Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tak mi meli svatbu polotajnou, po dlouhych uvahach. Pritomni byli rodice, sestra, babicka, svedci. Pratelum jsme to oznamili asi po tydnu, nekteri se na nas trochu zlobili. Ja byla v sestem mesici, zijeme v zahranici, svatbu jsme organizovali v CR, na nic velkeho jsme si netroufli. Zato ale planujeme kamaradum parbu az se vratime, tak snad nam to odpusti
. Z dnesniho pohledu bych to jinak nedelala, pripravy zabrali jen par tydnu, saty jsem si pujcovala ten tyden pred svatbou, hospoda se zamluvila po telefonu, dorty upekla sousedka rodicu
. Stres na minimu, rozpocet nizky, pocity super.
Souhlasím s tím, co tu někdo psal - když nechceš tetičky, tak je přece nezvi, ne? My jsme chtěli malou svatbu, tak jsme měli rodiče, sourozence (+1 přítelkyně), prarodiče a svědky (taky +1 přítelkyně), celkem nás bylo 15 i s náma a měli jsme to spíš jako takové posezení s obědem a pak večeří, žádná hudba, žádné povinné tanečky, žádné ptákoviny… Všichni to pochopili, kdo chtěl, přijel se podívat na obřad, všichni jsme se společně vyfotili a pak ve výše jmenované sestavě odjeli na ten oběd a tak…
My jsme si to vůbec udělali podle sebe - na obřadu jsme měli roćkovou hudbu, na autě místo panenky nebo kytice Eddieho z Iron Maiden… a tak - všichni to brali úplně v pohodě ![]()
Já jsem celou dobu razila zá:,–(u - rodiče i prarodiče už svoje svatby měli, udělali si je podle sebe (nebo si do toho nechali kecat, ale to je jejich problém), takže my si naši svatbu uděláme taky podle sebe. A vyšlo to. Babičky byly spokojené hrozně moc a kamarádi si udělali soukromou pařbu, když jeli z toho obřadu a říkají, že naše svatba byla nejlepší
![]()
Takže radím, udělejte si to hlavně podle sebe, člověk se žení 2×, 3× za život ![]()
Mě jen zarazilo jedno slovo, které se v několka příspěvcích opakovalo… Takže rituál je… ŠAŠKÁRNA ?
Naši by nepřekousli, kdybych je nepozvala na svatbu. Manželovo rodiče by byli i rádi.
My jsme celkem stydliví a neradi středem pozornosti. A nakonec jsme měli na obřadu celou rodinu - velká zas není a i kamarádi byli a bylo to fajn.
Na oběd šla nejbližší rodina a na oslavu na pronajatou chatu rodina i kamarádi.
ahojky, no asi na první svatbu bych to neudělala. Rodiče sice nakonec řeknou že jim to nevadí, ale stejně je to mrzí
Ale pro nás oba to byla již druhá zkušenost, manža měl na první svatbě 100 lidí a já asi 40, takže jsme se vzali jen na radnici se dvěma svědky. Doma jsme řekli, že mám nějakou akci z práce a proto jsme jeli slušně oblečení
druhý den jsme jim to prostě oznámili.
My jsme meli tajnou svatbu v zamku v Buchlovicich spojenou s vikendovym pobytem kousek od tamtud. Svedci byli moje segra a jeji manzel a ti byli na vikend s nama.
Saty jsme si pujcili v pucovne. Prijeli jsme tam o den driv. Dopoledne jsme se vzali, svagr mam udelal fotky v zameckem parku. V penzionu, kde jsme bydleli byla zrovna akce spojena se zabijackou a tak tam jsme poobedvali. Byli jsme za raritu a z fotek to vypada, ze jsme meli na svatbe stovky lidi
Svedci pak jeli domu. My jako novomanzele jsme zustali jeste jednu noc a uzili si sampano ve virivce.
Rodicum jsme se jeli ukazat v nedeli po obradu, jeste ve svatebnim, at nas vidi v plne parade. Vzali to v poho. Jen muj tatka to zpocatku tezce rozdychaval.
Vikend po te jsme pozvali rodinu a pratele na becku a grilovane maso a neformalne to zapili.
vrony píše:
Mě jen zarazilo jedno slovo, které se v několka příspěvcích opakovalo… Takže rituál je… ŠAŠKÁRNA ?
Pro mě jsou spíš šaškárny různé ty ptačí tance, řezání dřeva na čas, ochmatávání mužských či ženských nohou a podobné hříčky a kratochvíle
Svatba jako taková samozřejmě ne…
Jinak v psychologii nám říkali, že svatba je rituál HLAVNĚ pro rodiče - uvědomí si tak, že jejich děťátko už dospělo a mají možnost ho jaksi předat a svěřit do rukou někomu jinému. A že je tím pádem velká chyba dělat svatbu bez rodičů… Celkem mi to dává smysl… ![]()
vrony píše:
Myslím, že tady nikdo nepsal, že „rituál je šaškárna“.
Doufám, že nikdo z nás tady nebere obřad jako šaškárnu - to by bylo asi zbytečné se vdávat/ženit. Spíš tady šlo o to, že někomu se příčí ty šaškárny po obřadu - jak psala Angua - to ošahávání nohou, povinné tanečky, provlékání vajíček nohavicemi atd… Tím se celá záležitost trošku degraduje. Dle mého názoru, se kterým někdo nemusí souhlasit ![]()
Tak to tu čtu a přesně ty ŠAŠKÁRNY bych fakt nechtěla. Ráda bych obřed s rodinou a kamarády, ale pak jídlo s rodinou a konec. Nechci tančit a dělat blbosti na povel. Snad se nám to někdy povede
Ad šaškárna - já jsem jenom z některých příspěvků získala dojem, že samotná svatba s hosty je šaškárna.
Rituálem já sama rozumím obřad jako takový- „žertíčky“ s chomoutem, rozbíjení talířů samozřejmě ne ( taky jsme to našim hostům zdůraznili, že tyto věci na naší svatbě nechceme).
Pro nás byla svatba nádherným dnem - uspořádali jsme si ji podle svého a i když jsme s mužem oba neradi středem pozornosti, myslím, že jsme si ji užili a rádi na to vzpomínáme. To vše v kruhu rodinném…
Krásný večer dámy
s partnerem se chceme vzít ale já moc nechci klasickou svatbu, moje ideální představa je udělat si krásný den jen my dva a zavrsit ho slibem manzelskym
nicméně otázka je kde… Máte tipy kde by šla udělat malinká ale romantická svatba? Kdekoliv v ČR? Venku vevnitř to je jedno
@prekvapenana2 kdekoliv se vám to líbí. Zjistit příslušnou matriku,zjistit zda za poplatek oddávají na jiném vhodném místě a zařídit si dva svědky. My jsme měli třeba svatbu na zřícenině hradu.
my měli svatbu na Mauriciu. Nikoliv tajně, spíš kvůli komplikovaným vztahům v rodině, kterými jsme si nechtěli nechat pokazit náš den. Ale rodiče o tom věděli, dali nám souhlas… Jestli by tě něco zajímalo, pošli zprávu ![]()
Ahoj chci se zeptat měla jste některá svatbu jen rodinu, svědci a snoubenci bez přátel děkuji za odpovědi
@Denouš12 já minulý rok. Jen rodiče, prarodiče, sourozenci, děti. Celkem 14 lidí. Super to bylo.