sušená rajčata

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymni
7.9.09 21:04

sušená rajčata

Ahoj holky, nemate nekdo zkusenost se susenim rajcat?? Mame mega urodu, uz nevim,co s tim,tak susim.Znama me poradila nakrajet na velke kusy,reznou plochu namocit do oliv.oleje se soli a cukrem a susit cca 2dny,pak pry dat do sklenice a zalit oliv .olejem ev s cesnekem a bylinkami.Ale vrta me hlavou,zda se to nezkazi,kdyz to neni nejak konzervovane,nebude to plesnivet nebo hnit,jak to dlouho vydrzi?? Neni lepsi nechat to jen susene a zalit olejem az pred planovou pripravou do vareni? NAvic jak ty rajcata pred susenim macim v oleji,tak i susene jsou lehce naolejovane…nevadi to,nezkazi se? Prosim poradte.DIky Ela

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24016
7.9.09 21:14

Asi se to nezkazí, vždyť i ty sušený rajčata co se prodávají, tak jsou zalitý olejem… Ten ti to vlastně zakonzervuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.9.09 22:30

no jo,ale v obchode v tom urcite budou narvany nejaky konzervanty,ecka a tak,aby to vydrzelo…nejak tomu neverim,nejradsi bych,kdyby me nekdo rekl z vlastni zkusenosti,ze to ma nalozeny treba rok a je to OK…Ela

• Citovat
  • Upravit
2753
7.9.09 22:34

vydrzi, neboj, nam vydrely pres pul roku - to jsme je stihli snist :lol: jinak by urco vydrzely i dyl. jen jsem to pri suseni nesolila ani necukrovala - v troube byly jen potreny olejem, v susicce ovoce nicim. nechat vyschnout tak nejak, aby nebyly uplne papirovy a pak nakladat do olivace s korenim a cesnekem.mnam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
7.9.09 22:36

Holky a jak je sušíte? Jako postup?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
7.9.09 22:50

Oblíbená mňamka. Origo jsou sušená na slunci na mořském luftu. U nás se musejí sušit v sušičce, „na volno“ by splesnivěly. Měla y být hodně zralá, rozpůlená bez semínek. Sušit do konzistence sušených švestek, nacpat do sklenic a zalít olejem (můžou se přidat kapary, pinová semínka, česnek..). S rozpečenou bagetou a kouskem fety úžasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
8.9.09 00:02

V přiotevřené troubě s puštěným ventilátorem (v té troubě :lol: ) by to nešlo? Já scu téééééž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
8.9.09 08:25

V troubě asi taky, zkus a podej zprávu. My máme sušičku (ježíšek přinesl předloni naší babi), tak využíváme ji. A bacha, rajčata nepřesušit, ne až do podešvova, musí být měkké asi jako ty švestky nebo višně. V oleji ještě zvláční. Sušená nenaložená jsou vhodná na vaření, ale žvýkat je jen tak není nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
8.9.09 08:58

Joj, to musím zkusit :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
8.9.09 14:12

Ahoj, já sušila nedávno. Překrojit napůl, nebo na dílky, trochu semínek s vodou vybrat aby tam té vody jako nebylo moc, rozložit na alobal trochu posolit a pocukrovat a šup s tím na brněnské sluníčko. Za den se zatáhlo tak jsem je dala do trouby normálka na plech a sušila pri 50-100 stupních s ventilátorem dva dny (pokud byla vyšší teplota do dveří jsem dala vařečku), ale ne 24 hodin..sušila jsem vždy třeba 6 hodin, pak prohodila, nechala odpočívat, pak zase zapla..pak až je z toho takovej jako mazlák plnit do vyvařených sklenic, pěchovat. Mezi propíchaná rajčata jsem vždy dala snítku bazalky (tymianu) a česnek na plátky. A dá se dát cokoli. Piniové oříšky, kapary, něco pálivýho. No a nahoru trochu toho oleje, moc se ho tam nevleze, jeste jsem celý obsah skleničky propíchala tenkým ostrým nožem aby se vypustilo maximum vzduchu a dostala dovnitř ten olej. Každopádně se toho oleje fakt moc nespotřebuje.
Rajčata jsou super, stačí dát na tmavý chleba, pro sůlaře trochu posolit a dobrůtka je to veliká.
Jen je teda potřeba počítat s tím, že z tuny rajcat vzniknou asi tak 3 malé skleničky sušených.
Skleničky se mi nejvíce osvědčily široké a zároveň nízké (např. od bítešské paštiky)

Sušení zdar!

J

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.9.09 23:08

tak holky diky za info a tipy. Zrovna dnes sem byla v praci a 2.varku v susicce presusila,je to jak troud,tak snad to jeste zachrani ten olej,aspon do vareni.....jinak susim v susicce,mam pujcenou od tchynky :-) AHoj Ela

• Citovat
  • Upravit
BuboDani
22.9.10 18:09

diky

no tak to zkusím, tchyně je u móře, půjčím si též sušičku..ještě jsem jí v ruce neměla.)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii