Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Prosím jak je to s půjčováním kojeného dítěte? S otcem dítěte spolu nežijeme, rozešly jsme se v době těhotenství a teď řešíme alimenty a styk s dítětem. Navrhovala jsem mu že může malého kdykoliv vídat u mě doma nebo si ho brát na procházky v místě mého bydliště, on nesouhlasí. Dnes dával u soudu návrh že si bude brát syna každou druhou neděli na 5 hodin k němu domů, bydlí ve 25 km vzdáleném městě, s tím jsem nesouhlasila tak chce alespoň na 3 hodiny.Syn je plně kojený, tři hodiny bez jídla vydrží jak kdy, někdy jí i po hodině a půl, nechci mu ho dávat domů, co když se mu např. rozbije auto, to bude malej o hladu než mi ho vrátí? Může mi někdo poradit jak se toto řeší? Děkuji
@corča píše:
Prosím jak je to s půjčováním kojeného dítěte? S otcem dítěte spolu nežijeme, rozešly jsme se v době těhotenství a teď řešíme alimenty a styk s dítětem. Navrhovala jsem mu že může malého kdykoliv vídat u mě doma nebo si ho brát na procházky v místě mého bydliště, on nesouhlasí. Dnes dával u soudu návrh že si bude brát syna každou druhou neděli na 5 hodin k němu domů, bydlí ve 25 km vzdáleném městě, s tím jsem nesouhlasila tak chce alespoň na 3 hodiny.Syn je plně kojený, tři hodiny bez jídla vydrží jak kdy, někdy jí i po hodině a půl, nechci mu ho dávat domů, co když se mu např. rozbije auto, to bude malej o hladu než mi ho vrátí? Může mi někdo poradit jak se toto řeší? Děkuji
No, ty tři hodiny týdně by mu soud dát mohl. Zvláště pokud soudce bude informován o existenci odsávaček ![]()
Děti nejsou věc, nepujčují se. Jaký je věk dítěte. Dle zákona (občanský zákoník):
§ 888
Dítě, které je v péči jen jednoho rodiče, má právo stýkat se s druhým rodičem v rozsahu, který je v zájmu dítěte, stejně jako tento rodič má právo stýkat se s dítětem, ledaže soud takový styk omezí nebo zakáže; soud může také určit podmínky styku, zejména místo, kde k němu má dojít, jakož i určit osoby, které se smějí, popřípadě nesmějí styku účastnit. Rodič, který má dítě v péči, je povinen dítě na styk s druhým rodičem řádně připravit, styk dítěte s druhým rodičem řádně umožnit a při výkonu práva osobního styku s dítětem v potřebném rozsahu s druhým rodičem spolupracovat.
Takže právo styku s otcem je hlavně právo dítěte. Pokud je dítě malé, je nejlepší častější styk, který trvá kratší dobu. Jak je dítě staré?
@corča Tak to myslím, že by projít mohlo / mělo, jelikož při rychlosti soudů mu bude tak 5 měsíců minimálně (spíš víc) a to už může začínat s příkmy, takže není důvod, proč by ho tatínek nemohl nakrmit. Akorát tedy podle mě by ten styk měl být častější, než 3h za 14 dní… viděla bych to tak 1-2× 3h v týdnu a něco o víkendu.
Malému jsou tři měsíce, otec ho viděl 3 krát za první měsíc, teď ho dva měsíce neviděl a chce ho domů, malej ho nezná a ani on o něm nic neví tak mi to připadá nerozumné
Nevím, jak rozhodne u vás soud, můžu Ti napsat naše hodiny, které určil soud kojenému dítěti.3 krát 3 hodiny v týdnu.
@corča A proč by ho neměl chtít domů… je to i jeho dítě, tak s ním nejspíš chce být taky sám.
@Bábrdl No, těžko říct, některé dítě se jinak než z prsu nenapije, a spoustu ženských není schopno odsát dost.
@j.a.n.i1 Je plně kojený, pochybuju, že víc jak pár měsíců..
@corča Myslím, že by stálo za to se rozumně domluvit, že až do zavedení příkrmů to holt bude limitovanější, hlavně nedělat žádné naschvály a především myslet na zájem dítěte. A upřímně řečeno myslím, že v prvních 6 měsících je prostě a jednoduše jeho zájmem, aby dostalo MM kdykoliv si řekne.
@poppaea Tak zakladatelka už napsala, kolik mu je a než soud rozhodne, tak už s velkou pravděpodobností příkrmy mít bude.
On ho právě chce jen každou druhou neděli na paár hodin, víc ne
Pokud ho dítě nezná, měl by ho třeba měsíc navštěvovat doma, aby si dítě zvyklo. Poté by s ním mohl někam jít.
@j.a.n.i1 píše:
@poppaea Tak zakladatelka už napsala, kolik mu je a než soud rozhodne, tak už s velkou pravděpodobností příkrmy mít bude.
No, nám roznhodl do 14 dní…Otec dítěte si dal předběžko.
Ano s tím bych souhlasila, když bych viděla že je malej v pohodě tak s tím problém mít nebudu, ale když se dva měsíce nezeptá ani jak se malej má a pak ho chce hned domů je divný