Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dělala jsem u zubaře. N suché lůžko jsme vždy dávali takový dřeň s antibiotiky. Nedokážu si proto představit samolepku. Navíc to musí strašně bolet. Akorát tyrate sama sebe…
Aha, dobře, tak asi musím ráno běžet k zubaři.
Děkuji jinak ![]()
Se samolecbou bych si v oblasti hlavy nezahravala. Meli jsme na OCHRIP muze, co zemrel po zanedbanem abscesu, puvodne ze zkazeneho zubu. Na mne je to prilis blizko mozku, abych to riskovala..
@K82 Tak já právě nevím, jak moc to je vážný, četla jsem nějaké diskuze a všude se psalo, že si to doma vyplachovali corsodylem. ![]()
Tak jsem myslela, že pokud když to budu vyplachovat corsodylem, že se to zlepší, jestli to není třeba lepší, než si nechat vyndávat stehy a znovu rozdrápat tu díru, aby se udělala krevní sraženina. ( mám z toho upřímně strach )
Ale pokud tedy jiná varianta není, tak není asi nazbyt, jen mě zajímalo zda to někdy někdo úspěšně vyléčil doma a jak to dopadlo no.
![]()
Hele měla jsem suché lůžko a myslela jsem, že bolestí umřu. Fakt nejhorší bolest, kterou jsem zažila. Nezabíral mi ani aulin v dvojitých dávkách. Takže tady bych opravdu samoléčbu neriskovala. Podle mě jsi už u zubaře měla být!!!
@Karinkas To asi jo, já nevěděla, jak moc to má bolet a kdy to přejde.
Dnes už nemůžu, má zavřeno. Ale zítra tam skočím. ![]()
Rána se rozdrápat nemusí. Jde o to, jaký postup volí lékař. Existuje přípravek s názvem Alveogyl, jsou to takové řasy napuštěné nějakým analgetikem a mají antiseptický účinek. Správně se používají tak, že do vzniklého suchého lůžka v ráně se ty řasy umístí a v podstatě tu díru po zubu ucpou. Postupně uvolňují pár dní analgetikum a to tlumí bolest a rána má čas se hojit. Ale jak říkám, ne každý lékař to má k dispozici. Pak je tedy k dispozici ještě zmíněná prehistorická metoda - rozdrápat to a nechat vytvořit novou krevní sraženinu.
Jinak ona je i šance, že by se to mohlo dříve či později opravdu zahojit samo, i kdyby se to neřešilo. Ale za tu bolest to nestojí.
@Simtal Ten Alveogyl zní dobře, to není tak drastické a dalo by se to přežít. ![]()
Teď je otázka zda můj zubař zvolá tuto metodu no.
@Adla44 píše:
Ahoj, prosím o radu, v pondělí mi vytrhl zubař osmičku vpravo dole.
Hned od pondělí už jsem viděla, že nemám krevní sraženinu a že místo je šedé, bolest mi vystřeluje až do ucha. Někde okolo te díry jsou vstřebatelné stehy.
Zajímá mě, je tu někdo, kdo zažil něco podobného a zvládl se vyléčit sám doma?
Moc díky ????
A máš to šité nebo ne?
@Simtal píše:
Rána se rozdrápat nemusí. Jde o to, jaký postup volí lékař. Existuje přípravek s názvem Alveogyl, jsou to takové řasy napuštěné nějakým analgetikem a mají antiseptický účinek. Správně se používají tak, že do vzniklého suchého lůžka v ráně se ty řasy umístí a v podstatě tu díru po zubu ucpou. Postupně uvolňují pár dní analgetikum a to tlumí bolest a rána má čas se hojit. Ale jak říkám, ne každý lékař to má k dispozici. Pak je tedy k dispozici ještě zmíněná prehistorická metoda - rozdrápat to a nechat vytvořit novou krevní sraženinu.
Jinak ona je i šance, že by se to mohlo dříve či později opravdu zahojit samo, i kdyby se to neřešilo. Ale za tu bolest to nestojí.
Suché lůžko chce hlavně něčím krýt, aby se nedráždila obnažená nervová zakončení. Dává se tam drén napuštěný nějakým antiseptickým prostředkem, výborný byl jódový olej a sypalo se to benzokainem. Dnes je ten Alveogyl se stříbrem, které také působí antisepticky. Ale nejdůležitější je to krýt.
@ivašot. No právě, šité to je, ale všude okolo.
Není to zašité k sobě, takže díra tam normálně je, ale dáseň okolo je prošitá, proč? To sama nevím, možná to bylo okolo někde taky říznuté, nevím no.
@Adla44 píše:
@ivašot. No právě, šité to je, ale všude okolo.Není to zašité k sobě, takže díra tam normálně je, ale dáseň okolo je prošitá, proč? To sama nevím, možná to bylo okolo někde taky říznuté, nevím no.
Ještě teda bych jen řekla, že když si vezmu ibalgin, tak cítím jen trochu dáseň a zas tolik to nebolí.
Jen když pak odezní ten ibalgin, tak pak to zase tepe a vystřeluje až k uchu.
@Simtal píše:
Tak jsem dnes byla u zubáka a dal tam tu řasu. Ještě před tím to vypláchl peroxidem a vyškrábal to, co tam bylo, ale zánět tam prý není ATB nedal. Tak uvidíme.
Chtěla jsem se zeptat, co teď například mohu jíst a pít, když tam je ten alveogyl?
Ja se tu s dovolenim pripichnu. Jak se to suche luzko pozna? Trhali mi v pondeli odpoledne dolni zub moudrosti, zadne stehy. Druhy den vecer si rikam, ze uz dobry, asi jsem to zakrikla. Ve stredu rano bolest, ktera se tak nejak nelepsi. Nemyslim, ze to mam zanicene, nemam zadnou divnou chut v puse a boli to podobne jako kdyz jsem si zlomila prst. Ani ne u te dasne, ale celist, chvilema to vystreluje az k uchu. Rana mi pripada celkem dobre zhojena, nemam tam zadne sede misto, nebo ze bych videla kost. Ale nevidim ani zadnou srazeninu, proste se to zatahlo tak nejak dovnitr. Je to normalni, mam tomu dat jeste cas? Nechci zbytecne hystercit, ale ctvrty den bych uz cekala celkem dost zlepseni. Pokud se nenafutruju jak paracetamolem, tak ibuprofenem, tak bych lezla po zdi. Nekdo poradi prosim? Mozna proste akorat prd vydrzim. ![]()
Ahoj, prosím o radu, v pondělí mi vytrhl zubař osmičku vpravo dole.
Hned od pondělí už jsem viděla, že nemám krevní sraženinu a že místo je šedé, bolest mi vystřeluje až do ucha. Někde okolo te díry jsou vstřebatelné stehy.
Zajímá mě, je tu někdo, kdo zažil něco podobného a zvládl se vyléčit sám doma?
Moc díky ????