Je vhodné otevírat obálku s penězi hned před dárcem?

397
13.8.11 10:18

Je vhodné otevírat obálku s penězi hned před dárcem?

Ahoj holky, ráda bych znala váš názor, jak se správně zachovat při takové situaci, kdy dostáváte místo dárku obálku s penězi. Je vhodné se dovnitř dívat hned při předání, tzn. před dárcem, nebo jen obálku vzít a kouknout se dovnitř v soukromí a pak následně znovu poděkovat. Je to aktuální, dnes máme rodinnou oslavu a taková situace nastane - dostanu 4 obálky :lol: :srdce: Každoročně si nad tím lámu hlavu. Jak byste se zachovaly vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21914
13.8.11 10:20

Ja se nekoukam,jestli to je spravne nevim,ale me prijde hloupe se hned divat :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
13.8.11 10:20

Určitě je vhodné se dívat až po návštěvě, zvlášť, když těch obálek dostaneš víc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
13.8.11 10:21

Neotevřela a poděkovala hned. Pokud nakoukneš, je to jako bys kontrolovala, jestli dali dost. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
13.8.11 10:22

To je težký, kdybych dostala jednu obálku tak bych se koukla. Ale čtyři, to asi ne. Nechtěla bych někoho dostat do trapné situace, protože ti dal do obálky mín peněz. Nám dávají jen babičky peníze a to je vždy u jedné 1000 a u druhé 500,– poděkuji a třeba prohlásím že si uděláme mejdan.. Ale nekouknu se..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
13.8.11 10:22

Tak fajn, dělám to celá léta taky tak, někdy se mi zdá, že se dárci divně koukají, ale to je možná už jen můj pocit. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1583
13.8.11 10:38

já se taky nekoukám :nevim: když pak zjistím, že je to víc peněz tak poděkuju ještě jednou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
13.8.11 10:43

Také bych se před dárcem nepodívala. Poděkovala bych ihned a pokud bych po otevření zjistila, že částka výrazně přesahuje standard pro danou situaci nebo i možnosti dárce, poděkovala bych ještě jednou extra.

Ale už jsem se setkala na svatbě kamarádky s tím, že se dárce otevření na místě skoro „domáhal“.
No, holt jsou mezi námi lidé, kteří potřebují, aby všichni viděli, jak jsou štědří :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.8.11 10:53

Já nad tím taky vždycky dumám - jestli jel lepší vzít obálku, jakože jo, dík, prachy, hm, super a odhodit ji bokem nebo se podívat a vypadat, že kontroluju, jestli mi dali dost :lol: Tak to dělám tak jakože napůl a trapné mi přijde oboje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
13.8.11 10:59

Asi podle toho, od koho by byla. Od tchánovců dostáváme častěji peníze než dárky, ale někdy to jsou různé slev.poukázky do Obi apod., nebo předplacená karta na benzín. Tak prostě juknem, jen abychom věděli, JESTLI tam jsou peníze nebo něco jiného, ne KOLIK jich tam je. Když je to nějaká hromadná oslava, kde jsou ostatní příbuzní nebo známí, tak nekoukáme. Někdy proběhne hromadná předávka dárků a pak zase hromadné rozbalování, to třeba když měla Veru narozeniny. To jsme přede všema rozbalovali všechno, peníze z obálek jsme nevytahovali, ale normálně přede všemi nakoukli. Takže abych zkrátila svojí slohovku- jak kdy :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
13.8.11 11:01

No, ja to resila, ze jsem se podivala, ale nevytahovala penize, jen jakoby nakoukla a s usmevem podekovala. Pokud dostanes 4 obalky a otevres je, urcite bych penize pred ostatnimi nevyndavala a taky bych si setsakra davala bacha, abych se tvarila pokazde naprosto stejne :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
13.8.11 11:23
MaryClementine píše: …taky bych si setsakra davala bacha, abych se tvarila pokazde naprosto stejne :-D

No a to je podle mě právě kámen úrazu - zachovat kamennou tvář.
Jak psala zuzouš, asi by to šlo udělat podle toho, od koho obálka je a v jaké situaci. Pokud každý rok dostanu 500 od babičky, tak to klidně další rok otevřu, poděkuji a řeknu, co si třeba koupím.
Ale pokud to bude veřejné (svatba, křtiny, apod.) nebo budu jen tušit problém (většinou to už člověk dopředu ví, kdo chce dělat „frajera“, že na to má a má tendence se předhánět, že dal víc než někdo jiný), tak bych tu obálku neotevřela ani za nic. I kdyby na tom dárce trval. Podle mě to není slušné a mohla bych přivést do rozpaků osoby, které mi jsou mnohem cennější než tenhle frajírek :nevim:
Já prostě neotvírám :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.8.11 11:35

ja bych pred darci pootevrenim obalky nakoukla, ale ne, ze bych vytahla bankovky a prepocitavala. ostatni osazenstvo nemusi vedet sumu.
podekovala - prepocitavala a radovala bych se pozdeji :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
13.8.11 11:46

Já se dívám - ale zásadně tak, abych obsah obálky viděla jenom já, nikdo jiný. Nahlédnu, ale bankovky nevytahuji.

Neotevřít vůbec mi připadá nevhodné - a upřímně, jsem-li sama v pozici dárce, bývá mi někdy i trošku líto, když je obálka sice s formálním poděkováním, ale bez dalšího zájmu odložena stranou. Otevírám a snažím se obdivovat každou pitomost, kterou dostanu - a do obálky bych se ani nepodívala…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
13.8.11 11:58

Nekoukám, ale vždy poděkuji a třeba připomenu na co se skládali, nebo jaké mám s penězi úmysly. Př.: „Děkuji, přidám to k hromádce na kozačky.“ apod. Prostě aby měl obdarovaný pocit, že dal dárek, nejen peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný