Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jste hrozně mladí na dnešní dobu. Dej tomu deset let a uvidíš všechno jinak. Černé svatební šaty?
Rodina to neřeší, protože čekají, že tě to přejde.
Asi bych počkala a zkusila se nějak poprat s tou fobií. Do té doby budeš mít alespoň. trochu času a čert ví, jak to budete mít příští rok třeba.
Partnera jsem si bala, protože jsem si ho chtěla vzít, ne pro ten jeden den, ten je nakonec zcela nepodstatný. Ale podstatná je komunikace, protože teď vlastně řešíte úplné prkotiny - barvu šatů a tak. Časem přijdou zásadnější věci, kdy mít děti, třeba i to, jak se budou jmenovat, kdo bude doma s dítětem, když onemocní a oba máte něcošíleně nutného v práci… když jeden dostane neodolatelnou pracovní nabídku, která by ale znamenala stěhování. Organizace rodinného života, nemoci… komunikace je základ. A málokdy jsou dva lidé naladěni stoprocentně na stejné vlně, aby se na všem shodli. Ber to jako komunikační tréning - vzít se oba chcete, to je to nejpodstatnější. Takže mluvte, mluvte, mluvte. Jsou věci, které jsou pro jednoho z vás absolutně nepřijatelné, to by měl druhý partner respektovat. A jsou věci, kde lze udělat kompromis. Ať už najít cestu někde napůl (fajn, šaty nebudou černé, ale ani bílé, tak co takhle modrá?) nebo v tom, že já ustoupím tady v tom a ty mě pak na oplátku necháš rozhodnout tohle.
Hele, já měla velkou svatbu, už jenom proto, že jen nejbližší rodina u nás byla 60 lidí. Bylo to fajn, obě rodiny se mají rády, všichni spolu vycházíme a s manželem jsme to s nimi chtěli oslavit. Ale ani jeden nemáme rádi organizování, takže to plánování bylo peklo. Shodli jsme se, že se nám svatba líbila, nic bychom neměnili a stálo to za to, ale kdychychom to někdy museli absolvovat znovu, dáme všem vědět jen datum a čas, kdy můžou s námi na úřad a kam se jde pak na oběd a tím by to haslo. Dojdi kdo dojdi, ale žádný dary, žádný srandičky kolem. Šaty bych asi chtěla, ale klidně už jen nějaké jednoduché z konfekce, který bych pak unosila i v běžným životě
a víš co? Nejlepší svatba byla kamarádova za covidu. Ženil se v zahraničí, kde oba pracovali, nevěstina rodina z opačného konce světa, on odsud, nikdo za nima nemohl přiletět, tak udělali online přenos z radnice. Možností jak z toho nevyčlenit rodinu, ale mít pořád malou svatbu, je spousta ![]()
Vyřeš si nejdřív svoje psychické trable a ber se až potom. Času na svatbu máš dost…
@Anonymní píše: Více
Dokud nemate realne sestaveny rozpocet svatby, je to jenom placání do vody „co by kdyby“.
Az sestavite rozpocet, mozna pritel jeste rad zmeni nazor ![]()
@Pitřice píše: Více
Za deset let bude vztah přechozený. Ale své psychické problémy by řešit měla. Černé šaty? Trochu mi to přijde jako pubertální revolta.
Plánování svatby je za mě pěkný test, jak se zvládnete v páru domluvit a řešit problémy (i když ty svatební bývají zpravidla z těch lehčích). Zkuste dál plánovat a řešit a bude-li to pro vás velký problém, pak bych zvažovala, jestli má vztah šanci.
Jinak za mě barva šatů (ať už se dohodnete jakkoliv) moc roli nehraje, ale pokud se partner běžně vídá s rodinou, pak mi přijde rozumné očekávat, že se s nimi asi v nějaké míře budeš vídat také, zejména pokud plánujete děti a za pro mě dalších běžných příležitostech. Tak tam bych se zamýšlela, jak moc je pro mě problém se s nimi vídat.
@Kipa22 Vždyť jí je teprve 23. Já ve 23třech skoro bydlela na Stodolní ![]()
My to mame trochu podobne, ale jsme starsi a uz mame dve deti. Ja bych chtela byt vdana, mit tu rodinu takovou oficialni, ale nechci svatbu ![]()
Me se taky libi model jen my, deti a svedci a udelat si proste svuj den - obed, vylet, bazen, kino. Rodine to pak proste oznamit, ukazat fotky.
Muz by chtel klasickou svatbu. Ne velkou, ale proste s rodinou, nejblizsimi prateli, oslavit to, jidlo, piti, alkohol. Ja si zase myslim, ze tedka fakt nemame desetitisice na „jeden den“ a radsi za to pojedu na vic vyletu, dovolenou. Jo a ja navic moc nepiju alkohol, takze odtud i prameni urcita nechut k zapijeni svatby a svobody ![]()
A plus ani jeden to nechceme planovat, obvolat a obepisovat firmy atd atd. a tak jsme se na tematu svatby nejak zasekli a asi budeme jeste nejakej ten rok na hromadce ![]()
Nakonec to ale stejne dopadne nejakym kompromisem a muz si udela treba poradnou rozlucku se svobodou s velkou partou, alko a tak. A svatba pak bude proste rodinna, klidna, levna. Saty bily, ale klidne kratky nebo nejaky obycejny dlouhy z HMka nebo Sheinu
Nebo obrad na urade v uzkym kruhu a potom grilovani nekde na zahrade s vice lidma, kde budou mit deti vybeh, kde by se dalo prespat treba ve stanech, proste kde to nebude moc takovy formalni
@Pitřice A ja se ve 22 vdavala a ve 23 mela prvni dite. Ted je mi 26 a mam dve
Nemyslim si, ze by nutne museli se svatbou jeste celat ![]()
U nás já zas dlouho nechtěla svatbu v kostele a on si to zas neuměl představit jinak. Bavit jsme se o tom víc začali, když jsem podruhé otěhotněla - a vzápětí potratila, takže se to tak nějak odložilo, vracela jsem se do práce, stres sám o sobě. Ale pak se zadařilo a do toho jsme byli na svatbě přátel, muž jako svědek a měli to moc hezké, oddával je jejich příbuzný, nám se to moc líbilo, navíc to byl i náš kamarád, takže to bylo takové přirozené a pohodové, pro mě určitě s ním přijatelnější než s nějakým pro mě v podstatě cizím farářem, kterého bych znala max z přípravných sezení. Přípravu jsme absolvovali taky, sice takový rychlokurz vzhledem ke vzdálenosti místa „činu“ od domova, ale nakonec se to všechno povedlo asi nad očekávání úžasně i přes pár drobných komplikací a my i všichni zúčastnění máme hezké vzpomínky. Ale byla to malá komornější rodinná svatba do 15 lidí - rodiče, sestra (svědek) se švagrem a rodina 2. svědka - ti známí, co nás inspirovali, ta kamarádka to i fotila. A bylo to i na organizaci tak akorát. Já teda ani nikdy nějak velkou svatbu nechtěla a už vůbec ne všechny ty svatební šaškárny typu rozbíjení talíře (měsíc před porodem bych se k hromádce střepů ani neohnula;)), takže tohle asi chápu; ségra měla teda na tajnacku 1. svatbu a naše to mrzelo hodně… Dá se udělat určitě kompromis že prostě jen rodina, svědci a nejbližší kamarádi, však nemusíte zvát všechny tetičky atd.
@Pitřice Mladi? Jsou spolu 6 let. Proč čekat dál? Na co? To se do té doby akorád rozejdou. Jsou dospělí tak se vzít klidně mohou.
Zdravím.
S partnerem jsme 6let a z toho 2 roky zasnoubení (já 23, on 27). A pořád se motáme okolo téma svatby. Já bych nejradši svatbu ve dvou na “tajno”. A partner klasičtější - rozlučka s kamarády, na svatbě s rodinou v menším kruhu, já světlé šaty, potom hostina. Nemám mu to za zlé ale jako člověk se sociální fobií je tohle moje noční můra - před oltářem když na vás kouká 15 lidí minimálně. Moje rodina o svatbu zájem moc neprojevuje, což mi přijde ještě horší že tam budu z mojí rodiny “sama”, kamarádka by šla akorát za svědka. S jeho rodinou vychazim neutralne, ne nijak vrele. Jeho matka se sem tam mota do nasich veci - coz mam strach jak bude ve vecech svatby (ne moc taky nebere a stejne si neda rict kolikrat). Chtěla jsem černé šaty - to ovšem se nelíbí partnerovi (že to bude ostuda před starší generací, ať beru jakekoliv jine i tmavsi barvy.. coz je trochu utecha ale i tak me to mrzi). Zvyky dodrzovat nechceme ani jeden. Rozlucka mi nevadi, at jde s kamarady ikdyz ja asi ani zadnou bych nemela (coz me mrzi mozna z principu).
Me ted ovsem plave hlavou zda do toho chci jit s kompromisy, partnera bych si rada vzala (mam ho rada, on mne).. jen tyhle okolnosti mne desi a nevim zda tim chci projit ikdyz si to pravdepodobne neuziju. Mame se radi a chceme spolu byt, jen me to strasne desi s tema vsema okolnostma - a s tim ze to nebude “to co chci”. Myslite ze mam opravnene obavy? Co s tim? S partnerem jsem mluvila ale napr. nechci ho nutit aby tam nemel rodinu. Tak nevim co s tim.. jak to udelat. Vykaslaly by jste se na to, nebo prezily kompromis ikdyz to nebude dle predstav?