Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravim,mám dotaz,ohledně svědků na svatbě..budu se poprve vdávat a nějak jsem se nemohla na internetu dočíst,zda musím mít za svědka člověka stejného pohlaví nebo jestli by mi mohl jít za svědka třeba bratranec?
Díky za odpověď.
můžeš si vzít kohokoli… svědci můžou být klidně oba chlapi nebo dvě ženský ![]()
Mishell píše:
Zdravim,mám dotaz,ohledně svědků na svatbě..budu se poprve vdávat a nějak jsem se nemohla na internetu dočíst,zda musím mít za svědka člověka stejného pohlaví nebo jestli by mi mohl jít za svědka třeba bratranec?Díky za odpověď.
Ahojky já se vdávala loni a je to jedno koho máš mužeš mít chlapa a manžel ženskou, nebo oba ženskou , nebo oba chlapa ![]()
Nevím jak je to v kostele, ale normálně na uřadě je to jedno
můžeš si vzít koho chceš to je tvoje volba strejdu kamarádku nebo třeba souseda ![]()
Můžeš si vzít koho chceš, ale musí být plnoletý a být občanem ČR ![]()
nevěděla jsem,všude v článcích bylo,svědek ženicha..svědkyně nevěsty,tak jsem s lekla jelikož,jsem už požádala bratrance aby mi šel za svědka ![]()
Monny89 píše:
Můžeš si vzít koho chceš, ale musí být plnoletý a být občanem ČR
Od kdy musí být občan ČR? Já měla za svědka Němku.
Hanule píše:Monny89 píše:Od kdy musí být občan ČR? Já měla za svědka Němku.
Můžeš si vzít koho chceš, ale musí být plnoletý a být občanem ČR
Já měla Rusku a chtěli po ní potvrzení o českém občanství..
![]()
Té naší stačil jen pas a jestli jim rozumí
Tak asi buď záleží úřad od úřadu, a nebo to za ty 4 roky změnili.
Netuším, taky jsem docela koukala.. ale neřešila jsem to.. Hlavně že jsme se vzali ![]()
Moje bývalá kolegyně si letos brala Američana, svědčil mu jeho kamarád (občan USA). Také bez problémů…
Viz toto ze svatební poradny na webu:
svědkové musí být zletilí, musí se k obřadu osobně dostavit a před podpisem do protokolu o uzavření manželství musí předložit občasnký průkaz nebo jiný doklad totožnosti (např. u cizinců cestovní pas). Pokud jde o příbuzenský vztah k manželům, občanství apod., není pro funkci svědka zákonem předepsáno žádné omezení.
Mishell píše:
nevěděla jsem,všude v článcích bylo,svědek ženicha..svědkyně nevěsty,tak jsem s lekla jelikož,jsem už požádala bratrance aby mi šel za svědka
Tak mě šel za svědka bratr a manželovi kamarádka, v kostele. ![]()
my jsme měli dvě ženský, manžel sestru a já nejlepší kamarádku
A ještě by mě zajímalo,jestli se platí správní poplatek asi 1000kč v každým případě nebo jen v nákých případech? ![]()