Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, tento problém se mě netýká, ale strašně špatně to nesu. Ségra se švagrem se rozvádí. On nechce. Sestra se stará o neteř, chodí na třídní schůzky, zajímá se o ni. On moc ne. Jen se s ní loučí, když někam jede- často bývá přes den pryč. Ona ho zbožňuje, protože ho moc nevidí. To mi nevadí. Ale on na ségru hází špínu, nadává jí (ona má teda přítele), možná ji i fyzicky napadl. Práci nemá. Většinu věcí platí sestra. Dnes neteři volal, kde, a s kým je (spíš kontrola ségry). Ptal se jí (byli jsme na obědě), kde jsme byli. Neteř si narychlo nemohla vzpomenout. On si asi myslel, že si s obědem vymýšlí a začal na ni do telefonu řvát, že z ní bude špína jako z její matky. Pak to tipl, a neteř brečela. Je jí 11 let. Chci se zeptat, jestli si neteř jednou uvědomí, že táta není tak skvělý. Bojím se, že si na ni bude dovolat víc a víc a ona ho bude omlouvat. Později i v dospělosti. Setkali jste se někdo s tímto chováním u otce a dítěte? Neteř je hodně chytrá na svůj věk, ale zatím ho právě omlouvá.
Ano, deti vetsinou pochopi, pokud rodic neni dobry herec a nevydrzi se pratvarovat do konce zivota ![]()
Myslím si, že si jednou uvědomí, že táta není skvělý, ale že jeho chování bude nejspíš omlouvat je docela možné, to už tak bývá.
Aha, tak díky za odpovědi. Přijde mi to nespravedlivé vůči sestře. ![]()
@Dana066 píše:
Aha, tak díky za odpovědi. Přijde mi to nespravedlivé vůči sestře.
Zivot neni spravedlivy… bohuzel ![]()
Tak pokud není retardovaná, tak si to samozřejmě uvědomí. Můj otec byl také idiot, začal se o mě zajímat někdy v mých 12, 2× ročně jsem tedy za ním jezdila - bydlel na úpatí Alp, bylo to tam fakt krásné, jezdila jsem tam spíš za tím okolím ![]()
Když jeho hrozně chování bylo horší a horší, tak jsem tam prostě přestala jezdit, tak ve 14 letech. Pak jsme se ještě jednou viděli v mých 15, to ušlo a pak mi něco napsal a od té doby se spolu nebavíme.
Jeho druhý syn si to evidentně také uvědomil, když jsem tam začínala jezdit já, už se o něm mluvilo špatně a samozřejmě tam už roky nebyl.
Fjodorka - spíš aby se proti tomu obrnila. Proti tomu psychickému týrání. Aby věděla, že táta je „zlý“.
@Dana066 Přijde na to. Mě nikdy nikdo proti tátovi neštval, až když jsem řekla, že už s ním nechci mít nic společného a že pro mě neexistuje, tak si všichni svorně oddechli a řekli, že je to opravdu debil.
Od té doby se s ním nestýkám a nemusím řešit žádné jeho ujeté chování.
@Dana066 Mám stejně starou neteř a ta už si 2 roky plně uvědomuje, že její otec je lhář a bezpáteřní člověk(slušně řečeno, už i ona ho častuje „trefnějšími“ přívlastky - není ale sprostá). Už ví, jak se v jeho přítomnosti chovat, že maminka ta zlá není, a je z ní dobrá informační služba. Normálně se s ní dá bavit o tom, co si o tatínkovi myslí a opravdu to má v hlavě plně srovnané. Už i pětiletí si začínají všímat, že tatínek neříká pravdu a často k němu nechtějí jezdit, už to nejsou ta malá mimina co nevnímají, co se okolo nich děje.
Lemanka- no ona je často s babičkou, ta švagra omlouvá (matka). Z naší strany o švagrovi neříkáme nic zlého, ať jí neočkujeme. Ségra o něm taky mluví jakž takž dobře před ní, ale zase o rozvodu narovinu. Spíš se snaží vysvětlit, že takhle se člověk chovat nemá, apod.
@Dana066 No tak k matce od něj ta naše nejezdí ráda a není tam tak často, takže toto řešit nemusíme. U nás se o něm mluví jen pravdivě, takže tak jak se sluší o člověku, který chce oškubat ženskou, na kterou padne hypotéka na barák a 3 děti(on má totiž dluhy - při rozvodu se vše dělí
).
Ten náš má taky dluhy, proto se rozvádí, ať si je zaplatí sám, sám si je nasekal. Šel do insolvenčního řízení- to uvádí, proč dluhy dál neplatí, že prý nemusí, když je v řízení. No nevím.
@Dana066 píše:
Ten náš má taky dluhy, proto se rozvádí, ať si je zaplatí sám, sám si je nasekal. Šel do insolvenčního řízení- to uvádí, proč dluhy dál neplatí, že prý nemusí, když je v řízení. No nevím.
No - k te insolvenci - nyni je opravdu hradit „nemusi“ - nemuze mu byt udelen zadny postih, dokud nebude o insolvenci rozhodnuto. Nicmene, pokud mu bude zamitnuta, asi se z tech postihu poserinkuje!!!