Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Muze, jsou lide, kteri dostanou diagnozu az v dospelosti…i kdyz nekdy je to o tom, ze v jejich detskych letech se o tom nevedelo. Muze taky mit jenom projevy, muze byt vysokofunkcni, muze to byt jen povaha. Nekde kolem te linie neurotypickeho a uz neuronetypickeho chovani se to tak nejak prolina…
Syn ma prvni projevy PAS az nekdy ze 7-8 let. Sice byl vzdy trochu „zvlastni,“ ale ne natolik, aby se tim nekdo zabyval, az do skolnich let. Zatim ma jen ty projevy, ne plnou „diagnozu.“
Pockala bych na toho psychologa, mozna doporuci kontrolu sluchu (delava se, kdyz je nejaky problem s reci, a stejne se dnes dela plosny screening v 5 letech, tam uz temer jste i tak), mozna logopedii…uvidis no.
@Beruska999999 píše: Více
Tak já jsem právě kvůli tomu nemluveni byla u logopedky a ta nic takovyho neříkala. Ani dětská doktorka ani školka. Tak mě to překvapilo. Spíš jsem uvažovala, jestli netrpí selektivním mutismem. Mohu se zeptat, jaké rysy syn má? A jestli je má pořád - myslím tím doma i ve škole?
@Anonymní píše: Více
Taky je nesmely, dlouho trva, nez si nekoho „osaha,“ takze taky treba s cizimi moc nemluvi, hur se prizpusobuje zmenam…a nejake dalsi veci…jako neco z toho je i doma, ale vic se to projevuje urcite v cizim prostredi.
Hele ja bych si asi nedelala uplne hlavu z nekoho, kdo ji videl 10 minut, pockej na tu psycholozku…urcite je dobre, ze to resis, o tom zadna, ale na zavery je brzy…Nejspis, i kdyby ji neco nasli, tak to bude z nejake te vysokofunkcni kategorie, tezkeho autika by bylo nejspis poznat driv…je to holt spektrum, ty blizko normalu se nekdy odlisuji tezko…
A mozna to je jen nezralost, nebo ten selektivni mutismus…
Mimochodem, ja jako dite nemluvila s dospelymi a dodnes jsem silny introvert…kdo vi, jestli by me nejaka ta diagnoza nelizla, konec koncu, genetika se tam podili
![]()
@Beruska999999 píše: Více
Dekuji.
Já se z toho nějak nehroutim, spíš se to snažím nějak zachytit a podpořit včas, protože je mi jasný, že ve škole může nastat problém. Tak uvidíme. Za týden jdu do toho centra, co dělá poradenství ohledně PAS, tak se třeba něco dozvím.
Zdravím, chtěla bych požádat o zkušenost. Mám dceru, 4 roky. Od 8 měsíců byla sledována na neurologii, protože měla větší hlavu. Chodila tam jednou za rok, hlava uz je dávno ok, byla tam tedy 4×. Teď při poslední návštěvě nebyla dcera moc ochotná je spolupráci, nezavrela na požádání oči, neotevřela pusu (u zubaře ji bez problémů otvírá), při vyšetření odtahovala ruce a nohy. V ordinaci jsme nebyli ani deset minut. Dcera nemluví s cizími dospělými, to jsem lékaře řekla, i to, ze jsme kvůli tomu objednání k psychologovi. Doktorka to nekomentovala a doma koukám do zprávy a tam je napsáno suspektni rysy PAS, vhodné další vyšetření.
Dcera chodí do školky, nema ráda skupinové aktivity a je na sebe taková opatrná. Hodně se stydí. Jinak nemá žádné zvláštnosti, řeč má rozvinutou nadprůměrně, ale mluví jenom se známými dospělými a s dětmi.
Objednala jsem se na konzultaci do organizace, která se tím zabývá, ale zajímalo by mě slyšet zkušenost jiných lidí, jestli se může PAS projevit až takhle ve čtyřech letech? Případně co to vlastně znamená a jaka vyšetření nás čekají… Děkuji.