s opilci a hrát si prakticky s ničím. Matka to neřešila, protože by ji „dal k soudu“. Spíš chtěla mít volno. Super dětství.