Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
mám dotaz. Dcera si již několik dnů škrábe hlavu. Nejdřív jsem myslela, že je to kopřivka a nasadila dithiaden, ale když nezabíral vyrazila jsem s dcerou k doktorce. Ta se smála a oznámila mi, že jsou to nejspíš vši. Ve vláscích jsem sice viděla pár černých teček, ale ruku do ohně bych tedy za vši nedala. Navíc se škrábe už dost dlouho a kdyby to opravdu vši byly tak za takovou dobu už jich má jistě plnou hlavu včetně lezoucích. Má blonďaté dlouhé vlásky tím spíš si myslím, že bych je viděla. Nicméně i tak jsem koupila samozřejmě hned prostředek na vši, vše jsem převlekla a vyprala. Všiváček nevyčesal vůbec nic tak nevím. Hlava dceru dál svědí v oblasti týla a za ušima už to má trochu rozškrábané. To by sedělo na vši. Tak nevím. Nicméně hlavu už má rozhodně čistou tak se chci zeptat zkušenějších zda i po odstranění vší toto akutní svědění pokračuje nebo zda se mám vypravit do lékárny pro přípravek proti svědění a v pondělí k doktorce nebo na jiné zkušenosti.
A ještě jedna věc. Kdy se dítě vrací do školy? Odvšivení proběhlo včera tedy v pátek, vlásky má čisté. Může už v pondělí do kolektivu nebo se zůstává doma déle?
Děkuji za info ![]()
@problemova Pokud jsi si jistá, že to nejsou vši, tak bych zkusila nějaký zklidňující šampon z lékárny. Mě třeba stačí trochu hůř vymytý šampon nebo se trochu zpotit a hlava mě taky svědí. A snaž se ať se dcera neškrábe ono je to potom čím dál horší.
Mě teď v tom vedru neuvěřitelně svědí hlava, taky se mamka včera ptala, jestli nejsme zavšivení, když se pořád drbu
pomůže mi až ochlazení ![]()
Mne začala šíleně svědit hlava na jaře. Pracuji ve školce, děsila jsem se toho, že mam vsi, ale hlava byla úplně čistá… ![]()
Nakonec mi pomohlo změnit šampon, byť jsme ten původní používala nejaky čas. Proste me z něho začala najednou hlava šíleně svědět a pomohla změna samponu. Zkusila bych to. Za to nic nedáš a změnu by mela dcera cítit témeř hned, po par umyti ![]()
Taky si myslím, že je to spis tím horkem teď.
Já si včera dala ksiltovku dopoledne a šla do zahrádky, vlasy pod kšiltovkou mokré, s toho mě hlava zacla kousat.
Nesnesu pot ve vlasech. Blbe jsem si natřela krk, tak ten mě svědí.
Ale hlavu prohlédni poznáš jestli tam má brebery nebo ne.
Mě hrozně svědí hlava, když mi připadá, že můj oblíbený šampon používám už dlouho a chci změnu.. prostě snesu dlouhodbě jen určitý druh šamponu, možná to má malá taky tak a nesedí jí šampon, nebo ji dráždí pot.
Moje dcera má vlasy po zadek, věčně se drbe, ale trpí na lupy, takové ty velké mapy jak mají miminka, tak ji to svědí. Používá speciální šampony, tak je vždycky chvilku klid, ale pak přestane působit a než najdeme nový účinný, je to peklo.
Nicméně mi slíbila, že se na prázdniny konečně něchá ostříhat!!! po ramena nebo tak nějak. těším se jak malá, protože jí češu culíky a copy od roka a půl, i to mytí je děsné, sama to nezvládne, tak musím 2× týdně já, už se jí začínají i mastit, kor přes horka. Dělám si naděje i na zlepšení lupů, když je bude moci nosit rozpuštěné a pokožka bude lépe větrat
Moje kamaradka taky napoprve vsi nepoznala, az kdyz meli cela rodina uplne prolezlou hlavu a jina kamaradka jim to diagnostikovala. Tej je na vsi expert.
Me to prozreni jeste ceka. Na druhou stranu jsem opakovane mela psychogenni vsi - svedeni, na ktere stacilo vydrzet se a nedrbat se, nebo umyt si hlavu.
Kdyz se clovek drbe, drazdi si tim kuzi, ktera dale vice svedi.
Ahoj, dceru svedi uz od vikendu hlava a kazdou chvili se drbe. Vsi jsme jeste nemeli, ale at koukam jak koukam, ve vlaskach vubec nic nevidim. Nic, co by vypadalo jako lupy a uz vubec nic lezouciho nebo hybajiciho se. Zmena samponu moc nepomohla. Vlasy ma hodne jemne. Nenapada vas, cim by to mohlo byt?
@katyna1984 Bohužel tam může být jedna veška, kterou jsi přehlídla. Vlasy rozhodně neustále prohlížet. Já měla problémy se svěděním a bylo to podrážděnou pokožkou. Trvalo to hrozně dlouho, než se to zlepšilo.
@katyna1984 píše:
Ahoj, dceru svedi uz od vikendu hlava a kazdou chvili se drbe. Vsi jsme jeste nemeli, ale at koukam jak koukam, ve vlaskach vubec nic nevidim. Nic, co by vypadalo jako lupy a uz vubec nic lezouciho nebo hybajiciho se. Zmena samponu moc nepomohla. Vlasy ma hodne jemne. Nenapada vas, cim by to mohlo byt?
No manžel taky koukal a koukal a prý že si vymýšlím, že tam vůbec nic nemám a že blbnu. No mamka koukla zkušeným okem jednou a měla jsme plnou hlavu hnid… Takže asi tak. Ideální je vlasy rozdělit na části a postupně kontrolovat těsně u hlavy. Rozhrnovat pramen po prameni a sledovat vlasy těsně u pokožky, zda tam nejsou hnidy. Já je taky neviděla, dokud jsem nenašla dceři první. Nevěděla jsem přesně co hledat.
No a taky se mi osvědčilo natřít hlavu tea tree olejem, sklonit a hustým hřebenem vyčesat do vany nebo na bílou plenu. Ale opravdu vyčesat od kořínků.
Jinak může mít vlasy i podrážděné. Teď je docela teplo a dceru třeba teď svědila hlava, protože se zapařila pod čepicí…