Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den. Ze začátku chci upozornit, že se nechci nikoho dotknout.
Přítel mě po 2 letech vztahu požádal o ruku, já řekla ano a s tím přichází i téma svatba. Já osobně nemám ráda velké akce a plánování, aby bylo vše perfektní. Jsem strašný stresoun a navíc mi přijde škoda “vyhodit” desítky-statisíce kvůli jednomu dni (přítel má velkou rodinu a všichni se vzájemně zvou). Raději bych ty peníze využila na jiné věci. Proto jsme se oba shodli že by možná svatba na úřadě byla lepší. A tak se chci zeptat, jak to vidíte Vy, co už jste svoji? Vidíte svatby lidí na úřadě jako méněcenné, že se třeba ty lidi nemilují tak moc? A jak vůbec taková svatba na úřadě probíhá?
Předem děkuji za přečtení a případné odpovědi, mějte se pěkně.
@Raellys píše: Více
Plno lidi ma svatbu na urade. Je tam normalne obradni sin. Ne kazdy ji chce mit na louce, nejakem specialnim miste nebo v kostele. U nas je treba obradni sin na mestskem zamku.
Ahoj, mam to stejne jako ty. Nemam rada planovani, organizovani. Nejsem rada stredem pozornosti. Nechtelo se nam davat velke mnozstvi penez za svatbu.
My jsme se vzali na radnici. Bylo nas 10 lidi. Meli jsme fotografa naseho znameho. Obrad zabral 20 minut. Pak jsme se vyfotili v peknem prostredi a jeli na obed do restaurace. Vsechno nas vyslo na necelych 40tis. Obed platili nasi.
Takovou svatbu rozhodne nevidim jako menecennou, ale pro nas to byla opravdu uz spis formalita.
Příspěvek upraven 04.10.24 v 11:33
Proč by to mělo být méněcenné? Svatba jako svatba. Je to váš den, je na vás jak to chcete.
Promluvila bych s přítelem. Za mě v takovém případě ideální řešení obřad pouze se svědky. Oba si ten den pak užijete po svém. Pro zbytek rodiny bych pak uspořádala nějakou “oslavu” s hostinou.
Napíšu Ti to asi takhle: I pár co má svatbu v kostele s rodinou a přáteli, může mít značně krachující manželství. Takže ne, nevidím svatby v obřadní síni jako méněcenné.
Svatba je VAŠE! ![]()
Nevidím je nijak, je mi to jedno. U nás úřad nabízí obřady v obřadní síni i venku, kde je hezká příroda (přímo v místě radnice). Byla jsem se mrknout na jednu svatbu, kterou dělala radnice venku a bylo to hezké. Sama preferuji buď zámek, jak jsme si vybrali nebo právě někde venku. Ale co preferuje jeden, to nemusí zajímat druhého. Proto je fajn, že je tolik možností, každý si může vybrat. Myslím si, že nikdo nemá právo pindat do výběru nebo mu hanit jeho výběr.
Méněcenné? Ne vůbec. My měli svatbu takové střední velikosti, krásnou - obřad v zahradě, pak oběd s rodinnou a následně afterparty i s kamarády, fakt jsme si to užili. Ale dovedu si představit se prostě vzít i jen se svědky. S 13 letým odstupem vidím, že je to naprosto jedno, jaká svatba byla a dnes už by mi těch peněz také asi bylo líto a spíš bych je chtěla procestovat ![]()
Proč méněcenné, my měli svatbu taky na úřadě, já, ač věřící nejsem pokřtěná a bylo nás 13, celkem i se třema malýma dětma. Fotky nám udělala kamarádka. Pak jsme jeli na oběd, posedělo se, zatančilo a večer jsme byli doma. A vyrazili jsme na diskotétu. Stačilo to a i tak to byl můj nejkrásnější den.
Nemám ráda monstrakce, nechci být středem pozornosti, nemínila jsem se rvát do šlehačky s korzetem a taky na to tak úplně nebyly peníze a i kdyby byly, mně by jich bylo za jeden den líto.
Takže, zakladatelko, udělejte si svatbu takovou, aby se vám líbila, abyste se cítili dobře a přeju vám hodně štěstí a lásky. ![]()
Jak menecenne? Na urade se berou tisice paru. A i spousta tech, co se berou na louce, ve stodole a nevim kde maji uredni svatbu. Menecenne vuci kostelu? V ateisticke zemi jako CR? Ani nahodou.
Tak nebo tak, prubeh toho jednoho dne nema s uspechem manzelstvi nic moc spolecneho.
Ja se treba vdavala v restauraci a co ![]()
@willandraify píše: Více
Přesně takovou svatbu jsme měli i my.
A prubeh - nas se na matrice ptali, co tam chceme. Nejjednodusssi verze je bez jakychkoliv proslovu, proste se pronesou uredni formule, rekne ano, podepisou se vsichni potrebni a je hotovo. Nebo ma ddavajici delsi proslov, nam nabizeli i jakousi recitaci basne nebo co
, nejlepe ti poradi prislusna matrika. Nemusis nic, co nechces, mimo uvedeneho - souhlasneho prohlaseni a podpisu manzelu a svedku a oddavajiciho, to jsou veci dane zakonem. Vsechno ostatni je volitelne.
No nevím..vdavas se většinou jednou v životě.. za co jiného utrácet, než za takovou věc ![]()
Proč by svatba na úřadě měla být méněcenná? Známí se brali v kostele, ženich nebyl pokřtěn tak musel absolvovat celé kolečko, aby mohl být církevní obřad. Na hostině 150 lidí. Nevěsta z toho dělala posvátný sňatek a vyzvihovala ho nad svatby na úřadě. Za rok se jí splašila mindža a hledala narozenému miminku nového tatínka, za chvíli se rozváděli.
Způsob svatby vůbec nepředurčuje jaké bude manželství.
Kdyby to bylo jen na mě, nejlepší je za mě varianta vzít se v městských zahradách (nebo obřadní síni) a pak jít na oběd nebo udělat grilovačku. ![]()
@Raellys píše: Více
Méněcenné?
Dyť ofiko je to jen smlouva. Pokud to podepsání chtějí oslavit s rodinou a přáteli, tak fajn. Pokud tu potřebu nemají, jejich věc. Méněcenné manželství fakt nemají.
V mém okolí se mmch vždycky nejdříve rozvedli ti s nejhonosnější svatbou.