Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky.chtěla jsem se zeptat,myslíte,že může mit nevěsta 2 svědkyně?vím že ve francii to možné je a chtěla jsem vědět jestli je to možné i u nás.ségra by totiz chtěla mít stojí kamarádku a mne…
Myslím, že to určitě možné není - přikládám část zákonu o rodině: § 3
(1) Manželství se uzavírá svobodným a úplným souhlasným prohlášením muže a ženy o tom, že spolu vstupují do manželství učiněným před obecním úřadem pověřeným vést matriky, popřípadě úřadem, který plní jeho funkci (dále jen „matriční úřad“) nebo před orgánem církve nebo náboženské společnosti, oprávněné k tomu zvláštním předpisem.
(2) Prohlášení se činí veřejně a slavnostním způsobem v přítomnosti dvou svědků.
A proč by to takhle nešlo? Svědkové mají být dva - je jedno „čí“ jsou
Takže pokud se ženich vzdá „svého“ svědka ve prospěch té druhé svědkyně, tak v tom fakt problém nevidím ![]()
a oč jde - abyste byly obe zapsane v matrice? Pokud ne, potom je jedno, kolik lidi si za novomanzele stoupne pri obrade.
To se asi nevzdá.ten svědek je pro ženicha hodně důležitý člověk.ale to neva.tak třeba půjdu jako svědek na jejich druhé svatbě.budou mit totiz asi ještě jednu u nich.není čech.tak třeba později.
Dotaz z jiného soudku… Pozvali byste na svatbu i rodinu svědka? Jakože když mi půjde nejlepší kamarádka, má s ní přijít i manžel a děti? Vím že to není povinnost, ale přijde mi to skoro jako slušnost. Mám dilema…
@Anonymní píše:
Dotaz z jiného soudku… Pozvali byste na svatbu i rodinu svědka? Jakože když mi půjde nejlepší kamarádka, má s ní přijít i manžel a děti? Vím že to není povinnost, ale přijde mi to skoro jako slušnost. Mám dilema…
jak píšeš, není to povinnost, ale je to slušnost
@Anonymní píše:
Tak záleží. Pokud máte svatbu ve 4 lidech, tak je nezvy. Pokud ve 30 hostech, už by to chtělo…
@Anonymní píše:
Já je pozvala všechny, ani mě nenapadlo, že bych neměla.
Ja zvala
Mela jsem kamardaku z detstvi, celou rodinu znam, jeji mala dcera mi delala druzicku.
Ano, svatební hostinu jsme měli jen s rodinou, ale svědky jsme zvali samozřejmě i s partnery, děti v té době ještě neměli, ale já bych zvala i s dětma. Přišlo by mi to blbý, když dávám někomu pozvánku, beru to automaticky tak, že zvu celý pár.
No domluv se se svědkyní, jestli tam chce mít dítě a manžela a nebo jestli si chce sama užít párty.
@Anonymní píše:
Ano, bylo by mi hloupé nepozvat je ![]()
@Anonymní píše:
Pokud je znáš, nevadí ti, tak je slušnost pozvat. Taky jsem je zvala. ![]()
Brala jsem to ta, že u těch, kde už jsou rodina, jsem zvala celé rodiny. U jen partnerů jsme jich pár nepozvali.