Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, prosím o radu a jestli jste měly s dětmi něco podobného.
Synovi se 18.8 udělaly drobné pupínky kolem kotníků/nožiček, které ho vůbec nesvědí a trochu to ma i po lýtkach a stehnech. Doktor nam 28.8 řekl, že jde o 7 nemoc, ale syn neměl nic z priznaku 7 nemoci kromě vyrážky tak se mi to nezda, ani ho nějak víc nezkoumal..včera v noci se probudil s tím, že se drbal na chodidlech, ale pak zase usnul..ale dnešní noc byla hrozná, jelikož se drbal chodidla nonstop a hrozně ho to svědilo. Nevíte co by to mohlo být?
Jestli to má na obou nohách a nemá žádné jiné příznaky, tak mě napadá jen obuv? Nechodí v sandálkách na boso třeba?
@Markéta188 že by to měl z bot mě také napadlo, ale nosí je dlouho docela a nikdy problem neměl a bos chodi akorát doma.
Docela často se mu potili nožky, ale nevim, jestli to může být tím.
@ANYk9 píše: Více
Může klidně. Ty děti mají citlivou kůži.
Jako ty pupínky jsou jak štípance od mravence, co teď měla dcera, ale to by do 2 dnů zmizelo.
Akutní to asi nebude, já bych to nechala co nejvíce dýchat a na noc klidně chladivý obklad.
Každopádně jestli si nejsi jista, tak lékař, ale pravděpodobně to bude všude na čekačku. Můj pediatr nám s kožními projevy nijak nikdy moc nepomohl.
Aspoň fenistil kapky by vám mohl napsat, ať se vyspíte. Mně to připomíná kontaktní alergii, mívám podobné na kovy (včetně antiperspirantů), nebo jako pásový opar. Kožní bývají u tak malých dětí ochotní se na to podívat hned, nebo zkusit někam poslat fotku a zavolat.
@Markéta188 Je pravda, že mu na chvíli chladivý obklad dnes v noci na chvíli pomohl aspoň. Zvažuji s nim jít na kožní, protože takhle se vůbec nevyspí…i když na kožním to vždycky bývá na dlouhoooo tak to se tam malej picne a já taky, ale aspoň bude bez potíží ☹️
@Okta pásový opar mě vůbec nenapadl😐 o alergii jsem přemýšlela taky, ale nic nového co by u nas bylo co by použival přimo nemáme a nebo nějaké nové jídlo taky ne. Děkuji za rady🫶
@Okta fenistil kapky by měly být volně prodejné. Zkusit se to může ![]()
@pannda píše: Více
Ale u 7. Nemoci by měl i jiné projevy. Horečka - bolest v krku, celkově pocit nemoci. Zakladatelčino dítě má jen nožičky.
@pannda no vůbec právě, žádná horečka ani, je úplně v pořádku ale drbe si jen nohy a to jen plosky nohou. Vyrážku co měl na kotnících tak taky ho to nesvědilo.
My měli něco podobného s tím, že se to zhoršilo ještě a v noci to dceru kromě svědění i příšerně bolelo. U doktorky jsme byli několikrát. Nejdřív taky podezření na sedmou nemoc, ale ta to nebyla. Veškeré krevní testy v pořádku. Uzavřelo se to tím, že je to nějaká nespecifická viróza. Dávala jsem Fenistil kapky a gel a chladila a i Nurofen na boelst.