Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky neporadila by mi některá z Vás ohledně svačinových boxů a lahve pro prvňáčka? Výběr je hooodně široký ať už od motivů, jednoduché, komorové, kelímky na jogurt, jde mi z toho hlava kolem. Také flašky na pití, jak velkou a s jakým zavíráním, aby se to dalo dobře čistit a neteklo to, jestli jogurtový kelímek není zbytečný v boxu a je lepší ho dokoupit zvlášť. Jestli ty s motivem co děti baví jsou vůbec kvalitní, co Vám vyhovuje? Díky za každou radu.
Mám pro děcka sistema boxy. Různé variace. Chtějí i salát. Tak i na saláty, jogurty. Na pití se nám nejvic osvědčila tahle lahev https://allegro.cz/…-10438736156?…
Na pití měla dcera Zdravou láhev. Na jídlo obyčejný boxík, k svačině jogurty atd. nedostávala. Max. jogurtový nápoj.
Syn měl něco podobného, ale to ještě nebyl takový výběr.
@X_Cassiopea Dcera ma krabičku se tremi prihradkami, v jedne části má třeba půl housky s něčím, nebo toast. V menších prihradkach má různě zeleninu/ovoce, hrozno, borůvky, půl jabka, cherry rajčata, okurka. případně něco sladkého oreo sušenky, musli srdíčka, kukuricne kurouzky. Jogurt ji nedávám, to by nesnesla, ona tu svačinu ujida cely den ve skole, v druzine.
@X_Cassiopea píše:
Holky neporadila by mi některá z Vás ohledně svačinových boxů a lahve pro prvňáčka? Výběr je hooodně široký ať už od motivů, jednoduché, komorové, kelímky na jogurt, jde mi z toho hlava kolem. Také flašky na pití, jak velkou a s jakým zavíráním, aby se to dalo dobře čistit a neteklo to, jestli jogurtový kelímek není zbytečný v boxu a je lepší ho dokoupit zvlášť. Jestli ty s motivem co děti baví jsou vůbec kvalitní, co Vám vyhovuje? Díky za každou radu.
Máme Sistema boxy, na pití Zdravé nebo různé sportovní láhve, přes zimu termosky s pítkem od Orionu.
Děti v práci, které zůstávají dlouho v družině, měly voskové ubrousky na svačinu. Jsou kvalitní, přizpůsobí se tvaru svačiny, omyvatelné, většina dětí měla jeden na celý školní rok.
Jogurty dětem do školy nedávám, dostávají občas jako přídavek k obědu, v rámci mléka do škol pro první stupeň nebo jdou koupit v automatu. Saláty ano, hlavně starším dětem, které mají odpolední vyučování.
Syn nosi velkou svacinu, ma tenhle od sistemy
https://www.krabickyshop.cz/…lunch-1-65l/
Ty s motivy jsou vetsinou hrozne sunty. l, aspon co jsem mela v ruce.
Jogurt dostava ale kapsickovy, on by nejspis nedonesl domov lzicku
i kdyz v tom boxu je…pouzivame obcas na nejake drobne sypke veci mimo svaciny.
Lahev ma Albi, vybiral si sam, tenhle styl, jiny motiv
https://baagl.sk/…e-space-game?…¤cy=EUR&utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=baagl-sk-feed&utm_content=Tritanov%C3%A1%20f%C4%BEa%C5%A1a%20na%20n%C3%A1poje%20Space%20Game&gclid=CjwKCAjw5remBhBiEiwAxL2M95gFzW59iQck22hZMiRvoqn95e7ry4nLIUO-IBsCjJdvytchAyBsjBoCAxsQAvD_BwE
mladsi skolkovni ma na Zdravou lahev. Pak mame jako zalozni jakesi motivove, co jsme dostali, a jsou to taky sunty, mladsi uz svoji ozvykal tak, ze tece ![]()
Na pití zdravou láhev s víčkem. Na jídlo nejdřív nějaký boxík s obrázkem, pak normální krabičku z domácích potřeb, protože víčko drží nejlíp. Jogurty jsme nedávali, je to choulostivé na zvrhnutí, vylití, to jedla jen doma.
Pokud chceš inspiraci na svačiny. Tak buď existuje kniha nebo na fb je skupina Svačiny do školy. Jako někdy je to tam přitažené za vlasy. Chce to nadhled
.
My to doma střídáme. Někdy si chystají děcka svačiny samostatně. Někdy chystá taťka. Tzn. je jednoduše rohlík a šunka, ovoce a něco. A oni sami přijdou, že mamka si s tím nejvíc vyhraje, že něco peču nebo ty saláty udělám. Nebo jogurt a lupínky chce mladší dcera. Mají prostě rádi, když je to pestřejší (ovoce, zelenina, kousek toho pečiva nebo doma upečené, i nějakou sladkost). Nepíšu jim tam teda žádné vzkazy. To si řekneme osobně. Tak ty svačiny střídáme.
@X_Cassiopea Já byla taky celkem v rozpacích jak vyřešit svačiny… ale pak mi došlo, že priorita je, aby mi děti jedly obědy. Takže svačinky malinké.
Takže klasické svačinové krabičky a boxíky letěly pryč. Zbytečně veliké nejen na svačinu, ale i zbytečně zabíraly místo.
Koupila jsem malé (hlavně nízké) krabičky s vyndavací přepážkou (na fotu to není ona, jen dost podobná. Na pití láhev typu „plechovka“ s pítkem. Jednoduché na čištění a děti si do toho samy napouštějí vodu.
My jsme koupili tasku step by step, takze jsme koupili krabicku, aby se vesla do kapsicky k tomu urcene. Takze ja bych se rozmyslela, kde bude nosit svacinu a podle velikosti bych vybirala. Na beznou svacinu to staci a nemicha se to s ucebnicemi v hlavni kapse tasky do skoly. Pokud potrebuji druhou svacinu do druziny, tak mame od sistema. Lahve nosi v bocni kapse a potrebuji 700 ml, jinak jim to nevyjde a musi cepovat ve skole.
Děti mají zdravou lahev i krabičku od stejného výrobce (zdravasvaca.cz) a k tomu více přepážek. Vyhovuje mi, že nemusejí nic nadzvedávat a poskládávat zpátky, prostě otevřou a jedí. Taky je fajn, že můžu dát dolů kus papírové utěrky a ty přepážky až na to, protože když tam vkládám třeba umytá cherry rajčata nebo hroznové víno, tak ten papír zadrží tu vlhkost a nikde nejsou žádné kapky. Důležité u krabiček je, aby víčko nepřeklápělo tu krabičku dozadu a drželo pořádně otevřené (to byl tip od kamarádky učitelky, že nejhorší je, když se to dítěti pořád zavírá, nebo když má něco z listového těsta a potom to víčko překlopí krabičku dozadu a jemu se to začne sypat apod. - to často dělají ty levné krabičky z Pepca apod.). Do té krabičky se tedy nevejde běžný jogurt, ale taková ta malá jogurtová mléka typu Actimel ano. Aby děti jedly oběd, tak jsou fakt zbytečné obří svačiny. Na druhou stranu probíhá čilý výměnný obchod, resp. děti se chtějí i podělit, takže když třeba pečeme perníčky, tak jim dávám do krabičky víc, aby mohly nabídnout ostatním (tzn. pidikrabička by jim samotným asi stačila, ale už by se tam nevešlo nic pro ostatní, a to jim tam prostě někdy dám - ne každý den).
Jinak do lahví od pití jednou za čtvrt roku večer naliju vodu a přidám trošku Sava, hodím do toho i to pítko a nechám do rána, lahev je jako nová (syn jde do čtvrté třídy a má pořád jednu od té první).
Lahví jsme vyzkoušeli spousty. Buď šla špatně vymýt nebo tekla apod. Po spoustě nehod /pití všude v tašce, mokré oblečení apod/ mi došla trpělivost a každý den si dcera bere novou 0.5l pet z Lidlu s jemně perlivou vodou. Od té doby bez nehod.
Syn má B.BOX tu střední velikost a jinou krabičku ani nosit nechtěl, jogurty na sváču tedy nedávám. Občas třeba dostal termix v tom balení ala kapsička, to spíš na chuť. Lahev měl se sportovnim uzaverem, termosku s brčkem na půl litru. Když mu nestačilo, vodu si dotocil.