Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, dneska nám na kožním zjistili atopický ekzém.
Berča má tělo poseto pupínky,které jakoby zasychají a místy tvoří suchá červená místa. Berča je však klidná, neškrábe si to a z toho usuzuju, že jí to vůbec nesvědí. Máte zkušenosti s atop.exémem, musí vždycky svědit? Je to vůbec atopický exém?
Ahojky,
malé se objevil ekzém v jednom měsíci. Naše doktorka nám řekla, že to může ale nemusí být atopický ekzém. Říkala , ať promazáváme. Za měsíc jsme si zašli za známou alergoložkou a ta vzala malé krev a říkala, že není na nic z běžných alergenů alergická, že to je sice atopický ekzém, ale že se s tím moc dělat nedá. Napsala nám Excipial U Lipolotion a Lipobasi jsme měli od naší pediatričky. Je to všechno na promazávání.
Malou to hodně svědilo, potom byl jednu dobu klid a teď s tím bojujem znovu.
Někdy i atopický ekzém nemusí svědit. Ale najdi si na toto téma více diskuzí, je jich tady jako máku.
Ivulka
Misaku, taky doporučuju projít starší diskuse, je tam spousta tipů a rad. Nejlepší je však jít rovnou ke kožaři a moc neexperimentovat. Existuje spousta druhů exému a každé tělíčko je jiné a co vyhovuje jednomu, druhému může ublížit.
Svědění není vyloženě nutnou podmínkou ekzému.
GaB
Mohu potvrdit, náš malej měl AE hodně rozlezlý po celých rukách a nesvědil ho, naštěstí
Ahoj,Kuba má AE od 10ti měsíců,nikdy ho nesvědil,měl ho i na odličeji,krku-dost hrůza. Teď má občas pod koleny a je to taky bez svědění. Abaja
Ahoj Missaku,
Stelle je 10 tydnu a ma take AE. Promazavame vsim moznym, ted naposledy EXCIPIAL U. Pred tim zluta vazelina, Lenninska, vse od Weledy, slunecnicovy olej, olivovy olej, vse od Hadka, lnicova mast … nic nepomohlo a nic nepomaha. AE ame i ve vlaskach, tam svedi. Na rukou, loktech a kolinkach snad nesvedi.
Jsem zoufala, nevim, co mam delat, nic nepomaha. Dr. rikala mazat a mazat, ale ono je to po promasteni spis horsi. Respektive se nam objevi pupinky. Tak vaznenevim.
Stellinka ma suchoukuzii v obliceji, je mi ji silene lito, ale vazne nevim.
Plne kojime, ja jsem ze sve stravy vynechala mleko a mlecne vyrobky, cokoladu (tu jsem skoro obrecela), vse alergizujici - ovoce apod… Nic, nic, nula, nula…
Uvitam rady, co a jak…
Nicol a Stella 10 tydnu
Ahoj Nicol001, my nesvědíme, ale všude čtu, že léčba je strašně složitá. Já taky musím ode dneška vy:,–(it mléko, čokoládu, jižní ovoce, rajčata apod.. Máme taky psa, ale toho z bytu nedám. Prostě do ložnice bude mít zákaz a do obýváku, kde jsme s Berčou přes den, koupíme nějakou čističku vzduchu na prach, roztoče, plísně apod.. Bydlíme v centru Prahy a prašnost je tu dost vysoká. Je mi moc líto všech maminek a hlavně jejich miminek, které trápí AE. Měla jsem za to, že dnešní vývoj medicíny si už i s tímto dokáže poradit, ale koukám, že každý musí stále hledat a zkoušet, mnohdy skoro bezvýsledně. ![]()
Ahoj,
Matoušek má taky ekzém,po různých experimentech se nám osvědčilo toto. Snažím se malého moc nekoupat
nebojte nejsme čuňátka, ale voda u nás působí jako spouštěč. Koupeme se obden jednou ve vaně, normálně a podruhé jen ve škopíku moc se nemáčíme jen omyjeme obliče, ruce, zadeček… a pryč z vody! Pozor také na mýdla!! Mažeme modrou indulonou a to tak , že pořádnou vrstvu(podle stavu ekzému). Po tom co všechno jsme vyzkoušeli, se nám nakonec osvědčilo tohle, sice to nezní moc vznešeně, ale i kožařka mi potvrdila, že ta voda opravdu na ten ekzém není dobrá.. Určitě se tu psalo i o oblečení..bavlna atd. Malej má ekzém nejvíc na nohách, takže nedávám punčošky jen když jdem ven, po návratu hned převlékám do tepláčků.. aby nebyl moc zapařený.. No tak snad jsem trochu pomohla..
Ahoj holky, díky za rady, jenom máma mi říkala, že takhle malá (2 měsíce) se ještě poškrábat neumí a že později. Tak si říkám, jak poznám, zda jí to svědí, je totiž docela klidná. Jak to máte se svěděním?
Ahoj holky, díky za rady, jenom máma mi říkala, že takhle malá (2 měsíce) se ještě poškrábat neumí a že později. Tak si říkám, jak poznám, zda jí to svědí, je totiž docela klidná. Jak to máte se svěděním?
Ahoj, tak my taky bojujeme s AE, malý se zpočátku taky neškrábal a teď je to hrůza, v rukavičkách i spíme
Nejhorší má bříško, takže při každém svléknutí ho musím hlídat nebo opět na:,–(it rukavičky, škrábe se až do krve, chuďátko naše
Naštěstí nemá AE na pusince ani na zádíčkách, ale jinak: krk, záhyby na rukou i nohou a už zmiňované břicho. Přeji vám, ať to „nesvědění“ vydrží pokud možno stále.
Ahojky,
chtěla bych všem maminkám ktré mají atopiky poradit, máme doma 33 měsíčního kluka a exem se u něj objevil v 8mém měsíci.Prosím Vás všechny starostlivé maminky nedávejte na některé kožni lékaře a nepouživejte kortikoidy a hormony je to strašné sviňstvo ,zůstávájí po ních jizvy a fleky pomůžou na chvíly a oběví se to znovu a ještě víc.Mi po poradě s kožní doktorkou používáme na promaštění Excipialku,Lipobasi a další podobné jako olejíčky do koupele atd a když se osipe tal na:,–(ím Elidel který je bez hormonů sice trvá díl než to ustoupí cca 10 dní ale nevrací se to brzo a nemáme fleky a boláky.Nejvíce nám pomáhá v létě moře jezdíme tam na 3 týdny nejméně.Hlídejte své prcky po hormonech jím to zůstané voškliví a můžou mít i jizvy na celí život.Chápu že někdy není jiná možnost ale za zkoušku nic nedáte a to nejhorší až na konec.Mějte se a at jste zdraví co nejvíce bojujte a mastěte.
Nero, nechci te zklamat, souhlasím s tvým názorem ohledně hormonů a kortikoidů, ale já sama mám AE a Elidel je taky kortikoid (říkal mi to dr., nevím jestli je to tak), chvíli jsem ho zkoušela, ale nakonec jsem musela přestat, protože se mi po něm zhoršilo astma…
Tak nevím
Snad jsem tě moc nevylekala ![]()
MISSAKU,
Stellinka se sice neumi sama podrbat, nejak cilene, ale poznam, kdyz ji to svedi. Proste jezdi rucickou po prosteradle, po hlavicce a to hrozne rychle a casto. Je to utrpeni. Rucicky ma silene suchy, skoro mam pocit, ze ji za chvilku ta kuzicka praskne. taky si je hodne dumla. Mazu a mazu jako blb, ale zadne zlepseni nebylo…
Byla jsem silene zoufala, nadavala jsem si, ze jsem ten AE privolala, protoze jsem se AE bala silene v tehu, ze ho miminko bude mit. Kdyz nam dr rekla, ze se jedna o AE, tak jsem to obrecela. Hoooodne obrecela.
Pak jsem se zacala s touto skutecnosti smirovat, rikala jsem si, ze jsou horsi veci, ze proste mame ekzem, ale jinak jsme zdrave a vesele… Sice mazeme, ale aspon se nenudime:-)) Hledala jsem veskera mozna pozitiva. A ejhle - posledni dva dny je to trochu lepsi. Nevim, zda to ma souvislost, mozna si budete myslet, ze jsem blazen, ale vazne - je to lepsi. Neni to ideal, ale aspon tak:-)))
Tento tyden jdeme opet k dr, tak jsem zvedava…
Hodne trpelivosti, kdybyste prisly na nejaky zazrak, co pomaha, dejte vedet:-)))
Nicol a Stella 10 tydnu