Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy,
ráda bych se vás zeptala, jestli nemáte zkušenosti s tím, že by vaše ratolesti odmítaly mléčné výrobky.
Petřík už 14 dní odmítá jakoukoliv mléčnou stravu - kromě večerní kaše.
Sunar, sýry, své dříve milované jogurty.....
Ještě dodávám, že kojím jen ráno, už o to nestojí.
Díky Alča a Petřík 13 měs.
Ahoj Basket,
jako mala sem mlecne vyrobky nesnasela. Nechtela jsem ani MM ani Sunar ani jogurt ani pribinak…proste jakmile to bylo bile tak sem se tim davila. Jediny dva pribinaky sem snedla na prochazce kamaradce a pak uz zase ne. Mliko nebo podmasli nebo co to bylo do me mamka dostavala az jako do vetsi, ze sedela naproti me a soutezily sme kdo bude mit vetsi kocici fousy. Zato ovocem a polivcickama sem se cpala rada a vubec mi nevadilo, ze tam byli kousky. Holt kazde dite je jine.
Moc sem ti neporadila vid, ale alespon vis, ze v tom nejsi sama.
Monca a moncicaci 1rok
Ahoj Basket,
já tedy ještě zkušenost s odmítáním jídla nemám, ale jsem na to připravená. Skoro všechny děti v mém okolí totiž měly období, kdy odmítaly nějaký druh potravy, ať už mléčné výrobky nebo třeba zeleninu či ovoce. A pak je to zase přešlo. Prý je to zcela normální a radí se nenutit a za čas zase nabídnout.
Makýš
Holky dík, do ničeho Peťana nenutím, jen s tím mlíkem se trošku bojím, všude čtu, jak by v tomto věku měl vypít 0,5 l mlíka.......
Chjo, hold bude muset čerpat ze starých zásob (byl plně kojen 8,5 měsíce) ![]()
Alča
Ahoj, když bylo malému 11m, tak se mi sám od sebe odstavil a UM a mléčné výrobky taky odmítal, byla jsem z toho dost vyděšená, ale zbytečně, Dr. mi řekla, že to dělá hodně dětí kolem jednoho roku , a že ho to přejde a měla pravdu, zhruba za dva měsíce si dal svůj oblíbený jogurt a pak jsme pomalu znovu najeli na mléčnou stravu, jen sladké mléko nepije do dneška, nahrazujeme ho bílými jogurty, zákysem, tvarohem a sýrem.
Verča
Ahoj,
já jsem stejného názoru. Naše malá jednoho dne taky začala striktně odmítat kaše a mlíko, tak jí nenutím. Kamarádka je na tom stejně. S tím půllitrem denně bych to taky tak vážně nebrala, naše Mudr. z toho taky nic nedělá. Vyzkoušej třeba dávat tvaroh a sýr do jídel (žemlovka, nudle s tvarohem, zapečené těstoviny) nebo zkus náhradu - sojové výrobky. Někdo sice tvrdí, že alergizují, ale já myslím, že ne víc než kravské mléko. Naše malá (14m) miluje třeba tofu, nebo provamel a nikdy jí z toho nic nebylo.
Tak dobrou chuť ![]()
ahoj.
Malá ma alergii na kravské mléko, ale doposud ji kojím (19 měs.).
Jiná mléka jsem zatím nezkoušela, ale předpokládám, že jde hlavně o vápník ve stravě…tak se ládujem brokolicí atak:o)
Máme 9.měsíců a potřebuji přejít na flašku ze zdravot.důvodů. Jaké mléko je nejvíce podobné mateřskému? Čaj pijeme jen málo z hrnečku který se nevylévá. Takže nic moc. Máte nějaké rady jak to nejlépe udělat?