Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Plánuješ kojení?
Jinak já tu soudní dohodu doporučuji. Vaše písemná nemá bez potvrzení soudu moc váhu. Od soudu mít vlastně nic nemusíte. Ale pak je tam riziko, že by mohl mít u sebe dítě třeba několik dní v kuse a měl by na to právo, protože je otec a nemáte dané svěření do péče.
Dohoda o styku nepotřebuje schválení soudem, leda pak v případě, že by domluva nefungovala. Pak by styk soud na základě návrhu jednoho z rodičů upravil. Soudně je tak třeba upravit jen svěření dítěte do péče (matky) a výši výživného. To se podává po narození dítěte, pokud je otcovství určeno (předpokládám souhlasným prohlášením rodičů, že se o otcovství nebudete soudit)Nevím, od jakého věku dítěte takový styk plánujete, pro novorozence určitě ne, taky uvidíš, jak to bude s kojením, ten celý den o víkendu mi přijde nereálný tak minimálně do půl roku, spíš do roka. Jinak ty máš nárok do dvou let věku dítěte na výživné i na sebe plus příspěvek na úhradu nákladů v souvislosti s těhotenstvím a porodem.
To mi přijde moc - resp. ne moc, ale dítě předpokládám bude kojené a celý den nevydrží bez jídla a aby ho cpal UM, když ho bude mít celý den a tys ho přes týden kojila taky není ideálně scénář. Být tebou, tak sepíšu dohodu tak, že se to postupně upraví - protože většina žen šestinedělí kojila prakticky nonstop. Někdy byl mezi tím 2hodiny rozdíl a dítě mělo zase hlad. Takže bych nepsala 3hodiny, ale např. 3× týdně v mezeře mezi kojením odpoledne… Ale s tím, že se to upraví podle potřeb dítěte a ten celý den… to se mi taky nezdá. Budeš chtít někam vyrazit a co - budeš mít každou sobotu plnou, sedět doma a čekat až ti ho přinese na jídlo a pak zase pryč… Být tebou, tak to ještě uvážím.
Ahoj,
uvítám jakoukoliv radu -názor.
Mám tříměsíční miminko. S otcem spolu nejsme. Rozešli jsme se týden před porodem.
Syna viděl párkrát. Nebranila jsem mu v kontaktu, ale přišlo mi, že o to ani nestal. Ted ho neviděl tři týdny, během kterých se ozval jednou a to, že přijede a půl hodiny před tim, co měl přijet napsal, že nemůže.
Bydli od nás 15 minut autem, takže by si čas udělat mohl
V rodném liste není - nechce.
Dnes se ozval, že by přijel.
Ale ja už takto nemůžu. Peníze mi nedal ani korunu. A vzpomene si vždy po takove době.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Mám tříměsíční miminko. S otcem spolu nejsme. Rozešli jsme se týden před porodem.
Syna viděl párkrát. Nebranila jsem mu v kontaktu, ale přišlo mi, že o to ani nestal. Ted ho neviděl tři týdny, během kterých se ozval jednou a to, že přijede a půl hodiny před tim, co měl přijet napsal, že nemůže.
Ale ja už takto nemůžu. Peníze mi nedal ani korunu. A vzpomene si vždy po takove době.
Dávat mu ho nemusíš -) bych s ním probrala, že jestli chce dítko vídat a být otcem, tak se vším všudy. hezky dupky na matriku a pak stanovit výživné a péči, přesně kdy a kde a na jak dlouho. Pokud by toto nechtěl akceptovat, dítko bych mu nedávala. S jeho přístupem bude mít dítko v hlavě akorát zmatek a ty se budeš neustále přizpůsobovat tomu, jesti dorazí nebo ne…
@Keyllah píše:
Dávat mu ho nemusíš -) bych s ním probrala, že jestli chce dítko vídat a být otcem, tak se vším všudy. hezky dupky na matriku a pak stanovit výživné a péči, přesně kdy a kde a na jak dlouho. Pokud by toto nechtěl akceptovat, dítko bych mu nedávala. S jeho přístupem bude mít dítko v hlavě akorát zmatek a ty se budeš neustále přizpůsobovat tomu, jesti dorazí nebo ne…
Naprosto souhlasím. U tvorby byl přítomen, a řešit to způsobem pomazlit pochovat, ale tam péče a zodpovědnost končí, to bych nedovolila. Je to vaše společné dítě, ne hračka. Buďto sevším vššudy, nebo vůbec. ![]()
Ahoj,
Omlouvám se, nějak se mi to poslalo ještě jednou. Vidím to stejně. Nechci byt ta zlá, ale takhle to nejde.
Neozve se, pak po třech týdnech že přijede.
Stráví tu půl hodinky a nic.
Po porodu jsem ho kontaktovala neustále já, ať přijede.
Už to nedělám.
Ahoj, potřebuju radu…
Jsem ve 20tt těhotenství, a protože nežiji ani nebudu s otcem miminka, potřebuju poradit jak řešit otázku styku s miminkem až se narodí.
Dohodli jsme se na vídání malé 3× týdně (3hodiny) + 1 den o víkendu.
Ale nevím jak a kdy to napsat k soudu??
Popřípadě co vše ještě musíme dohodnout a mít od soudu? Je to vůbec zapotřebí? Nepostačí dohoda mezi námi písemně?