Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja jsem spise odporce odkladu. Dceri jsme nedali, ac nam byl doporucovan, take je letni, drobna, mela trochu problemy se socializaci. Jsem rada, ze jsme dali na svuj pocit, dcera ve skole rozkvetla, letos se dostala na 8G. Odklad by byl krok do temna.
Syn narozen koncem července, odklad hlavně kvůli řeči — celou první třídu ještě prochodil na logopedii. Já teda nelituji, mezi spolužáky výškově nějak neeskaluje, celkově mu rok pomohl „dospět“. Po prázdninách jde do 4.třídy.
@Anonymní píše:
Dali jsme synovi odklad. Chtěli jsme ho my, PPP ho napsala, protože je letní kluk a špatně mluvil. MŠ byla proti.
Syn jde do třetí třídy a tak nějak pořád lituju, že jsme mu odklad dali. Bylo to hlavně kvůli řeči a situaci kolem Covidu. Odkladový rok v MŠ mu nic nedal, jen ztratil kamarády, kteří šli do školy a on zůstal v MŠ. Našel si nové kamarády, ale ty ztratil, protože šel do školy a dva nejlepší kamarádi zůstali v MŠ.
Ve škole kamarády nemá. Sedí od první třídy sám, protože ostatní rušil, teď už i chce sám, že tam stejně nemá kamarády. Preferuje děti hlavně o 1-2 roky starší.
Výslovnost řešíme stále. Prostě R a Ř ne a ne naskočit. Měnili jsme několikrát i logopedii, měli jsme řízenou pauzu. Takže odklad stejně řeč nevyřešil.
Vím, že už se to nezmění, ale je tu taky ještě někdo, kdo dal odklad a považuje to za chybu?
Já to považuji za velkou chybu, ale ze strany dítěte, které ten odklad dostalo. Nevím co rodiče zamýšleli, ale k ničemu to nepomohlo.
Pořád jsem byla mimo kolektiv, chodila jsem za staršími dětmi. Ve škole i když s odkladem a to jsem měla 2 krát odklad… Tak podle PPP nadprůměrně inteligentní, ale výslovnost děs a hrůza.
Tak jestli rodiče očekávali, že odklad tomu pomůže
Ono by to možná pomohlo, ale mě a mého sourozence rodiče po chvíli z logopedie odhlásili, protože jsme se odmítali učit a oni nám nutnost učení nedokázali vysvětlit a k učení donutit…
Takže odcházet z 9 třídy, když mu nikdo nerozumí je
A v 1 ročníku na střední řešit logopedii…
Ale u vás je plus, že alespoň logopedii řešíte.
Ale u svých děti se budu snažit za každou cenu odkladu vyhnout
Mám syna s odkladem, je narozený začátkem července. Chodil tenhle rok do přípravné třídy ZŠ. On ten odklad tedy reálně potřeboval, doporučení jsme dostali ještě během školky. V PPP mu dokonce i napsali nějaké Podpůrné opatření. Ta přípravná třída byla celkem dobrá, co se týče vzdělávání. Bylo to rozvojově lepší než školka, ale už tam jsem pochopila, že běžná ZŠ je jen samé hodnocení, porovnávání, předpojatost a s kolektivy zrovna moc dobře nepracují.
Nemyslím si, že by byla chyba v odkladu, ale spiš v tom kolektivu, že si to tolik nekliklo a učitelka to neumí správně řídit.
Já jsem odklad měla a těch důvodu tam u mě byl mix a upřímně můžu říct že nadšená jsem z toho nebyla. Nebyla jsem z toho nadšená proto, že jsem prostě díky tomu byla jakoby o něco vyspělejší než ostatní holky takže prostě v době kdy mě začínaly růst prsa a dostala jsem menstruaci tak oni ještě nic a vlastně moc nechápaly o co se jedná. Nebo prostě mě se začaly mastit vlasy jim ještě ne tak prostě třeba na škole v přírodě mě to štvalo, že to musím často mít a oni ne a jako já vím že se jedná o prkotiny ale prostě když to člověk řešil furt tak na náladě to nepřidalo.
Navíc já si myslím že bych to prostě nějak zvládla kdyby se ten odklad nedal ale to už je všechno takový hypotetický.
Ale určitě nejsem pro dávat odklad za každou cenu, většinou ty děti to zvládnou a ten odklad je tam kolikrát spíš z toho důvodu, že rodiče si chtějí prodloužit takové to bezstarostné školkové období, ale tímto komentářem opravdu nechci do někoho rýpat ani sahat někomu do svědomí. ![]()
Jak píšeš, nic to nezmění, ale podle mě je špatně systém, kdy je tolik odkladů, že to vytváří tlak na rodiče zařizovat svým dětem víc odkladů.
Proč děti potřebují odklad? Protože školy zatím nejsou všechny pro děti, takže musí být děti pro školu…
@Dollorres učitelka je zlatá. S kolektivem pracuje. Věnuje se dětem i ve svém volnu. Byli v kině, spali ve škole, mají mimoškolní akce jako byl piknik, kam s dětmi chystala občerstvení.
Nikdo nikoho nesrovnava. Ano, mají známky, ale díky tomu, že tam mají děti s problémy, tak se učí si vzájemně pomáhat.
@Xanthe my dávali odklad kvůli mnoha věcem. Časté nemoci, Covid, doporučení logopedky (ta byla pro druhý odklad), doporučení kamarádky (učí první třídu už asi 10 let), špatná výslovnost, horší soustředění…
Ale nevnímám, že by to bylo nějak pozitivní vliv. Většina problémů trvá dál. A zájem o učení se dostavuje až teď. Teď ho začínají zajímat písmena, jak se co píše…
Odkladu nelituju. Ale u nás byl pro něj dost velký důvod, navíc, kdyby se dcera nenarodila o dva měsíce dřív, tak by byla podzimní a odklad by byl automatický.
@Janli my si taky mysleli, že je pro odklad důvod. Ale po 2 letech vidím, že to nebylo úplně dobré.
Tehdy to byly mimo jiné argumenty, že je dětský a hravý, to je pořád. Vlastně od předškolního roku mi nepřijde, že by ty důvody nějak zmizely. Pořád je nepozorný, netrpělivý, lehce unavitelny… No a k tomu se v některých předmětech nudí, protože to umí.
Ono to na mě padlo, protože zase vzpomínal na kamaráda z MŠ. Prvního půl roku jsme kamarádství udržovali, ale pak to přestalo fungovat. Stejně jako s kamarádem, co chodí o rok níž. Oba mají kamarády ve třídě.
Nelituji. syn je v dubnu a měl ho kvůli řeči. Za ten rok udělal obrovský pokrok i v trpělivosti atd. Dát ho normálně by byla u nás chyba (špatná řeč, nesoustředění, nucení do učení, nepřipravenost atd a to byl jinak hrozně šikovný na puzzle, malování, tvoření atd). Teď jde do 4. třídy a bojujeme jen s angličtinou - tu se opravdu musí učit a je to masakr.
Mladší je únor, měl teď 5. Už teď vím, že bude mít odklad. Má vývojovou disfázii. A i když je od března velký pokrok v mluvení, tak vím, že to za rok nedožene. Malování ho doteď nezajímá, tvoření už vůbec ne, občas puzzle. Do první třídy půjde také sám a nebude nikoho znát, nebude chodit s dětma z vesnice do školky, ale do školy s nimi pak půjde.
Dcera dostala odklad z různých důvodů, vesměs nesouvisejících s učením (srpnová, vzteklá, nevyrovnaná, sociálně tak dva roky pozadu), a jsme rádi. Vzteklá, nevyrovnaná a sociálně tak dva roky pozadu je stále
, ale s těmi prvními dvěma věcmi se stále učí pracovat a rok tam precejenom znát je, co se týče té sociální opožděnosti - kdyby byla ve třídě nejmladší, byla by mimo naprosto maximálně, takhle si mezi mladšími dětmi nějaké kamarády našla.
Co se týče učiva, je dost napřed, ale nijak jí to nevadí, v lavici má koumáka a učitelka jí někdy dává věci navíc.
@Anonymní píše:
@Janli my si taky mysleli, že je pro odklad důvod. Ale po 2 letech vidím, že to nebylo úplně dobré.
Tehdy to byly mimo jiné argumenty, že je dětský a hravý, to je pořád. Vlastně od předškolního roku mi nepřijde, že by ty důvody nějak zmizely. Pořád je nepozorný, netrpělivý, lehce unavitelny… No a k tomu se v některých předmětech nudí, protože to umí.
Ono to na mě padlo, protože zase vzpomínal na kamaráda z MŠ. Prvního půl roku jsme kamarádství udržovali, ale pak to přestalo fungovat. Stejně jako s kamarádem, co chodí o rok níž. Oba mají kamarády ve třídě.
Napadá mě, když tedy píšeš že neměl problém s mladšími a staršími dětmi. Nepomohlo by tady změnit školu? Co když mu nesedl pouze tento kolektiv. Prostě se tam “špatně” zapsal. Nakonec dát ho na samotku protože rušil podle mě taky nemohlo pomoci. Prostě byl vyloučen z kolektivu a už se mu do něj nepodařilo dostat. Píšeš sice, že učitelka je zlatá. Ale to, že je tvůj syn vyloučen z kolektivu vyřešit nezvládla. Možná by jiný kolektiv synovi sednul mnohem lépe. Vždyť to musí být hrozné, že je takhle sám. A nemá žádné kamarády.
Dali jsme synovi odklad. Chtěli jsme ho my, PPP ho napsala, protože je letní kluk a špatně mluvil. MŠ byla proti.
Syn jde do třetí třídy a tak nějak pořád lituju, že jsme mu odklad dali. Bylo to hlavně kvůli řeči a situaci kolem Covidu. Odkladový rok v MŠ mu nic nedal, jen ztratil kamarády, kteří šli do školy a on zůstal v MŠ. Našel si nové kamarády, ale ty ztratil, protože šel do školy a dva nejlepší kamarádi zůstali v MŠ.
Ve škole kamarády nemá. Sedí od první třídy sám, protože ostatní rušil, teď už i chce sám, že tam stejně nemá kamarády. Preferuje děti hlavně o 1-2 roky starší.
Výslovnost řešíme stále. Prostě R a Ř ne a ne naskočit. Měnili jsme několikrát i logopedii, měli jsme řízenou pauzu. Takže odklad stejně řeč nevyřešil.
Vím, že už se to nezmění, ale je tu taky ještě někdo, kdo dal odklad a považuje to za chybu?