Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
Asi je to nevšední problém, ale třeba má někdo podobnou zkušenost, nebo nápad co dělat.
Už skoro rok bojujeme se šváby. Máme byt 3+1, vlastní byt, a minulý podzim jsme nacházeli vždy brzy ráno brouky. Po nějaké době, když to bylo častější, jsme trochu pogooglili a zjistili jsme, jde o šváby. Náš panelák je společenství vlastníků, tak jsme šli za předsedou a ten řekl, ze se poptá v okolních bytech. Přišel s tím, že jsme jediní a ať si uděláme desinsekci na vlastní náklady. My ale věděli, že jediní nejsme, paní dvě patra nad námi za ním byla taky. A on řekl, že kvůli dvěma bytům nedá tolik peněz za celý panelák. Nemělo cenu se s ním dohadovat, tak jsme ustoupili a pozvali si deratizaci, zaplatili 700 kč za nějaký gel, měsíc na to byl chvíli klid a samozřejmě už jsou tu zase. Včera byla pro mě poslední kapka, když jsem našla švába v kojenecké kaši!!! Řekla bych, že tu máme nadměrně uklizeno, jsme normální slušná rodina se dvěma dětmi. A tohle tu máme. Chce se mi brečet.
No abych přešla k dotazu, dnes jsem volala na hygienu, kde mi řekli, že chapou nepříjemnou situaci, ale že oni tohle neřeší a mám se obrátit na majitele objektu. Jak už jsem psala, jsme společenství vlastníků, na koho se tedy obrátit? Kdo je majitel? A jak byste v takové situaci postupovali vy? Děkuju za rady, jsem opravdu zoufalá. S předsedou opravdu není řeč a vyhrožování hygienou a kontrolou vůbec nemá cenu, je to tady ve městě vlivný člověk s kontakty.
Svolej schůzi svj a odhlasujte si kompletní deratizaci domu. Ostatní mají nejspíš problém taky jen to tají.
Sdružení vlastníků by se mělo shodnout a udělat desinsekci v celém domě.
Tohle nebude problém jednoho nebo dvou bytů. Přes stupačky už budou všude. Jen si jich nemuseli všimnout.
Měli jsme v 7 patře podobný problém s mravenci. Nikdo nic, jen já a dvě sousedky. Nakonec jsem je viděla jak si dělají cestičku u hlavních dveří.
No nakonec se tam stříkal celý panelák.
To je katastrofa, bohuzel mame tady i sousedy, kterym nejspis v byte broucci nevadi, kdyz jsou od rana v lihu. Viz sousedka vedle nas. A taky lide, kteri do toho nevrati penize, nebo to presne nepriznaji. Davame penize do fondu oprav a co tu bydlime, tak se udelaly jen plastova okna. Nemame ani zatepleny panelak, nic, kam ty penize jdou?
Jinak jeste.. svolat schuzi.. je tu pres 70 bytu
to prijde v lepsim pripade polovina
@Markétka111 píše:
To je katastrofa, bohuzel mame tady i sousedy, kterym nejspis v byte broucci nevadi, kdyz jsou od rana v lihu. Viz sousedka vedle nas. A taky lide, kteri do toho nevrati penize, nebo to presne nepriznaji. Davame penize do fondu oprav a co tu bydlime, tak se udelaly jen plastova okna. Nemame ani zatepleny panelak, nic, kam ty penize jdou?
Máš vůbec představu kolik zateplení paneláku stojí? A kolik stojí provoz domu? Třeba jen pojistka toho domu obnáší desetitisíce. Pokud chceš vědět, kam ty peníze jdou, můžeš nahlídnout do ročního výpisu hospodaření. A když ti na schůzi přijde málo lidí, můžeš zbytek oběhat a požádat je o podpis.
Řekla bych předsedovi, že jsme deratizaci provedli a jsou zpátky, což považuji za jasný důkaz, že je promořený celý panelák. Ale asi to nezabere, no… Pak ještě až budou volby, tak kandidovat na předsedu. Kamarádka řešila zas faraóny, podobně ochotný předseda, byli ale jenom v nájmu, tak se na to vykašlala a pak odstěhovala.
@Markétka111 píše:
Jinak jeste.. svolat schuzi.. je tu pres 70 bytuto prijde v lepsim pripade polovina
Tohle je normální. U nás to předseda musí oběhat.
@Markétka111 píše:
Fond oprav je hezká věc, ale ten klidně mohly sežrat okna. U nás se na zateplení bral úvěr. Stejně tak výměna výtahu, která byla nutná. Ony ty peníze jen lítají…
Asi nezbývá, než naléhat a naléhat… A oběhat sousedy, klidně s pohrůžkou, že jestli je doma ještě nemají, tak brzy budou, protože ty mrchy se dostanou všude.
Jo je to mazec v paneláku…
Sbírat do krabiček a prodávat jako krmivo chovatelům.
Hlavně bych se snažila zjistit, kudy k vám lezou a kde mají hnízdo. Musí přece mít někde nějakou základnu ![]()
@Markétka111 pokud se dělala okna v bytech, ne jen na společných chodbách, víš kolik to stojí? Jakou obrovskou sumu platíš do fondu oprav? A víš, co se z toho všechno platí, ono jsou to peníze na společné prostory, takže provoz, pojištění, osvětlení, výtahy, revize, úklid a další věci, co si odhlasujete.
Tobe přijde 700,– za deratizace moc? I kdybych to měla platit měsíčně, tak je to pakatel proti tomu, mít doma šváby. To se mi ekluje, byť v takovém bytě s dětma.
Svolej schůzi, mrkni do stanov, třeba bude stačit, když to odsouhlasi většina přítomných.
Začni se zajímat, jste majitelé, týká se vás to, nikdo jiný to za vás neudělá.
@mado píše:
@Markétka111 pokud se dělala okna v bytech, ne jen na společných chodbách, víš kolik to stojí? Jakou obrovskou sumu platíš do fondu oprav? A víš, co se z toho všechno platí, ono jsou to peníze na společné prostory, takže provoz, pojištění, osvětlení, výtahy, revize, úklid a další věci, co si odhlasujete.
Tobe přijde 700,– za deratizace moc? I kdybych to měla platit měsíčně, tak je to pakatel proti tomu, mít doma šváby. To se mi ekluje, byť v takovém bytě s dětma.
Svolej schůzi, mrkni do stanov, třeba bude stačit, když to odsouhlasi většina přítomných.
Začni se zajímat, jste majitelé, týká se vás to, nikdo jiný to za vás neudělá.
Viděla jsi film Vlastníci? Jestli to u nich vypadá podobně, tak se nedivím, že si jen posteskne na epipi.
@KeckaJ může se ucházet o funkci předsedy SVJ sama a vylepšit tam štábní kulturu. Co vím, tak rvačka o tu funkci většinou není.
V každém případě mít doma šváby, tak nečekám na nikoho a ihned volám deratizaci a řeším to. Vždyť je to hnus, spát bych tam nemohla a ještě s dětma. ![]()
@mado píše:
@KeckaJ může se ucházet o funkci předsedy SVJ sama a vylepšit tam štábní kulturu. Co vím, tak rvačka o tu funkci většinou není.
V každém případě mít doma šváby, tak nečekám na nikoho a ihned volám deratizaci a řeším to. Vždyť je to hnus, spát bych tam nemohla a ještě s dětma.
Já bych teda předsedu nedělala ani za zlatý prase.
Jedna věc je několikrát do měsíce volat někoho na desinsekci, a druhá vyřešit problém od základu, tedy od hnízda. To bez celého domu a přístupu do všech bytů neudělá.
A jak se jeden šprajcne tak se pojďme zbláznit.
Jediná šance je projednat to se všemi a pokud fond oprav padl, tak ať si každý zaplatí třeba tu 1000 a vyřeší se celý barák vč. sklepů a půdy…
Zakladatelka má jedinou šanci a to, poctivě všechny obejít a vysvětlovat.
Tak takhle. Tady vsichni vi, ze pan predseda si uz leta hrabe do kapsy. A ja nebudu z rodicaku platit mesicne 700 za gel, ktery je dlouhodobe funkcni a trva mesic nez zabere. Je jasny, ze sem lezou po stupackah z jinych bytu. A kdyz mi dva lidi z peti reknou, ze zadny svaby doma nemaji, tak ano, pojdme se zblaznit. Musi se udelat celej barak, to nam rekli i deratizatori. Pan predseda rekl, ze udelat desinsekci celeho baraku vyjde na 300 000. I kdyby se udelal postrik a zaroven ten gel, tak to vyjde na 1200 kc na byt, dobre plus chodby, porad nevim, kde vzal castku 300 tisic. I deratizatori nam rekli, ze ta castka, kterou se ohani, je nesmyslna. Neni to ze si povzdehnu a neresim to, naopak jsem jedina z baraku co to resi. Jen me zajimalo, jake mam moznosti, kam se muzu obratit.
@KeckaJ par lidi jsem obesla, tech, se kterymi je rec. S neprizpusobivymi bohuzel neni. A s lidmi, kteri uz v osm rano cinkaji na chodbe s taskou braniku, taky ne.