Litujete odkladu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.7.23 21:02
@Anonymní píše:
Nedala jsem odklad dceři, která je hyperaktivní, neposedí a mluví jak tatar. Důvodem je, že nepočítám, že by se to během roku nějak zlepšilo. Na logopedii chodíme od čtyř let a ona zpětně kazí i to, co se jí povedlo naučit. Sociálně je zdatná, nikdy by mi neodpustila, kdyby šly všechny děti ze školky a ona ne. U nás je nechávají i ve stejné třídě. Další důvod je, že je dívka a tak se každý rok v dospělosti počítá a že má na to to rozumem utáhnout. Počítám, že první rok bude extrémně náročný a že to s ní budu muset doma oddřít. Já vlastně moc nechápu, proč jste to neprobrali i se synem? Vždyť jde přece hlavně o něj. A ještě jedna věc - doporučení školky by pro mě bylo stěžejní, protože jsou to odborníci s dlouholetou zkušeností a znají mé dítě roky. Ale třeba sem budu za chvíli psát já, že si rvu vlasy, proč jsem nedala odklad. :D Nikdo nemáme křišťálovou kouli. Stalo se. A tvůj syn si kamaráda určitě časem najde. Když ne ve škole, tak na sportu nebo u sousedů.

V době, kdy jsme to zařizovali, mu bylo 5. V té době neumí dítě posoudit danou situaci. Jasně, že jsme se ptali a jeden den tvrdil, že chce do školy, druhý den tvrdil, že chce zůstat ve školce a třetí nechtěl do školy vubec :nevim:
Učitelky ve školce jsou pověstné tím, že nedoporučují odklad skoro nikomu a akčním klukům už vůbec :lol: Proto jsem tomu nepřikládala váhu. Ale asi měly pravdu.
Odklad doporučovala logopedka, ta doporučovala ještě dodatečný odklad, dětská doktorka, kamarádka učitelka… Proti byla jen ta školka. PPP ho napsala, ale vnímám, že to bylo kvůli tomu, že jsem chtěla.

• Citovat
  • Upravit
22939
27.7.23 21:20
@Anonymní píše:
Dali jsme synovi odklad. Chtěli jsme ho my, PPP ho napsala, protože je letní kluk a špatně mluvil. MŠ byla proti.
Syn jde do třetí třídy a tak nějak pořád lituju, že jsme mu odklad dali. Bylo to hlavně kvůli řeči a situaci kolem Covidu. Odkladový rok v MŠ mu nic nedal, jen ztratil kamarády, kteří šli do školy a on zůstal v MŠ. Našel si nové kamarády, ale ty ztratil, protože šel do školy a dva nejlepší kamarádi zůstali v MŠ.
Ve škole kamarády nemá. Sedí od první třídy sám, protože ostatní rušil, teď už i chce sám, že tam stejně nemá kamarády. Preferuje děti hlavně o 1-2 roky starší.
Výslovnost řešíme stále. Prostě R a Ř ne a ne naskočit. Měnili jsme několikrát i logopedii, měli jsme řízenou pauzu. Takže odklad stejně řeč nevyřešil.
Vím, že už se to nezmění, ale je tu taky ještě někdo, kdo dal odklad a považuje to za chybu?

Já jsem byla proti odkladu, ale teď jsem dospěla do bodu, kdy vychvaluji ten rok, kdy do školy nešel.
Neuměl R a Ř, postupně na logopedii se doučil. Prvně Ř, potom R. Chodil tam až do 3. třídy- do února.
Má ještě ADHD, byl opravdu hodně roztěkaný. Od začátku školy má asistentku. Ta ho usměrňovala, když se díval okolo sebe a nepracoval. Jen ho trochu pošťouchla, a začal hned pracovat.
Také si to vychvaluji, protože ročník, kde měl normálně nastoupit, by měl ještě známky. Rok potom začali učitelé psát slovní hodnocení, což mi řekne více, než nějaké známky.
Nyní půjde do 7. třídy a mají slovní hodnocení spolu s procenty, které suplují známky.
Takže já jsem teď navýsost spokojená, a nechápu se, že jsem ho chtěla dát do školy v ten rok, co měl jít normálně.
Zlepšuje se mílovými kroky, jak to dobře řekla neuroložka, ještě když chodil do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3422
27.7.23 21:31

Dceři bude 6 na konci srpna a odklad nemá. Chvilku jsem váhala, bude jednoznačně nejmladší. Starší dcera je v září, šla tedy v téměř sedmi a ve třídě byly děti i téměř o rok starší. Ale čte, píše, učitelky v MŠ i PPP byly jednoznačně pro, aby šla do školy. Sociálně by potřebovala ještě trochu vyzrát, tak snad to zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 09:03

@jitka 11 syn asistentku nemá. Pracuje sám. Má samé jedničky.
Tam problém není.
U vás to smysl mělo, což je fajn.

@Dadda8 to zvládne. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
30408
28.7.23 09:33
@Xanthe píše:
Jak píšeš, nic to nezmění, ale podle mě je špatně systém, kdy je tolik odkladů, že to vytváří tlak na rodiče zařizovat svým dětem víc odkladů.Proč děti potřebují odklad? Protože školy zatím nejsou všechny pro děti, takže musí být děti pro školu…

To je blbost. Školy nemají žádný zájem na tom, aby dětem dávaly zbytečné odklady. Nikdo se nezamýšlí nad tím, proč vlastně je poslední roky tolik odkladů potřeba - proč asi? Je smutný fakt, že děti poslední léta přicházejí k zápisům s velmi špatnou úrovní komunikačních dovedností, neumějí mluvit, neznají barvy, základní věci o sobě, jsou nezralé, mnohdy už k zápisu přicházejí s diagnózou. Mobily a tablety od útlého dětství si vybírají svou daň a je to hodně vidět. A je zbytečný se rozčilovat, že to tak není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 10:25
@hanka.br. píše:
To je blbost. Školy nemají žádný zájem na tom, aby dětem dávaly zbytečné odklady. Nikdo se nezamýšlí nad tím, proč vlastně je poslední roky tolik odkladů potřeba - proč asi? Je smutný fakt, že děti poslední léta přicházejí k zápisům s velmi špatnou úrovní komunikačních dovedností, neumějí mluvit, neznají barvy, základní věci o sobě, jsou nezralé, mnohdy už k zápisu přicházejí s diagnózou. Mobily a tablety od útlého dětství si vybírají svou daň a je to hodně vidět. A je zbytečný se rozčilovat, že to tak není.

Za mě tedy hodně dělají poradny a rodiče. Rodiče mají strach ze selhání dětí a poradny jedou jak u nás. Chcete odklad? Je to letní kluk, my něco najdeme. Takže kdo chce odklad, má odklad.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.7.23 11:15

K tomu, co děti umí a neumí. Souhlasím, že to šlo dolů. Vedu kroužek a ctvrtaci neumí zavazat tkaničku, nevědí, kde bydlí…
Ale někdy jsou děti prostě jednostranně zemerene a něco nepovažují za důležité. Druhý syn u zápisu pletl barvy. Uměl číst, násobit, scital a odcital s přechodem, přečetl čísla v milionech, ale pletla se mu hnědá, oranžová a fialová. :lol: A mimo to u zápisu opravoval učitelku, která mu řekla, že šimpanz je opice :lol:

• Citovat
  • Upravit
3422
28.7.23 11:22
@Anonymní píše:
Za mě tedy hodně dělají poradny a rodiče. Rodiče mají strach ze selhání dětí a poradny jedou jak u nás. Chcete odklad? Je to letní kluk, my něco najdeme. Takže kdo chce odklad, má odklad.

Souhlasím, jsme v okolí za exoty, že dcera narozená na konci srpna odklad nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 11:59
@Dadda8 píše:
Souhlasím, jsme v okolí za exoty, že dcera narozená na konci srpna odklad nemá.

Hlavně jsou hodně i „urban legends“ typu, že většina dětí má odklad, ve třídě jsou i zářijové děti s odkladem… Pak rodiče plaší, co vše se chce u zápisu a co děti musí umět. Mně tvrdila kolegyně, že po dítěti chtěli znalost celé abecedy, počítat do 20…
Rodiče se pak bojí. U obou synů a i u dětí kamarádek bývá ve třídě kolem 3-5 odkladovych dětí. Většinou jsou to letní děti. Jeden syn u zápisu nebyl a jak perlil druhý, jsem psala výše.

• Citovat
  • Upravit
44197
28.7.23 15:53
@Anonymní píše:

Jenže se na to podívej i z druhé strany. Standardizované testy školní zralosti jsou hodně přísné. Málokteré dítě je úplně zralé ve všech oblastech. Kdyby se dělaly plošně, divila by ses, kolik dětí ve věku, kdy má jít do školy, by neprošlo.

Poradenský pracovník vždy musí vzít v úvahu i okolnosti a sociální prostředí dítěte. Kdyby takové „hraniční“ dítě poslali proti vůli rodičů do školy a ono tam neprospívalo, většině pracovníků PPP by to nestálo za ty dohady s rodiči.

Ministerstvu slibuje, že si na to posvítí a zpřísní podmínky OŠD a změní to tak, aby přání rodičů nemělo takovou váhu. Ale kdy… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
28.7.23 16:01

Školy nemají zájem na odkladech. Spíš naopak. Někdy to jedno jediné dítě rozhoduje o tom, jestli budou moct otevřít další paralelní třídu. A školky snad už taky ne. Práce s odkladovým dítětem je specifická. Jediná logická situace, kterou zažila má příbuzná narozená v červenci. Malá vesnická školka jí cpala odklad, protože hrozilo zavření pro nedostatečný počet žáků. V PPP řekli, že žádný odklad nepotřebuje. Ale to už je víc jak dvacet let. Nastoupila řádně. Školka už není. Nicméně i v dnešní době občas slýchám o manipulacích rodičů ze strany učitelek MŠ, když školka chce/nechce AP, případně hledá žáka, na kterého by ho bylo možno napsat.
Ale že by měli zájem držet někoho ve školce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
28.7.23 16:02
@Anonymní píše:
Hlavně jsou hodně i „urban legends“ typu, že většina dětí má odklad, ve třídě jsou i zářijové děti s odkladem… Pak rodiče plaší, co vše se chce u zápisu a co děti musí umět. Mně tvrdila kolegyně, že po dítěti chtěli znalost celé abecedy, počítat do 20…
Rodiče se pak bojí. U obou synů a i u dětí kamarádek bývá ve třídě kolem 3-5 odkladovych dětí. Většinou jsou to letní děti. Jeden syn u zápisu nebyl a jak perlil druhý, jsem psala výše.

S tím co kde chtějí je to různé… po sestry synovi chtěli i počítání od 10 do 1 pozpázku i počítání do 20 jednoduché sčítání a milion dalších věcí v druhé škole se neptali na nič jen jak se jmenuje a at řekne básničku :mrgreen:

Příspěvek upraven 28.07.23 v 16:07

• Citovat
  • Upravit
9773
28.7.23 16:05
@Dadda8 píše:
Dceři bude 6 na konci srpna a odklad nemá. Chvilku jsem váhala, bude jednoznačně nejmladší. Starší dcera je v září, šla tedy v téměř sedmi a ve třídě byly děti i téměř o rok starší. Ale čte, píše, učitelky v MŠ i PPP byly jednoznačně pro, aby šla do školy. Sociálně by potřebovala ještě trochu vyzrát, tak snad to zvládne.

To zvádne :) Dcera je taky na konci srpna, o odkladu jsme uvažovali z důvodu sociálně nezralosti, ale nakonec šla v řádném termínu, pár dní po 6. narozeninách. Teď půjde do sekundy a zpatně vidím, že odklad by byla bývala obrovská chyba a jsem moc ráda, že šla v těch 6. V první třídě dostala skvělou učitelku, která věděla jak na ni (sociálně neobratná, občas zasekávající se, na druhou stranu počítající, čtoucí a píšící) a dcera ve škole šlapala jak hodinky. Na rozdíl od školky, kde to bylo peklíčko. A dokonce ani nebyla nejmladší :lol:, protože tam byla jedna holčička narozená úplně posledního srpna a jedna předčasně zaškolená, narozená na začátku září. A i teď na gymplu má jednu mladší spolužačku.
Držím palce, ať se ve škole líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
28.7.23 16:05
@1Pears1 píše: Školy nemají zájem na odkladech. Spíš naopak. Někdy to jedno jediné dítě rozhoduje o tom, jestli budou moct otevřít další paralelní třídu. A školky snad už taky ne. Práce s odkladovým dítětem je specifická. Jediná logická situace, kterou zažila má příbuzná narozená v červenci. Malá vesnická školka jí cpala odklad, protože hrozilo zavření pro nedostatečný počet žáků. V PPP řekli, že žádný odklad nepotřebuje. Ale to už je víc jak dvacet let. Nastoupila řádně. Školka už není. Nicméně i v dnešní době občas slýchám o manipulacích rodičů ze strany učitelek MŠ, když školka chce/nechce AP, případně hledá žáka, na kterého by ho bylo možno napsat.
Ale že by měli zájem držet někoho ve školce :nevim:

Oni by ji asi zavřeli i kdyby neměla odklad… ono to bylo opravdu jak kde tady ve veesnici kde žiju v 90 bylo hrozně málo dětí byl trend mladí lidé pryč, nerodilo se. Obec musela hrozně bojovat aby zustal jak první stupen tak školka… te/ď je tu naopak tolik dětí že kapacita školky nestačí. Škola je zatím v pohodě…

• Citovat
  • Upravit
3422
28.7.23 17:31

@Jahru Díky! Já jí věřím, čte, píše, počítá, nasává vědomosti jak houba, ve školce by se nudila. Nejstarší jde taky do sekundy a cca třetina spolužáků jsou letní děti, které šly v čerstvých šesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí