Šunkovar

Napsat příspěvek
Velikost písma:
195
2.2.14 18:05

Tak já mám tento
http://www.zbozi.cz/…-teplomerem/

a jsem spokojená, nakrájím kilo masa (zkoušela jsem vepřové plecko a krůtí prsa, krůtí byla skvělá), krájím na kostky různých rozměrů, jak se zadaří. Dám do robutu s hnětačem na těsto, přidám 100 ml vody a v ní rozpuštěno 25 g soli a lžičku mletého cukru. A pak to hnětu půl hodiny, na masu se vytvoří bíla vrstva, toto je velice důležitý krok, aby šunka hezky držela tvar. Do šunkovaru dám sáček, kupuju přímo do šunkovarů, nacpu maso, zavřu a nechám v ledničce zhruba dva dny. Pak dám do elektrického zavařovacího hrnce na dvě hodiny na zhruba 78°, aby to nepřesáhlo 80°.Poté nechám vychladit a šunka je výborná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
23.4.14 11:27

Šunkovar

Šunkovar slouží k zpracování odřezků libového masa v celistvý kus šunky. Krájet kus masa na kostičky, abych ho mohl zase spojit v kus šunky mi přijde hloupé.
Kupte si pěkný kus kýty nebo plecka, pokud možno celistvý svalový válec ve kterém vedou všechna svalová vlákna jedním směrem. Maso nasolte a nechejte důkladně uležet. Nasolený svalový válec oviňte po obvodu pevně obvazem. Začněte na jednom konci a postupně ovíjením přejděte na druhý konec a pak zase zpět. Tam oba konce svažte dohromady. Maso můžete před ovázáním zabalit do kuch. folie nebo do mikr. sáčku. Ovázané maso ovařte jako šunku. Doporučuje se 1 hod. na každý kilogram šunky při teplotě 80°C. Já vařím min. 2 hod. Svalová vlákna se při vaření zkracují na délku a roztahují do šířky, což jim obvaz nedovolí. Šunka se tak zalisuje. Vznikne vám výborná šunka, kterou krájíte napříč přes vlákna. Pokud ji rozbalenou zaudíte krátce v udírně, tak ji přivedete k naprosté dokonalosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
6.4.15 11:08

Ahoj, mám zálusk na domácí šunku, jako dítě jsem ji mívala u babičky a dědy a dodnes si to pamatuju. Jenom vím, že byl vopruz to hnětení - nemám mixér, ale napadlo mě, že by to třeba šlo i v pekárně. :think: Nebo jak si to zjednodušit? :mrgreen: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
6.4.15 22:03

Je tady víc diskuzí ohledně domácí šunky. Kdysi jsem v nich pátrala a někdo tam uváděl, že pekárnu na hnětení používá. Zkus pohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.7.16 18:58

Holky, vaříte v tom paštiku a něco dalšího?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí