Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
A ještě přidám recept na banánovou buchtu, která je u našich dětí už dlouhou dobu velice oblíbená (mně tedy nijak zvlášť nechutná):
2 vejce, kelímek zakysané smetany, 2 zralé pomačkané banány, mouka (množství takové, aby byla konzistence hustší ale ještě tekutá). Peču na 160-170 cca 35 min dozlatova.
Buchta je hutná, nenadýchaná.
@pet p píše:
Podělte se prosím o recepty na opravdu rychlé buchty a rychlé svačiny, které jsou u vašich dětí oblíbené (hlavně batolata, předškoláci). Ideálně bez cukru.Uvažuju o koupi Velké svačinkové bichle, tak uvítám příp. názory, zda je dobrá a reálně se podle ní dá dělat většina svačin.
Díky!
Tady koukni:
https://mamavkuchyni.cz/tag/svaciny/
Celkově tu čerpám zdravé recepty.
U nás teda buchty nikdy nefrčely, děti to nějak moc nemají rády. Radši si vezmou k svačině jogurt nebo pečivo s lučinou. A když už, tak musí být nadýchané a nejlépe s něčím šťavnatým (bublanina s ovocem a drobenkou například). Jinak bleskovky jsou různé bábovky (dělám třeba tvarohovou nebo banánovou), jednu dobu jsem dělávala hodně muffiny a všechny děti, co znám, milují tyhle skořicové sušenky: https://www.vareni.cz/…ky-pro-deti/
Dávám méně cukru (někdy xylitol) a mouku nahrazuji špaldovou nebo žitnou, takže je to vlastně zdravá sváča. S mlíčkem ideál ![]()
Jablečná buchta
Nedávám kakao. Všem strašně moc chutná, nechápu to, je fakt dobrá a přitom tak trapně easy.
Myslím, že je právě kouzlo v tom, že je tam to jablko na kostičky. Půlku cukru většinou nahradím erithrytolem.
Sladke moc nevedeme. Ale delam oblibene snidanove pecivo ala mcdonald.
Ctvrt litru teplejsi vody, jedno susene drozdi, lzicka krystalu, lzicka soli, 350 gramu mouky (micham spaldovku a zitnou), dve lzice olivace.
Cca hodinu to kyne, pak to zadelam s moukou, vymazu panev olivacem, udelam osm bochanku, nasazim do panve, necham jeste deset minut kynout, zapnu sporak a necham pod poklici delat tak sest minut do zlatova.
Namazu olivacem pecici papir, celou tu panev otocim a bochanky i s papirem vratim do panve a delam z druhe strany pod poklici dalsich sest az deset minut.
Delavam k tomu tunakovou pomazanku - dve plechovky tunaka vysleham s tvarohem a horcici.
Vsichni me pak milujou!
@pet p píše:
@unuděná To jsou takové linecké se skořicí, ne? To by mohlo mít úspěch. Jinak bábovky dělávám taky. Do nadýchané bublaniny dáváš prášek do pečiva?
Spíš takové máslové sušenky to jsou, nerozpadají se jako linecké. Můžeš je vykrajovat nebo prostě udělat placky, dobře se s tím těstem pracuje (takže můžou i děti) ![]()
Bublaninu dělám podle mamky receptu se smetanou:
kelímek smetany, kelímek cukru, 2 kelímky polohrub. mouky, 4 vajíčka celá, prášek do pečiva ![]()
@Tarena píše:
A od kolika let davate detem xylitol a erythritol?
Až tak od pěti, ale myslím, že v rozumné míře to může i malé dítě ![]()
@VitaminC Tyjo, to zní zajímavě! Zvlášť, že se to dělá na pánvi - jak moc to rozpaluješ? Já mám indukci, půjde to vůbec?
Mně ty banánové taky vůbec nechutnají. Když dělám buchtu pro dítě, většinou do ní dám tvaroh a dvě vejce, část mouky (zhruba polovinu) nahradím nějakou arašídovou, kokosovou nebo mandlovou a dám do ní nějaké kousky - kandovaný ananas, rozinky, mražené borůvky a méně cukru. Buchta je pak nedrobivá, pevná, dobrá i bez marmelády, čokolády nebo krému, kterým by se dítě zašpinilo a dá se jíst i v autě, nosit v kabelce jako svačina.. Já to nejím, takže nakrájím, zamrazím a vyndávám podle potřeby.
@unuděná Ja myslim, ze jo, s indukci neumim, nevim, jak moc ti to zhavi. Rozpaluju naplno, jak otacim, tak ztlumim, aby se udelala kurka a propeklo se to i vevnitr.
@Modra1 Díky, kdysi dávno jsem něco takového s nakrájenými jablky pekla, ale to jsme ještě neměli děti. Rozhodně vyzkouším, to by jim mohlo chutnat.
@Tarena @unuděná A v čem je to lepší? Já než ta umělá (i když přírodní) sladidla, tak dám radši trochu cukru anebo pomixované datle.
@mokkk Díky, to zkusím, s mandlovou moukou by to mohlo být dobré. Mám tu koupené sušené brusinky, tak to bych do toho mohla zkusit dát. Jinak já ty banánové buchty peču, i když mi nechutnají, dětem strašně moc chutnají ![]()
@VitaminC To je strašně zdlouhavé
Někdy peču kynuté jablkové koláče, to mají taky rádi, ale to už je prostě jiná kapitola, trvá to, to je tak na víkendové pečení.
Podělte se prosím o recepty na opravdu rychlé buchty a rychlé svačiny, které jsou u vašich dětí oblíbené (hlavně batolata, předškoláci). Ideálně bez cukru.
Uvažuju o koupi Velké svačinkové bichle, tak uvítám příp. názory, zda je dobrá a reálně se podle ní dá dělat většina svačin.
Díky!